Syrop cukrowy to słodzik do drinków czy deserów, który możesz bez większych problemów kupić w sklepie. Warto jednak pokusić się o samodzielne przygotowanie syropu cukrowego – zwłaszcza że nie jest to trudne. Poznaj prosty przepis!
Syrop cukrowy – dlaczego warto dodać go do drinków?
Syrop cukrowy to niezbędny składnik wielu drinków – a i do pozostałych warto go dodać, gdy są mdłe, nijakie. Ten prosty syrop potrafi uwolnić zamknięte w nich smaki i aromaty. Dodać świeżości i oczywiście słodyczy. Doceni go każdy, kto próbował rozpuścić zwykły cukier w zimnym napoju… A posłużyć może nie tylko do drinków. Nie musisz pytać, gdzie kupić syrop cukrowy! Nasz przepis pozwoli ci przygotować go samodzielnie. Sprawdź, z jakimi drinkami może się świetnie połączyć!
Jak zrobić syrop cukrowy? Proporcje i składniki
Przepis na syrop cukrowy nie jest skomplikowany. Aby przygotować jego najprostszą wersję, potrzebujesz następujących składników:
- szklanka wody;
- szklanka cukru;
- sok z cytryny – w ilości zależnej od upodobań (od kilku kropel do łyżki stołowej).
Oczywiście, możesz zrobić więcej syropu. Pamiętaj po prostu, że proporcje składników (wody i cukru) wynoszą 1:1.
Przygotowanie syropu cukrowego do drinków (i nie tylko) nie zajmie ci wiele czasu.
- Zagotuj wodę w niedużym (np. litrowym) garnku.
- Następnie dodaj do niej szklankę cukru.
- Mieszaj miksturę drewnianą łyżką, aż cukier się całkowicie rozpuści.
- Gotuj roztwór przez 2 minuty.
- Po wyłączeniu palnika dodaj do syropu sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
- Ostudź syrop i przelej go do butelek. Zamknij je szczelnie i wstaw do lodówki.
Niektórzy przechowują syrop cały czas w lodówce i okazjonalnie mieszają składniki, a inni trzymają go w temperaturze pokojowej, aby się nie skrystalizował. Syrop cukrowy możesz przechowywać od kilkunastu dni do kilkunastu tygodni.
Ciemny syrop cukrowy – przepis
Syrop cukrowy ma zwykle jasny kolor, ale możesz stworzyć jego ciemną wersję, która jest bardzo atrakcyjna wizualnie. Potrzebujesz do tego:
- szklankę cukru;
- szklankę wody;
- 50 g cukru na karmel;
- łyżkę soku z cytryny.
- Najpierw podgrzewaj w rondelku cukier przeznaczony na karmel.
- Gdy się skarmelizuje, dodaj wodę, a później pozostałą porcję cukru i na koniec sok z cytryny.
- Wymieszaj dobrze całość, aby powstał syrop jednolity pod względem koloru i konsystencji.
Jaki cukier będzie najlepszy do syropu? Trzcinowy czy biały? To już zależy od twoich preferencji. Możesz użyć cukru buraczanego lub trzcinowego, a nawet ksylitolu (cukru brzozowego). W przypadku tego ostatniego warto dodać go nieco więcej niż zwykłego cukru, ponieważ jest odrobinę mniej słodki.
Syrop z cukru – do czego go wykorzystać?
Syrop cukrowy jest uniwersalny i przydaje się do wielu różnych drinków. Poszczególne przepisy będą wspominały o tym składniku. Jednak nie tylko drinki „lubią” syrop cukrowy! Znakomicie nadaje się on także do:
- nalewki – przepisy na nalewki uwzględniają cukier lub syrop cukrowy. Przewagą syropu cukrowego nad zwykłym cukrem jest to, że lepiej się rozpuszcza w alkoholu i nalewka nie mętnieje. W przypadku nalewki warto zwiększyć ilość cukru względem wody – do proporcji 2:1 (np. 1 kg cukru na 0,5 l wody);
- kawy;
- ciast (tu najlepiej sprawdzi się syrop z cukru trzcinowego);
- naleśników;
- lemoniady;
- koktajli mlecznych;
- mrożonej herbaty;
- deserów lodowych/śmietanowych (tu również najlepszy będzie syrop trzcinowy lub ciemny – z cukrem skarmelizowanym).
Syrop cukrowy aromatyzowany
To doskonała propozycja do wielu drinków. W trakcie gotowania cukru z wodą po prostu dodaj do garnka wybrane składniki, które dodadzą syropowi ciekawego smaku i aromatu. Pamiętaj, żeby po ostygnięciu przecedzić syrop przez drobne sitko.
Do aromatyzowania syropu doskonale nadają się:
- kora cynamonu;
- laska wanilii;
- skórka pomarańczowa;
- ziarna kardamonu;
- anyż gwiaździsty.
Warto przed dodaniem wybranych przypraw do syropu podgrzać je nieco na patelni, aby uwolnić ich aromat. Przyprawy podgrzewaj, aż pojawią się smużki dymu. Smacznego!
Syrop cukrowy do nalewek i drinków możesz kupić, ale o wiele lepiej będzie, gdy przygotujesz go samodzielnie. Masz już wskazówki, więc możesz działać. Pamiętaj, że taki syrop lepiej rozpuści się w alkoholu od zwykłego cukru, co na pewno zachęci cię do jego przygotowania!
Leave a Comment