Alkohole przygotowywane w domowym zaciszu mają swój niepowtarzalny urok, ponieważ każda ich porcja zawiera w sobie odrobinę serca osoby, która ją przygotowała. Prezentujemy sprawdzone sposoby na to, jak zrobić wódkę oraz sposób, w jaki produkuje się czystą wódkę!
Jak zrobić wódkę? Sposoby na domowe nalewki z owoców, cukierków i nie tylko!
Wiele osób zastanawia się, jak zrobić wódkę we własnym domu oraz w jaki sposób robią to specjaliści. Okazuje się, że istnieje wiele sprawdzonych i niezawodnych sposobów na samodzielne przygotowywanie pysznych alkoholi. Wystarczy odrobina chęci, czasu i kilka składników, które z powodzeniem znajdziesz w domowej spiżarni lub w osiedlowym sklepie. Prezentujemy najlepsze przepisy na to, jak zrobić wódkę! Zapraszamy do lektury!
W jaki sposób powstaje czysta wódka?
Zastanawiasz się, jak zrobić wódkę? Chociaż trunek powstaje w procesie zmieszania spirytusu z wodą, to nie będzie łatwo go zrobić samodzielnie. Jego produkcja wymaga specjalistycznego sprzętu i sporych umiejętności.
Spirytus wyprodukowany może być z niemalże każdej rośliny, która w swoim składzie posiada skrobię lub cukry proste. Najczęściej wytwarza się go z: ziemniaków, melasy trzcinowej, soi, winogron, żyta, pszenicy czy kukurydzy. Niektóre polskie wódki produkowane są ze sfermentowanych drożdży połączonych z cukrem.
Etapy powstawania wódki
Proces produkcji wódki można podzielić na osiem etapów:
- wybór odpowiednich składników;
- sterylizacja;
- fermentacja;
- oczyszczanie;
- destylacja;
- filtracja;
- dodawanie przypraw i rozcieńczanie;
- butelkowanie.
Wybór składników
Wybór składników, z których zostanie wyprodukowana wódka wydaje się być najważniejszym z etapów jej produkcji. Producenci wódek, które znajdują się w najpopularniejszych sklepach, wybierają najczęściej: pszenicę, jęczmień, ziemniaki lub kukurydzę. Często wódka powstaje z połączenia kilku tych składników. Wybór składników, ich proporcje oraz jakość decydują o klasie i aromacie produktu końcowego.
Wybrane składniki zalewane są wodą. Otrzymaną miksturę dokładnie się miesza i podgrzewa. W ten sposób powstaje zacier zawierający aktywne enzymy, których zadaniem jest rozłożenie skrobi ze zbóż i warzyw oraz wytworzenie cukrów fermentujących.
Sterylizacja
Proces sterylizacji służy zapobieżeniu pojawieniu się bakterii. Sterylizacja może przebiegać na dwa sposoby:
- podgrzanie zacieru do temperatury wrzenia;
- dodanie do zacieru bakterii kwasu mlekowego.
Fermentacja
Fermentacja odbywa się w dużych kadziach wykonanych ze stali nierdzewnej. Tutaj do zacieru dodaje się drożdży. Proces fermentacji trwa od kilku dni do nawet kilku tygodni. Przez cały ten czas zacier wymaga bacznej kontroli temperatury.
Oczyszczanie
Zacier po fermentacji jest dokładnie odcedzany. Ważne jest, aby oddzielić sfermentowany płyn od ciał stałych.
Destylacja
Podczas procesu destylacji dochodzi do oczyszczenia cieczy. Destylacja to podgrzanie cieczy i odparowanie z niej alkoholu. Opary alkoholu kierowane są do specjalnej spirali, schładzane i skraplane. W ten sposób powstaje destylat.
Filtracja
Nie wszyscy producenci filtrują swoje wódki. Niektórzy filtrują alkohol węglem, aby w ten sposób usunąć niepożądane smaki i aromaty oraz uzyskać czystą, przejrzystą, idealnie gładką wódkę o delikatnym smaku surowców, z których została wyprodukowana.
Doprawianie i rozcieńczanie
Destylat posiada zazwyczaj około 95% alkoholu. Gotowa wódka ma go około 40%. Z tego względu do destylatu należy dodać odpowiednią ilość wody. Niektóre rodzaje wódki doprawiane są różnymi ekstraktami, przyprawami, ziołami i owocami.
Butelkowanie
Wódkę butelkuje się zazwyczaj w opakowania szklane, ponieważ szkło nie cechuje się reaktywnością i nie powoduje zmiany chemicznej napoju.
Jak zrobić domową nalewkę z cukierków?
