Wermut jest jednym z najpopularniejszych win świata. Podawany zwykle jako aperitif lub wino deserowe, zdobył powszechne uznanie. Na czym polega jego wyjątkowość?
Wermut – wzmacniane aromatyzowane wino deserowe i jego walory
Na popularność wermutu wpłynęło wiele różnych czynników. Dobry wpływ na przewód pokarmowy, uniwersalny charakter i ciekawy smak – oto powody, dla których warto docenić to wino. Wermut wyróżnia się dodatkiem piołunu, dzięki czemu ma specyficzny posmak. Dzięki niemu trunek ten stał się jednym z ważniejszych, którym delektują się nawet najwięksi miłośnicy wina. Jak pić wermut, by w pełni nacieszyć się jego smakiem?
Wino wermut w pigułce
Wermut jest winem, w przypadku którego największym walorem jest aromat. Aby osiągnąć oryginalną nutę zapachową, producenci wermutu muszą starannie dobierać korzenne dodatki oraz zioła, wśród których szczególne miejsce zajmuje piołun. To do niego nawiązuje nazwa trunku (w języku niemieckim piołun to wermut). W winie tym mogą się pojawić również takie zioła, jak szałwia, kolendra, goździki czy gałka muszkatołowa. Jeśli szukasz oryginalnych win, możesz też sięgnąć po wermut z dodatkiem kory lub kwiatów. Możliwości jest sporo, a każdy producent wermutu ma swą unikalną, tajną recepturę.
Jest to deserowe wino, w którym zawartość alkoholu waha się od 12 do 20%. Czasem wermut jest barwiony, a czasem dosładzany (cukrem lub karmelem). Wszystko to sprawia, że deserowe wino z piołunem zachwyca smakiem i zapachem.
Czym wyróżnia się piołun?
Wino wermut kojarzone jest głównie z piołunem – ciekawą rośliną, której warto poświęcić nieco więcej uwagi. Bylica piołun to z jednej strony ciekawy smak i aromat, a z drugiej – niezwykłe właściwości, dzięki którym jest traktowana jako naturalny lek na wiele przypadłości. Piołun bardzo dobrze radzi sobie w walce z bakteriami, może ci też zapewnić skuteczną ochronę przed stanami zapalnymi. Piołun ma też właściwości żółciopędne, dzięki czemu trunki z jego dodatkiem świetnie sprawdzają się w roli aperitifów.
Jak powstaje wermut?
Produkcja wina wermut opiera się na kilku sprawdzonych zasadach. Podstawą jest tu neutralne wino gronowe lub niesfermentowany moszcz winny. Do takiej bazy dodawany jest alkohol oraz wybrana przez producenta wermutu mieszanka ziół. Aromatyzowane i wzmocnione wino jest słodzone, rozlewane do butelek i wysyłane w świat. Co możesz zrobić z wermutem, gdy trafi on do twojego domu?
Wermut – historia aromatycznego wina
Dziś wino wermut znane jest na całym świecie. Większość amatorów ziołowych trunków zdaje sobie sprawę z tego, w jaki sposób wykorzystać to wino. W jakich okolicznościach narodził się wermut? Skąd pomysł na łączenie wina z ziołami i korzeniami? Na to pytanie odpowiedzieć potrafią nieliczni.
Antyczne mieszanki – gdzie powstały pierwsze wina z ziołowymi dodatkami?
Wina wzmacniane z ziołami lub korzennymi dodatkami pili już starożytni Chińczycy. Pierwsze wzmianki na temat takich trunków pochodzą lat 1250–1000 p.n.e. Dzięki nim wiemy, że aromatyczne wina traktowano jako lek na wiele przypadłości. Podobne napoje alkoholowe znane były na terenie Indii, gdzie starożytni medycy chętnie stosowali je w swej działalności.
Wino podobne do wermutu było znane też antycznym Grekom. Już w V wieku p.n.e. dodawali oni do wina piołun, wierząc w jego skuteczność w walce z pasożytami jelitowymi.
