Nalewka z winogron jasnych przygotowywana była jeszcze przez twoje babcie. Jej smak oraz zdrowotne właściwości sprawiają, że naprawdę warto się nią zainteresować. Przepisów jest wiele, dlatego z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Nalewka z winogron jasnych, czyli jak przygotować alkohol z całorocznych owoców?
Winogrona to owoce, których właściwości prozdrowotne znaną są już od bardzo dawna. Jeszcze 5 tysięcy lat p.n.e. znalazły zastosowanie jako środek na rany, skaleczenia, a także wszelkie dolegliwości układu pokarmowego. Działanie winogron zostało również docenione przez niekonwencjonalną medycynę współczesną. Bardzo dobrym tego przykładem jest pojawianie się ampeloterapii, czyli specjalnego działu odpowiedzialnego za leczenie samymi owocami, a także ich sokiem czy winem. Nie powinno cię to dziwić, gdyż winogrona zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, a także fosfor, potas, magnez, wapń, cynk, żelazo czy miedź. Czym charakteryzuje się sama nalewka z winogron jasnych?
Nalewka z winogron jasnych – jak działa na twój organizm?
Nalewka z winogron jasnych to alkohol, który można przygotować znacznie łatwiej niż wino. Z kolei same wartości, jakie zostają w niej zamknięte, pomogą ci z niejedną chorobą. Zawarty w niej alkohol wzmaga dobroczynny wpływ winogron. Jakie działanie ma nalewka?
- wspomagające organizm;
- alkalizujące;
- przeciwdziałające zakwaszeniu organizmu;
- przeciwmiażdżycowe;
- wzmacniające serce.
Na tym nie koniec, ponieważ nalewka z jasnych winogron zawiera dużo boru, korzystnie wpływa na twój poziom cholesterolu, a także niszczy wolne rodniki.
Domowy przepis od babci na trunek, jakim jest nalewka z winogron jasnych
Nalewka z winogron jasnych jest łatwa oraz szybka w przygotowaniu. Pierwszy wariant, jaki ci przedstawimy to najbardziej klasyczny trunek. Będzie charakteryzował się słodkim smakiem, a dostępność winogron jest obecna cały rok, dlatego możesz ją wyprodukować, kiedy będziesz chciał. Jakie składniki będą konieczne?
- 1 litr alkoholu 70%;
- 1 kg jasnych winogron;
- 3 goździki;
- 1 cm kory cynamonowej;
- 0,5 kg cukru;
- kilka liści mięty.
Przygotowanie:
- Umyj i obierz z szypułek winogrona.
- Umieść owoce w słoiku, delikatnie rozgnieć i zasyp cukrem. Całość odstaw na około 4 dni, dopóki cukier się nie rozpuści.
- Kiedy czas upłynie, dodaj goździki, miętę, cynamon oraz zalej alkoholem. Odstaw słoik na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
- Po upływie 14 dni dokładnie przefiltruj alkohol.
- Przelej całość do butelek oraz pozostaw na pół roku w piwnicy.
- Po upływie tego czasu twoja nalewka z winogron jasnych będzie gotowa.
Nalewka z winogron jasnych z wanilią – jak ją przyrządzić?
Nalewka z winogron jasnych z dodatkiem wanilii to bardzo delikatny trunek. Idealnie sprawdzi się w czasie zimowych pogawędek z przyjaciółmi.
Składniki:
- 1 litr wódki;
- 1 kg białych winogron;
- 500 ml wody;
- 2 strąki wanilii;
- 120 gramów cukru;
- cytryna.
Przygotowanie:
- Przygotuj syrop za pomocą wody oraz cukru.
- Umyj cytrynę oraz zdejmij z niej skórkę.
- Dodaj wanilię.
- Wlej gorący syrop i poczekaj, aż całość ostygnie.
- Umyj owoce, wysusz je oraz dodaj do syropu.
- Dodaj nalewkę.
- Mocno wstrząśnij słoikiem i umieść go w ciepłym miejscu na tydzień.
- Po tym czasie jeszcze raz mocno wstrząśnij słoikiem przez około 2 minuty i pozostaw go na kolejny miesiąc.
- Po 30 dniach przecedź alkohol oraz dokładnie przefiltruj.
- Wlej nalewkę do butelek.
Nalewka z winogron jasnych z przyprawami – domowa receptura
Nalewka z winogrona jasnych z przyprawami to bardzo interesujący przepis. W naszych składnikach pominęliśmy takie produkty, jak anyż gwiazdkowy, mięta, melisa czy zwykły anyż, jeśli jednak masz ochotę, możesz także je dodać.
Składniki:
- 1 kg winogron;
- 1,5 litra wódki;
- 380 ml wody;
- 2 cytryny;
- 450 gramów zwykłego cukru;
- 10 gramów cukru waniliowego;
- 8 goździków.
Przygotowanie:
- Opłucz owoce i osusz je.
- Wlej wodę na patelnię, dodaj goździki, cynamon i skórkę z dwóch cytryn. Gotuj przez około 5 minut.
- Odcedź przygotowany bulion.
- Połącz wodę z cukrem oraz dodaj cukier waniliowy.
- Mieszaj na wolnym ogniu, aż wszystko się rozpuści.
- Kiedy ziarna się rozproszą, doprowadź do wrzenia, a później ochłodź całość.
- Umieść owoce w słoiku.
- Dodaj chłodny syrop.
- Wypełnij słoik wódką.
- Zamknij naczynie i mocno potrząśnij.
- Pozostaw alkohol na około 6 tygodni w ciepłym miejscu, co jakiś czas wstrząśnij.
- Po upływie tego czasu przefiltruj całość.
Nalewka z winogron jasnych to prosty i smaczny trunek. Idealnie sprawdzi się w czasie zimy, dlatego wybierz swój przepis i zacznij działać, a jej niepowtarzalny smak i świetny aromat wynagrodzi ci czas oczekiwania!
Leave a Comment