Nalewka z miodu ma wiele cennych właściwości, ale jedynie, gdy zostanie wykonana z odpowiedniego rodzaju miodu. Sprawdź, jak ją prawidłowo przyrządzić i co powinieneś wiedzieć o miodówce!
Nalewka z miodu – właściwości, zastosowanie i przepis na nalewkę miodową
Nalewka z miodu, jak sama nazwa wskazuje, powstaje na bazie spirytusu i miodu. Okazuje się jednak, że nie każdy rodzaj miodu nie straci swoich prozdrowotnych właściwości po połączeniu z alkoholem. Sprawdź, jak wykonać miodówkę domowej roboty i dlaczego warto ją pić!
Nalewka z miodu – właściwości
Nalewka z miodu cechuje się łatwością w przygotowaniu i wysoką dostępnością niezbędnych składników, a co więcej – można ją pić zaraz po przygotowaniu. Dodatkowo trunek nie wymaga specjalnych warunków przechowywania, a jego słodki smak powinien przypaść do gustu nawet osobom, które nie lubią alkoholu.
Miodówka wykazuje silne działanie rozgrzewające i odkażające. Trunek przyniesie ukojenie w bólu gardła i chrypce, przy drobnych przeziębieniach i pierwszych objawach grypy. Nalewka z miodu dodatkowo zapobiega powstawaniu biegunek i działa stymulująco na układ trawienny. Kolejną zaletą nalewki z miodu jest działanie nasenne. Z uwagi na fakt wysokiej kaloryczności nie poleca się jej picia osobom przebywającym na diecie.
Zalety miodu
W miodzie znajduje się wiele cennych składników odżywczych. Wśród tych najistotniejszych należałoby wymienić:
- potas;
- magnez;
- żelazo;
- mangan;
- chlor;
- molibden;
- kobalt;
- kwas foliowy;
- witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12);
- witaminę A;
- witaminę C.
Jaki miód wykorzystać do przygotowania nalewki na miodzie?
Podstawą przygotowania nalewki z miodu jest miód gryczany. Dodatkowo w przepisach można znaleźć miód lipowy lub miód wielokwiatowy. Mówi się, że najlepsze miodówki powstają z połączenia tych trzech rodzajów miodu. Najważniejsze jest jednak, aby trunek wykonywać jedynie z miodów naturalnych. Te syntetyczne zupełnie nie nadają się do tego celu.
Przepis na nalewkę miodową w wersji klasycznej
Najprostszy sposób na miodówkę zakłada wykorzystanie jedynie trzech składników. W ten sposób otrzymasz bazę, która następnie może być urozmaicana o kolejne dodatki lub pita w wersji podstawowej. Nalewka z miodu wykazuje właściwości rozgrzewające i nasenne, dlatego najprzyjemniej się ją pije w chłodne jesienno-zimowe wieczory.
Składniki na nalewkę miodową
- 1 litr spirytusu;
- 1 litr płynnego miodu naturalnego (jeśli twój miód skrystalizował, sprawdź nasze porady poniżej);
- 1 litr świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Natychmiastowy sposób przygotowania
W tym przypadku nalewka będzie nadawała się do picia zaraz po przygotowaniu, ale na skutek gotowania miód w niej zawarty straci wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jeśli więc masz nieco więcej czasu, przygotuj nalewkę zgodnie z kolejnym przepisem.
Pierwszym krokiem do otrzymania natychmiastowej nalewki z miodu będzie zagotowanie soku z cytryny z dodatkiem połowy miodu. W trakcie gotowania warto zebrać pianę z powierzchni syropu, aby trunek był klarowny. Po ostudzeniu do mieszanki dodaje się resztę miodu i alkohol. Nalewka z miodu jest gotowa do picia, ale najlepszy bukiet smakowy otrzymasz, jeśli pozwolisz jej postać w butelce przez kilka tygodni.
Zalecany sposób przygotowania
W tym przypadku konieczne będzie odczekanie z degustacją około dwóch miesięcy, ale za to miód zawarty w nalewce nie straci swoich właściwości zdrowotnych.
Aby otrzymać nalewkę, zmieszaj wszystkie składniki w słoiku, szczelnie zamknij i odłóż na miesiąc do chłodnego i zacienionego miejsca. Warto każdego dnia potrząsnąć słojem, aby zawarte w nim składniki dobrze się wymieszały. Po upływie trzydziestu dni nalewkę należy przefiltrować przez kilkukrotnie złożoną gazę, a następnie odłożyć na kolejny miesiąc, Po upływie tego czasu otrzymasz klarowny i pyszny trunek własnej roboty. Smacznego!
Sprawdzony przepis na nalewkę z miodu z przyprawami
Do nalewki miodowej można dodać szereg przypraw. W ten sposób przełamiesz jej smak niebanalnym połączeniem aromatów rodem z bożonarodzeniowego stołu.
Przyprawami, które świetnie skomponują się z miodem, cytryną i alkoholem będą:
- cynamon;
- goździki;
- wanilia;
- imbir;
- kardamon;
- ziele angielskie;
- gałka muszkatołowa;
- skórka pomarańczowa;
- kawa.
Oczywiście nie trzeba ich wszystkich dodawać do nalewki. Wybierz jedynie te, które lubisz lub aktualnie posiadasz w domu.
Aby przygotować nalewkę z przyprawami, można zastosować jeden z powyższych przepisów na przygotowanie nalewki – błyskawiczny lub dla cierpliwych. Niezależnie od dokonanego wyboru, przyprawy należy dodać na samym początku procesu przygotowywania trunku.
Sposoby na problemy z miodem!
Jedną z właściwości, po której daje się odróżnić miód naturalny od syntetycznego, jest fakt krystalizowania miodu naturalnego w niskich temperaturach. W zależności od wybranego rodzaju miodu temperatura graniczna może wynosić już około dwudziestu stopni Celsjusza. Jeśli twój miód skrystalizował, nic straconego. Odzyska on swoją płynną konsystencję po podgrzaniu. Słoik można umieścić w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (bez przykrywki).
Pamiętaj, że miodu w żadnym wypadku nie należy podgrzewać do temperatury przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Sprawia ona, że miód traci swoje cenne właściwości odżywcze. Miód naturalny najlepiej przechowywać w szklanych opakowaniach. Do jego nakładania używaj jedynie drewnianych sztućców. W ten sposób zachowasz pełnię smaków i wartości odżywczych.
Nalewka z miodu to trunek, który najlepiej smakuje w chłodne zimowe lub jesienne wieczory, kiedy potrzebujesz odprężenia po ciężkim dniu pracy. Dzieje się tak, ponieważ miodówka wykazuje właściwości rozgrzewające i nasenne. To również dobre rozwiązanie w stanach obniżonej odporności. Trunek z miodu i cytryny wykonuje się zaskakująco łatwo, dlatego może zostać przyrządzony przez każdego, nawet osobę stawiającą dopiero swoje pierwsze kroki w świecie alkoholi.
Leave a Comment