Nowożytne eksperymenty z ziołami i winem
Nie wiadomo, czy wina o ziołowym aromacie były popularne w czasach średniowiecza, wiadomo jednak, że wermut (a raczej wina zbliżone do niego) zajmowały ważne miejsce na europejskich stołach w epoce nowożytnej. Wina zawierające piołun były znane w Niemczech około XVI wieku. Mniej więcej w tym czasie włoski kupiec o nazwisku D’Alessio zaczął produkować podobny produkt w Piemoncie, nadając mu jednocześnie nazwę „wino piołunowe”. W jego wersji wino kusiło piołunem połączonym z innymi dodatkami roślinnymi. Zestawienie to okazało się na tyle intrygujące, że wkrótce w wielu rejonach Francji zaczęto tworzyć wina wzbogacane ziołami, korzennymi dodatkami, a nawet korą drzew.
Wermut i jego popularność
Kiedy narodził się wermut i jak bardzo zmienił się przez lata? Wiadomo, że wino o nazwie „wermut” cieszyło się bardzo dużą popularnością w Anglii. Po raz pierwszy pojawia się właśnie tutaj, w zapisach sporządzonych w połowie XVII stulecia.
Z biegiem czasu utrwaliły się dwie różne wersje wermutu – biała, wytrawna i gorzka, a druga czerwona i słodsza. W 1786 roku w Turynie we Włoszech pojawił się pierwszy włoski wermut, wyróżniający się słodkim posmakiem. Jego twórcą był kupiec Antonio Benedetto Carpano, dzięki któremu na dworze królewskim takie wino zagościło na dobre. Początek XIX wieku to czasy, gdy we Francji powstaje biały wermut. To wino, stworzone przez Josepha Noilly, bardzo szybko zyskuje sławę. Z czasem doceniony został też wermut bułgarski, do dziś chętnie wybierany przez koneserów wina.
Wermut – rodzaje i zastosowanie wina z piołunem
Początkowo na światowych rynkach pojawiały się dwa główne rodzaje wermutu: słodki i wytrawny. Rosnące zainteresowanie takim winem sprawiło jednak, że zaczął pojawiać się w nowszych wariantach. W ten sposób w domach koneserów wina zaczęły się pojawiać wermuty o różnych barwach.
Dzieląc wino wermut ze względu na jego barwę, należy wymienić:
- wermut czerwony, czyli rosso;
- wermut biały, czyli bianco.
Wina wermut można podzielić również ze względu na to, ile cukru zawierają. W takim przypadku należy wymienić:
- gorzki wermut, czyli amaro;
- wytrawny wermut, znany jako secco;
- słodki wermut, czyli popularne wino dolce.
Wermut – jak pić to wino?
Wermut możesz traktować jako alternatywę dla białego wina oraz jako aperitif. Możesz też sięgnąć po klasyczne drinki, w których wino wermut zajmuje ważne miejsce. Są to m.in.:
- Dry Martini – drink z ginem, wermut Martini i sokiem z cytryny;
- Negroni – drink z wermutem, ginem i likierem Campari;
- Jager Bullet – mieszanka słodkiego wina wermut z ziołowym Jagermeisterem;
- San Juan Cooler – orzeźwiający napój alkoholowy z wytrawnego wermutu, połączonego z wódką oraz sokiem ananasowym;
- To Hell With Swords And Garter – drink, który powstaje z wermutu, soku ananasowego i whisky.
Ile kosztuje wermut?
W przypadku takich win jak wermut, cena ma spore znaczenie. Butelka wermutu Martini Bianco kosztuje ok. 30 złotych, w podobnej cenie utrzymuje się też wermut rosato. Są jednak również droższe wina, np. za wytrawny wermut Martini Riserva Speciale Rubino musisz zapłacić ok. 80 złotych.
Wino wermut to ciekawy gatunek alkoholu, który świetnie sprawdzi się na twoim stole. Serwowany jako aperitif lub traktowany jako ważny składnik wielu drinków, nie bez powodu cieszy się wielkim powodzeniem wśród barmanów na całym świecie. Chcesz dołączyć do grona wielbicieli wermutu? Znajdź swoje ulubione wino z piołunek i sprawdź, jakie drinki z jego udziałem najbardziej przypadną ci do gustu.
Leave a Comment