Kurczak na grilla – a co do lodówki? Propozycje orzeźwiających napoi

Grillowany kurczak to klasyka letnich spotkań na świeżym powietrzu. Jednak oprócz dania głównego, warto zadbać też o odpowiednie napoje, które ugaszą pragnienie i orzeźwią w upalne dni. Oto kilka propozycji na pyszne lemoniady idealnie komponujących się z kurczakiem z rusztu.

Ocena

Jak przygotować kurczaka na grilla?

Przygotowanie kurczaka na grilla nie jest skomplikowane, ale wymaga przestrzegania kilku zasad. Przede wszystkim mięso powinno być świeże i dobrej jakości. Przed grillowaniem kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na kawałki odpowiedniej wielkości. Następnie mięso trzeba zamarynować, by było soczyste i aromatyczne – można użyć gotowej marynaty lub przygotować własną na bazie oliwy, soku z cytryny, czosnku, ziół i przypraw. Kurczaka najlepiej marynować kilka godzin, a nawet przez całą noc. 

Przed ułożeniem na ruszcie kurczaka warto posmarować olejem, by się nie przypalił. Grillować na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu obracając. Gotowe mięso nie powinno być różowe w środku. Po zdjęciu z grilla kurczak powinien przez chwilę „odpocząć”, dzięki czemu będzie soczysty i kruchy. Świetnie smakuje z dodatkiem Sosu czosnkowego w butelce WINIARY. Sosy WINIARY to prosty i pyszny sposób na urozmaicenie smaku potraw. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, mięs, potraw z grilla, sałatek i przekąsek.

Jakie napoje dobrze współgrają ze smakiem grillowanych potraw? Możliwości jest wiele – każdy znajdzie coś dla siebie.

Lemoniada cytrynowa – orzeźwiający klasyk

Tradycyjna lemoniada na bazie cytryn to niezawodny sposób na ochłodę podczas grillowania. Jej przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. 

Składniki:

  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
  • 1 szklanka cukru;
  • 6 szklanek wody;
  • plasterki cytryny i listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

Cukier należy rozpuścić w szklance gorącej wody, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie syrop trzeba ostudzić. W dużym dzbanku wymieszać sok z cytryny, syrop cukrowy i pozostałą ilość wody. Schłodzić w lodówce. Podawać z plasterkami cytryny i listkami mięty.

Lemoniada arbuzowa – letnie orzeźwienie

Arbuz to jeden z owoców najbardziej kojarzących się z latem. Lemoniada stworzona na jego bazie zachwyca smakiem i wyglądem, a jednocześnie jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 kg obranego arbuza (potrzebny jest miąższ bez skórki);
  • 1 cytryna;
  • 3 łyżki miodu;
  • kilka listków mięty.

Przygotowanie:

Wystarczy zmiksować arbuza, a następnie przecedzić sok przez sito, by pozbyć się pestek. Dodać sok z cytryny i miód, wymieszać. Schłodzić i podawać z listkami mięty.

Lemoniada z mango – egzotyczny akcent

Mango nadaje lemoniadzie wyjątkowy, egzotyczny posmak. W połączeniu z truskawkami i sokiem z limonki tworzy orzeźwiający napój.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango; 
  • 3 duże truskawki;
  • 30 ml soku z limonki;
  • lód.

Przygotowanie:

Mango obrać, pokroić i zmiksować razem z umytymi truskawkami. Dodać sok z limonki i lód, ponownie zmiksować. Podawać w kieliszkach. Podane składniki odpowiadają jednej porcji.

Bezalkoholowe mojito – smak Kuby

Mojito to drink kojarzący się z wakacjami. W wersji bezalkoholowej równie dobrze orzeźwia i poprawia nastrój. Kluczowe składniki to limonka, brązowy cukier, mięta i woda gazowana.

Składniki:

  • 1/2 limonki;
  • 2 łyżeczki brązowego cukru;
  • kilka listków mięty;
  • 70 ml wody niegazowanej;
  • 70 ml wody gazowanej.

Przygotowanie:

Limonkę pokroić na ćwiartki, włożyć do szklanki razem z cukrem i miętą, rozgnieść. Dodać wodę niegazowaną i gazowaną, wymieszać. Udekorować plasterkiem limonki. Z podanych składników przygotujesz jedną porcję napoju.

Wskazówki dotyczące przygotowania lemoniady

Aby lemoniada smakowała jak najlepiej, warto przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim trzeba wybierać dojrzałe i świeże owoce, co jest gwarancją najlepszego smaku i aromatu. Przed podaniem trzeba dokładnie wymieszać składniki i na kilka godzin włożyć lemoniadę do lodówki. Aby jeszcze mocniej orzeźwiała, można dodać do niej kostki lodu. Świetnie wyglądają także plastry cytrusów lub innych owoców, a także gałązki mięty.

Domowe lemoniady to znakomita alternatywa dla słodzonych napojów. Ich smak i aromat z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kurczaka z grilla. Warto poeksperymentować z różnymi owocami i ziołami, by znaleźć swój ulubiony przepis na lemoniadę.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Archiwum: czerwiec 2024