Gin to alkohol o lekko gorzkim i cierpkim smaku mający wielu miłośników. Drinki z ginem w roli głównej stają się coraz bardziej popularne. Poznaj kilka faktów na temat ginu i przepisy na smaczne drinki!
Gin – z czym najlepiej go pić? Poznaj ten wyjątkowy trunek!
Gin powstał w Holandii w XVII wieku za sprawą Franciscusa Sylviusa. Na początku jednak był preparatem sprzedawanym w aptekach, m.in. na problemy żołądkowe. Później zdobył ogromną popularność w Anglii. Jednym z najbardziej znanych przepisów na drinka z tym trunkiem jest mieszanka z tonikiem. Te dwa oryginalne smaki idealnie się dopełniają, jednak taki drink nie każdemu przypadnie do gustu ze względu na charakterystyczny gorzki smak. Co to jest gin? Jaka jest historia i metody wytwarzania tego trunku? Jakie są jego rodzaje? Jak pić gin? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.
Gin – co to za alkohol?
Gin to wódka uzyskana ze spirytusu leżakującego z olejkami destylowanymi z jagód jałowca oraz innymi ziołami i przyprawami. Dokładny skład zależy od konkretnego producenta, a leżakowanie trwa zaledwie kilka tygodni. Często gin określa się jako jałowcówkę. Jeśli chodzi o zawartość alkoholu, wynosi ona od 30 do 40%.
Dobry gin ma lekko gorzki i cierpki smak, co sprawia, że nie każdemu przypadnie do gustu. Najlepiej łączyć go z tonikiem lub sokiem grejpfrutowym i pomarańczowym.
Ciekawostką może być fakt, że kolor ginu jest zależny od naczynia, w którym leżakuje. Alkohol z dębowych beczkach będzie miał lekko żółtą barwę,a z kolei przezroczysty gin będzie efektem leżakowania w szklanym naczyniu.
Gin – historia tego alkoholu
Nie da się jednoznacznie wskazać daty powstania ginu. Mówi się, że stworzono go w XVII wieku w Holandii. Pierwotnie był dostępny aptekach jako środek na różne dolegliwości żołądkowe. Potem popularność zyskał także w Anglii. Dodawanie ziół do alkoholu było praktyką znaną od wieków. Ludzie bardzo dobrze znali ich dobroczynny wpływ na organizm człowieka i ich możliwości leczenia różnych nieprzyjemnych dolegliwości.
Z czego jest gin? Powstaje m.in. z jagód jałowca wykazujących działanie moczopędne, żółciopędne i wykrztuśne. Spożywany w umiarze może pomóc w wielu uciążliwych schorzeniach.
Gin – jak powstaje?
Jak powstaje najlepszy gin? Jak powiedziano, do jego produkcji wykorzystuje się wyselekcjonowane jagody jałowca, przyprawy i zioła. Z kolei tańsze wersje zawierają spirytus, barwniki, olejki aromatyczne i cukier.
Ustawa nakazuje, że gin musi mieć przynajmniej 37,5% alkoholu, z kolei spirytus na bazie, którego został wytworzony aż 96%. Gin smakowy powstaje poprzez dodanie naturalnych ekstraktów z owoców i ziół. W dobrych trunkach wszystko powinno być pochodzenia naturalnego, bez sztucznych barwników i innych dodatków.
Istnieją trzy sposoby na wytworzenie tego wyjątkowego i charakterystycznego w smaku alkoholu. Pierwszy polega na dodaniu do spirytusu esencji z jagód jałowca, ziół i przypraw, a następnie rozcieńczenie całości za pomocą wody tak, aby minimalna zawartość alkoholu wynosiła 37,5%. Drugi sposób to ponowna destylacja. Przed drugą destylacją dodaje się jagody jałowca oraz zioła i przyprawy. Ostatni sposób to macerowanie jagód jałowca i innych dodatków.
Rodzaje ginu
Jest ich kilka i warto wiedzieć, który gin jest najlepszy! Wyróżnia się m.in.:
- Distiller Gin, który jest alkoholem wysokiej jakości powstającym z najlepszego rektyfikatu zbożowego i poddawanym dodatkowej destylacji;
- Compound Gin, alkohol średniej jakości, który jednak cieszy się popularnością ze względu na stosunkowo niską cenę;
- London Gin, w którym w procesie destylacji można użyć jedynie wody, alkoholu etylowego oraz cukru;
- Navy Gin to Distiller Gin lub London Gin o mocy przynajmniej 57%;
- Aged Gin, to alkohol dodatkowo leżakujący w beczkach;
- Old Tom Gin, który charakteryzuje się łagodnym i nieco słodszym smakiem;
- Plymouth Gin, czyli Disitilled Gin z Plymouth w Anglii;
- Sloe Gin, czyli nalewka z owoców tarniny i cukru zrobiona na bazie ginu.
Rodzajów ginu jest sporo – możesz wybrać najlepsze, droższe wersje trunku lub tańsze, które jednak będą różniły się smakiem. Kobiety mogą być zainteresowane różowym ginem, który urzeka wyjątkowym kolorem.
Cena ginu
Jeśli chodzi o gin, jego cena jest bardzo zróżnicowana. Wszystko zależy od konkretnego rodzaju i producenta. Jednym z tańszych jest polski gin Lubuski, który kosztuje około 40 złotych za butelkę o pojemności 0,7 l. Cena ginu może jednak dochodzić nawet do około 170 zł na tę samą pojemność.
Pomysły na drinki z ginem
Jakie są sposoby serwowania ginu? Z czym możesz go pić? Najpopularniejszym drinkiem jest po prostu mieszanka ginu i toniku, jednak dla miłośników nieco bardziej skomplikowanych koktajli jest jeszcze kilka innych propozycji.
Dry Martini
Do przygotowania tego drinka potrzebujesz następujących składników:
- gin;
- wytrawny wermut;
- oliwki;
- kostki lodu.
Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i przelać do kieliszka, a na końcu dodać oliwkę.
Vesper Martini
Do przygotowania potrzebujesz:
- gin;
- wódkę;
- Lillet Blanc;
- kostki lodu.
Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze i przelej do kieliszka koktajlowego.
Blue Lagoon
To coś dla miłośników oryginalnych kolorowych drinków. Aby go stworzyć, przygotuj:
- gin;
- Blue Curacao;
- lemoniadę;
- kilka kostek lodu.
Wszystkie składniki zmieszaj w shakerze, a następnie przelej do kieliszków.
Gin Daisy
Do przygotowania tego drinka potrzebujesz:
- gin;
- syrop z granatu;
- sok z cytryny;
- wodę sodową.
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w shakerze i przelać do wysokiej i wąskiej szklanki.
Gin to alkohol o charakterystycznym smaku i aromacie. Nie każdemu przypadnie do gustu, jednak warto go spróbować. Można przygotować na jego bazie pyszne wytrawne drinki. Istnieją różne rodzaje ginu, a jego cena zależy właśnie od typu i konkretnego producenta. Wykorzystaj swoją kreatywność i przygotuj ciekawe kompozycje smakowe na bazie ginu. Twoi znajomi będą zachwyceni!
Leave a Comment