Lubisz klasykę? Chcesz zaskoczyć swoich gości efektownym drinkiem? Postaw na Whiskey Sour. Jak przygotujesz taki napój?
Whiskey Sour – przepis na tego popularnego drinka
Przepisy na whisky rozcieńczoną sokiem z cytryny znany jest od połowy XIX wieku, kiedy to amerykańska prasa zaczęła się rozpisywać na jego temat. Wiadomo jednak, że już w XVIII wieku marynarze zwykli rozcieńczać alkohol sokiem z cytryny. Edward Vernon (komandor Royal Navy) w dziejach sztuki barmańskiej zapisał się jako ten, który do rozcieńczonego alkoholu kazał dodawać sok z cytryny. W połowie XVIII wieku miało to nie tylko pomóc w zaoszczędzeniu alkoholu, ale i w uchronieniu załogi statku przed częstym wówczas szkorbutem.
Trzy składniki – wielki sukces
Jak to możliwe, by napój alkoholowy przygotowany z trzech składników zyskał tak wielką popularność? W znacznym stopniu przyczyniła się do tego moda na szkocką – gatunek whisky, który produkowany jest według ściśle określonych zasad. Swoje robi też kultura picia whisky oraz otoczka, która pojawiła się wokół tego alkoholu. Whisky stała się przecież bohaterką wielu piosenek i filmów gangsterskich, szczególnie tych o Ameryce lat 20. XX wieku i czasach wielkiej prohibicji.
Whiskey Sour – przepis, z którym spotkasz się najczęściej
Najpopularniejszy przepis na ten słynny napój alkoholowy może cię zaskoczyć prostotą oraz krótką listą składników. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 40 ml whiskey;
- 20 ml soku cytrynowego;
- 10 ml syropu cukrowego.
Samo przygotowanie drinka jest bardzo proste. Wlej wszystkie składniki do szklanki, dodaj kostki lodu, wymieszaj i ciesz się słodko–kwaśnym smakiem.
Jaka whiskey będzie najlepsza?
O tym, jak w ostateczności będzie smakował twój drink, decyduje przede wszystkim rodzaj whiskey. Jeśli lubisz ostrzejsze alkohole, możesz skorzystać z amerykańskiego bourbona (np. Jim Beam). Wolisz łagodniejsze smaki? Sięgnij po Tennessee whiskey, której najsłynniejszym reprezentantem jest Jack Daniel’s.
Szkocka – co ją wyróżnia?
Ten gatunek alkoholu powstaje tylko w Szkocji. Do jego produkcji wykorzystywany jest słód jęczmienny. Może być on jedynym składnikiem, choć dopuszczalne jest łączenie szkockiej z whisky z innych zbóż (w ten sposób powstaje blended).
Prawdziwa szkocka musi:
- leżakować przez trzy lata w dębowych beczkach,
- przejść przez proces destylacji na terenie Szkocji,
- zawierać przynajmniej 40% alkoholu.
Jakie gatunki szkockiej można wykorzystać do Whisky Sour?
Wielką popularnością cieszy się Ballantines Finest. Jest to szkocka mieszana, powstająca z ponad 40 różnych destylatów pochodzących z czterech regionów Szkocji. Możesz też sięgnąć po:
- Haig Club,
- Tobermory,
- Johnnie Walker Green Label,
- The Famous Grouse.
Whiskey Sour z białkiem – jak przygotować taki drink?
Jeśli szukasz bardziej oryginalnych receptur lub chcesz uniknąć nudy, możesz skorzystać z innych, bardziej rozbudowanych przepisów. Whiskey sour recipe to temat rzeka, a wśród wielu propozycji z pewnością znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie. Zwróć uwagę na bardzo popularny przepis, w którym do podstawowego przepisu dochodzi białko z kurzego jaja. W jaki sposób przygotujesz taki napój?
Na początek przygotuj składniki, czyli:
- 45 ml whiskey;
- białko z kurzego jajka;
- 20 ml sok z cytryny;
- syrop cukrowy;
- lód w kostkach;
- dodatki dekoracyjne, np. wisienka koktajlowa.
Do wykonania drinka w tej wersji potrzebny będzie ci również shaker, dzięki któremu dokładnie wymieszasz wszystkie składniki. Jak powinieneś postępować, by osiągnąć dobry efekt?
Na początek zanurz jajko na 10 sekund we wrzątku, a następnie oddziel białko od żółtka. Białko wlej do shakera, dodaj łyżkę soku z cytryny oraz 10–20 ml syropu cukrowego. Zamknij naczynie i energicznie potrząsaj nim przez 15 sekund. Gdy białko będzie ubite, dodaj 3–4 kostki lodu i alkohol. Ponownie zamknij shaker i potrząsaj przez 20 sekund. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone, przelej napój do szklanki.
Jak podawać Whiskey Sour?
Drink ten najlepiej prezentuje się w niskiej szklance, którą przed wlaniem alkoholu z dodatkami możesz wypełnić kostkami lodu. W roli dekoracji świetnie sprawdzi się wisienka koktajlowa lub skórka pomarańczy.
Szkocka z cytryną i cukrem może stać się gwiazdą niejednej imprezy. Ten prosty drink ma niezwykły charakter, co z pewnością docenią twoi goście. Jeśli jesteś miłośnikiem whisky lub chcesz odkryć potencjał szkockiej, Whisky Sour będzie dla ciebie idealną propozycją.
Leave a Comment