Eggnog, podobny do znanego nam ajerkoniaku tradycyjnie jest spożywany w Ameryce i Wielkiej Brytanii jako napój świąteczny. Z alkoholem lub bez niego, eggnog mogą pić i dzieci i dorośli. Sprawdź, jak go zrobić.
Delikatny likier jajeczny może początkowo przypominać nam ajerkoniak. Używa się jednak do niego specyficznych przypraw i innych rodzajów alkoholu. Jeśli poszukujesz drinka idealnego na około świąteczny czas, eggnog będzie idealnym wyborem dla ciebie.
Tradycyjny napój świąteczny — eggnog. Prosty przepis na eggnog na ciepło i zimno
Eggnog — co to takiego?
Przede wszystkim, możemy się zastanawiać, co to znaczy eggnog (nazywanym również egg-nog lub egg nog). Jesteśmy pewni jedynie co do pierwszej, jajecznej części tej nazwy. Słowo „nog” może oznaczać albo rodzaj mocnego piwa warzonego we Wschodniej Anglii, albo też pochodzić pd słowa „noggin”, staroangielskiego określenia na drewniany kubek używany do serwowania alkoholu.
W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i niektórych krajach europejskich eggnog pije się tradycyjnie od końca października do końca czasu świątecznego. Tradycyjnie przygotowuje się go z mleka, śmietanki, cukru, żółtek i roztrzepanych białek. W wersji alkoholowej dodaje się do niego whisky, burbonu, rumu albo brandy.
Najlepszy przepis na eggnog
Ten jajeczny napój najlepiej pić w wersji domowej. Sposób na jego wykonanie jest proste. Należy tylko pamiętać, aby nie przesadzić z dolewaniem alkoholu. Ze względu na swój kremowy, słodki smak, łatwo można zapomnieć o dodanych procentach. W ten sposób pijąc pozornie niegroźne napoje, bardzo szybko możemy się upić.
Wersja alkoholowa
Składniki:
- 4 żółtka
- 250 ml rumu
- 1 l mleka
- 300 ml śmietanki
- 1 laska wanilii
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Odpowiednio wcześniej wyjmij jajka z lodówki, aby ociepliły się do temperatury pokojowej.
- Wówczas wbij żółtka do miski i zmiksuj z cukrem na puszysty kogel-mogel.
- Na niewielkim ogniu podgrzej mleko z rozciętą laską wanilii i wyskrobanymi z niej ziarenkami.
- Kiedy mleko osiągnie temperaturę około 70-75 stopni, zdejmij garnek z ognia i łyżeczka po łyżeczce, wlej je do masy jajecznej. Cały czas ją mieszaj, aby się nie zwarzyła.
- Przelej całość do garnka i gotuj do zgęstnienia.
- Wyłącz ogień i wyjmij laskę wanilii.
- Dolej rumu i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Ubij śmietankę z cukrem na bitą śmietanę. Jej połowę dodaj do ochłodzonej mikstury i zmiksuj.
- Nalej eggnog do pucharków i udekoruj resztą śmietany, a także świeżo startą gałkę muszkatołową.
Bezalkoholowy eggnog — przepis
Poznaj również eggnog — przepis w wersji bezalkoholowej. Na całe szczęście, poza niedolaniem alkoholu nie musisz robić absolutnie nic. Dzięki temu możesz przygotowywać wersję zarówno dla dorosłych, jak i dla najmłodszych w rodzinie w tym samym, czasie. Dopiero ostatnie etapy należy wykonać oddzielnie.
Pewnie zastanawiasz się również: eggnog — gdzie kupić coś takiego? W Polsce raczej go nie dostaniesz, a przynajmniej stacjonarnie. Natomiast w sklepach internetowych potrafią kosztować naprawdę sporo. Dlatego lepiej skorzystaj z powyższego przepisu.
Leave a Comment