Bourbon to amerykańska whisky. Produkowany jest z kukurydzy i innych zbóż, takich jak żyto oraz słodowany jęczmień. To jeden z najbardziej znanych alkoholi na świecie. Poznaj jego historię i metody wytwarzania!
Bourbon – poznaj historię popularnego trunku!
Whisky to popularny alkohol, który ma wiele odmian, jednak największą sławą cieszy się omawiany tutaj bourbon, a także szkocka. Bourbon whisky to alkohol wysokoprocentowy, który może mieć stężenie od 40 do nawet 70%. Interesujące jest to, że około 95% światowej produkcji tego trunku pochodzi z USA, a dokładnie ze stanu Kentucky. W mieście Bardstown co roku odbywa się impreza ciesząca się ogromną popularnością u miłośników tego alkoholu – Bourbon Festival.
Bourbon – co to za alkohol?
Co to jest bourbon? Jak powiedziano, jest to whisky produkowana głównie w stanie Kentucky. Do produkcji używa się mieszanki zbóż z przewagą kukurydzy, która powinna stanowić przynajmniej 51%. Ten wyjątkowy trunek leżakuje odpowiedni czas w dębowych, wypalanych od środka beczkach. Dzięki temu bourbon whisky uzyskuje wytrawny, lekko cierpki smak z wyczuwalnym aromatem dębu. Czas leżakowania trunku to przynajmniej dwa lata.
Rodzaje bourbonu
Jeśli lubisz oryginalne i charakterystyczne smaki – burbon przypadnie ci do gustu. Wyróżnia się kilka rodzajów bourbonów:
- Single Barre;
- Small Batch;
- Rye whisky;
- Wheat whisky;
- Corn whisky;
- Blended whisky.
Różnią się one m.in. procentową zawartością alkoholu i czasem leżakowania. Najpopularniejsze odmiany bourbonu to:
- Buffalo Trace;
- Bulleit;
- Elijah Craig;
- Four Roses;
- Jim Beam;
- Maker’s Mark;
- Old Forester;
- Wild Turkey;
- Woodford Reserve.
Bourbon – historia eleganckiego alkoholu
Pierwszym alkoholem wytwarzanym ze zboża, który przypominał dzisiejsze whisky, był trunek produkowany w Irlandii w XII wieku. Z kolei powstanie amerykańskiej odmiany o nazwie „burbon” to dopiero początki XVIII wieku. Historia stworzenia tego alkoholu nie została nigdzie spisana, więc można sugerować się jedynie legendami i domysłami. Protestancki duchowny jako pierwszy używał do produkcji bourbona opalanych dębowych beczek. Elijah Craig w XVIII wieku założył destylarnię w stanie Kentucky i rozpoczął wytwarzanie. Z kolei Jacob Spears jako pierwszy miał oznaczyć wyprodukowany trunek jako bourbon.
Bourbon – metody wytwarzania trunku
Obowiązują konkretne wymagania, które musi spełniać każdy bourbon. Powinien opierać się na mieszance zbóż, z udziałem 51% kukurydzy, leżakować w opalanych dębowych beczkach nadających mu charakterystycznego smaku i aromatu. Tańsze warianty leżakują dwa lata, a nieco droższe przynajmniej cztery.
Dodatek żyta zapewnia ostrzejszy smak i przyczynia się do powstania wytrawnych odmian. Z kolei pszenica nadaje słodkości i pozwala uzyskać delikatniejszy smak. Słód jęczmienny wyostrza smak i aromat innych zbóż użytych do produkcji dobrego bourbona.
Bourbon – sposoby serwowania
Jak należy pić bourbon? Podstawowym sposobem serwowania tego trunku jest picie go jako takiego. Co ważne, powinien mieć temperaturę pokojową. Można dodać kamienie chłodzące. Jeśli nie jesteś miłośnikiem tego charakterystycznego i mocnego smaku – możesz przygotować na jego bazie pyszne drinki.
Cena bourbona zależy od konkretnego producenta i może wahać się od ok. 80 do 500 zł. Oczywiście najlepsze trunki mogą kosztować nawet ponad 1000 zł. Mowa o butelkach o pojemności 0,7 l.
Drinki z burbonem
Jeśli nie przypadnie ci do gustu intensywny smak burbona, wypróbuj poniższe propozycje na drinki z burbonem w roli głównej. Te wyjątkowe kompozycje spodobają się każdemu!
Jednym ze sposobów na redukcję intensywnego smaku jest stworzenie prostych drinków z Coca-Colą, Spritem lub limonką.
Bourbon Sour
Pierwsza propozycja to Burbon Sour. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- burbon;
- syrop cukrowy;
- sok z limonki.
Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze i przelej do szklanki z lodem.
Manhattan
To popularny drink podbijający serca miłośników oryginalnych smaków. Będziesz potrzebował:
- burbona;
- czerwonego wermutu;
- kilku kropli wódki Angostura;
- kostek lodu.
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i przelać do kieliszka koktajlowego.
Old Fashioned
Do przygotowania tej propozycji przyda się:
- burbon;
- woda;
- cukier;
- kostki lodu.
Pierwszy krok to dodanie kostki cukru i kilku kropli Angostury. Następnie wlej wodę, rozgnieć cukier, dodaj lód i burbon.
Mint Julep
W skład tego drinka wchodzi:
- burbon,
- syrop cukrowy,
- woda,
- cukier,
- listki mięty.
Połącz wszystkie składniki i gotowe! Ten prosty do przygotowania drink z burbonem każdemu przypadnie do gustu.
Burbon to znany na całym świecie trunek mający duże grono miłośników. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i produkowany jest ze zboża. Możesz pić go bez dodatków lub w różnych połączeniach. Jego charakterystyczny i mocny smak zdobył uznanie wielu smakoszy.
Leave a Comment