Pochodzi z Włoch, jednak to austriaccy żołnierze zapoczątkowali jego karierę. Aperol Spritz może się dziś pochwalić międzynarodową sławą i szerokim gronem zwolenników. Czy wiesz, jak przemienić Aperol i musujące wino w orzeźwiający napój alkoholowy?
Aperol Spritz – dla miłośników włoskiej klasyki
Przepis na Aperol Spritz
Przygotowanie najsłynniejszego włoskiego drinka nie jest trudnym zadaniem. Oto najsłynniejszy przepis, z którego możesz skorzystać.
Niezbędne składniki
Do przygotowania takiego drinka potrzebujesz:
- Prosecco – 3 części (75 ml),
- Aperol – 2 części (50 ml),
- wodę gazowaną – 1 część (25 ml),
- kilka kostek lodu,
- plasterek pomarańczy (najlepiej czerwonej).
Aperol Spritz – przygotowanie
Jeśli masz wszystko, co jest potrzebne do przygotowania drinków, możesz przystąpić do pracy. Aby Aperol i resztę składników przemienić w alkoholowy napój:
- do kieliszków do wina wrzuć kostki lodu,
- odmierz odpowiednią ilość musującego wina,
- dodaj Aperol,
- dodaj gazowaną wodę,
- ozdób napój pomarańczą.
Przepis na Spritz Veneziano
A może chcesz spróbować wersji weneckiej? Tu Aperol zastępuje bitter Select – słodki, a jednocześnie gorzkawy alkohol, powstający m.in. z goździków, rabarbaru lekarskiego, muszkatołowca korzennego i jałowca.
Jeśli chcesz przygotować Spritz Veneziano, połącz ze sobą:
- ⅓ likieru Select,
- ⅓ białego wina,
- ⅓ wody sodowej.
Jako dodatki świetnie sprawdzą się tu albo zielona oliwka, albo plasterek pomarańczy.
Spritz – kiedy i jak serwować alkoholowy napój z Prosecco?
Spritz przygotujesz bez problemu, większym wyzwaniem może się jednak podanie takiego drinka w odpowiedni sposób. Zwróć na odpowiednią ilość wody, obowiązkowo mocno gazowanej. Zadbaj, aby kostki lodu wypełniały cały kieliszek, dzięki czemu drink stanie się orzeźwiającym dodatkiem w upalny dzień.
Aperitif na każdą okazję
Aperol Spritz powinieneś podać jako aperitif – napój, od którego rozpoczyna się posiłek. To zasługa likieru Aperol, który skutecznie pobudza apetyt i sprawia, że uczta staje się przyjemniejsza.
Spritz – w czym go podać?
Napoje alkoholowe najlepiej smakują wtedy, gdy prezentują się w odpowiedni sposób. Do podawania takich drinków jak Spritz możesz wykorzystać kieliszki do wina, choć dopuszczalne są też szklanki typu lowball.
Do czego pasuje spritz?
Drink Aperol Spritz rewelacyjnie sprawdza się z cicchetti – weneckimi przekąskami z bagietki z różnymi dodatkami. Jeśli chcesz przygotować obiad we włoskim stylu lub planujesz romantyczną kolację z włoskimi specjałami, napój z wina Prosecco sprawdzi się doskonale. A jeśli dodasz do niego Aperol, osiągniesz świetne efekty.
Jeśli lubisz włoską kuchnię, z przepisu na Spritz skorzystasz pewnie nie raz. Dzięki niemu obiad nabierze wyjątkowego charakteru, szczególnie podczas letnich upałów.
Jest jednym z najsłynniejszych drinków na świecie, choć najlepiej smakuje w Wenecji. Tu picie Aperol Spritz jest tak samo naturalne, jak jedzenie pizzy w Neapolu czy Ragu alla Bolognese w Bolonii. Ten drink, mimo prostoty, podbił świat. Na czym polega jego fenomen?
Aperol Spritz i jego najważniejsze składniki
Popularność tego drinka jest zasługą dobrze dobranych składników. Te najważniejsze to Aperol i Prosecco, ważny jest też dodatek wody gazowanej i pomarańczy.
Czym jest Aperol?
Aperol to słodki likier, który powstaje z pomarańczy, rabarbaru, goryczki i ziołowego wyciągu. Jego charakterystyczny smak i jasnoczerwona barwa sprawiają, że w towarzystwie wina, pomarańczy i kostek lodu sprawdza się on doskonale. Aperol najczęściej łączony jest z Prosecco, jednak nie jest to jedyny sposób jego podawania. Do tego alkoholu możesz dodać wodę gazowaną lub owocowy sok, możesz też pić Aperol bez dodatków.
Czym jest Prosecco?
Aperol Spritz nie może się obejść bez wina musującego Prosecco, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Najczęściej jest ono podawane jako aperitif, dodatek do sałatek lub dań z owocami morza. Jest też ciekawym składnikiem, z którego możesz przygotować oryginalne napoje alkoholowe.
Aperol Spritz – narodziny włoskiej klasyki
Aperol Spritz to włoski klasyk, powstający z wina oraz Aperolu. Skąd pomysł na takie połączenie? Prekursorami tego napoju byli austriaccy żołnierze, stacjonujący na terenie Lombardii i Wenecji (na przełomie XVIII i XIX wieku znajdowały się one w granicach monarchii Habsburgów). Nie byli oni zbyt wielkimi entuzjastami miejscowego wina, zaczęli je zatem rozcieńczać i pić z dodatkiem wody gazowanej.
Spritz powoli ewoluował, a kolejne przepisy pojawiły się w początkach XX wieku. Pierwsza wielka zmiana miała związek z wprowadzeniem na rynek wody sodowej. Druga zmiana pojawiła się w okresie międzywojennym, kiedy to narodziły się dwie szkoły:
- kontynentalna (szkoła z Padwy), zgodnie z którą do Spritza zaczęto dodawać Aperol,
- wenecka (zwana też szkołą z laguny), która stawia na bitter Selec.
Spritz i jego ojczyzna
Ten drink kojarzony jest przede wszystkim z Wenecją, która uchodzi za jego ojczyznę. Tu Aperol Spritz cieszy się największym powodzeniem, a w każdym mieście tego regionu można go spotkać w nowej, lokalnej odsłonie. W Wenecji padł też rekord Guinnessa w jednoczesnym piciu tego napoju. W czerwcu 2012 roku, na placu Świętego Marka, toast wzniosło jednocześnie 2300 osób. Nie zapominaj jednak, że i w Padwie ten drink cieszy się wielką popularnością, a opracowany tu przepis zyskał w latach 70. XX wieku zyskał międzynarodową sławę.
Skąd wzięła się nazwa Spritz?
Kwestia nazewnictwa nie wzbudza już tak wiele emocji, jak pochodzenie. Niezbyt włosko brzmiąca nazwa najlepiej nawiązuje do okoliczności, w jakich powstał Spritz. Słowo „spritzen” w języku niemieckim oznacza „pryskać”. Dla napoju, który powstał z wina rozcieńczonego wodą, jest to adekwatna nazwa – bez względu na to, którą jego wersję wybierzesz.
Leave a Comment