Domowa nalewka z cukierków będzie idealna na długie zimowe wieczory spędzane przy kominku, ale również na wakacyjne imprezy na świeżym powietrzu. Wódka z cukierków to świetny pomysł szczególnie wówczas, gdy sezon na sezonowe owoce już się skończył lub jeszcze nie zdążył rozpocząć.
Aby zrobić nalewkę z cukierków, przygotuj:
- 400 gram ulubionych landrynek;
- 600 mililitrów wódki;
- 250 mililitrów wody.
Cukierki rozwiń z papierków, wrzuć do gorącej wody i gotuj na małym ogniu. Pilnuj, aby landrynki się nie przypaliły. Miksturę mieszaj łyżką do momentu aż powstanie gładki syrop, a następnie dokładnie go wystudź. Kiedy syrop będzie już chłodny, dodaj go do alkoholu i przelej do czystych butelek.
Likier jest gotowy zaraz po wymieszaniu, ale kiedy pozwolisz mu poleżakować kilka dni, nabierze większej mocy i niepowtarzalnego aromatu.
Landrynkowy likier najlepiej smakuje schłodzony lub podawany z kostkami lodu.
Jak zrobić nalewkę owocową?
Owocową nalewkę możesz przyrządzić z praktycznie wszystkich owoców, jakie rosną w Twoim ogródku. Najbardziej popularna będzie ta z malin lub czerwonej porzeczki. Co będziesz potrzebował do jej przygotowania?
- 100 dekagramów dojrzałych owoców;
- 40 dekagramów cukru;
- 0,5 litra 96% spirytusu;
- 0,5 litra ulubionej wódki.
Na początku dokładnie umyj i osusz owoce. Następnie przełóż je do słoika, zalej spirytusem i wódką, zakręć słoik i odstaw do chłodnego i zacienionego miejsca na tydzień. Pamiętaj jednak, aby codziennie dokładnie wstrząsnąć słoikiem.
Po tygodniu zlej syrop do butelki, a pozostałe na dnie maliny zasyp cukrem i dokładnie wymieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, ponownie zlej syrop do butelki z poprzednią partią. Butelkę dokładnie zakręć, wstrząśnij jej zawartością i odstaw całość na okres około 3 miesięcy. Po upływie tego czasu nalewka będzie gotowa do spożycia.
Nalewka z owoców sezonowych najlepiej smakuje podawana w temperaturze pokojowej. Można ją dodawać do ciast i tortów.
Jak zrobić zanieczyszczony alkohol zwany bimbrem?
Bimber jest wysokoprocentowym alkoholem produkowanym w warunkach domowych. Wyrób bimbru w Polsce jest czynnością nielegalną, która podlega odpowiedniej karze.
Bimber powstaje podczas procesu destylacji zacieru otrzymanego z fermentacji alkoholowej. Bimber można gonić z: ziemniaków, zboża, cukru, owoców, melasy lub przy użyciu specjalnych drożdży,
Bimber nie nadaje się do spożycia po pierwszej destylacji. Aby można go było pić, należy go oczyścić węglem aktywnym. Na tym etapie często dodaje się składniki mające poprawić smak alkoholu, najczęściej są to owoce.
Bimber można pić bezpośrednio po drugiej destylacji, ale im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejszy.
Jak zrobić porterówkę?
Porterówka to słynna nalewka powstająca na bazie spirytusu i piwa z gatunku porter. Aby ją przygotować, będziesz potrzebował:
- 1 l piwa porter;
- 20 dag cukru;
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
- 5 sztuk goździków;
- 0,5 l spirytusu.
W pierwszym kroku należy połączyć w garnku: cukier, cukier wanilinowy, goździki i piwo. Mieszankę podgrzewa się, stale mieszając aż do momentu rozpuszczenia cukru. Wywar ma być gorący, ale nie można dopuścić do jego zagotowania. Kolejno należy dokładnie ostudzić wywar. Kiedy będzie już chłodny, wlewamy do niego spirytus, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek.
Wódka z cytryn
Do przygotowania domowej cytrynówki będziesz potrzebował:
- 10 dużych cytryn;
- szklankę wody;
- szklankę cukru;
- 0,5 l spirytusu;
- szklankę wódki.
Z 3 cytryn obierz skórkę i zalej ją szklanką wódki. Mieszankę zamknij szczelnie w słoiku. W osobnym rondelku zagotuj wodę z cukrem. Ostudź ją i dodaj sok z wyciśniętych cytryn. Dodaj spirytus, dokładnie wymieszaj i przelej do kolejnego słoika. Po upływie dwóch dni połącz składniki z obydwu słoików, zamknij i odłóż na kolejne dwa dni.
Podsumowując, istnieje wiele sposobów na to, jak zrobić wódkę samodzielnie w domu. Na pewno znajdziesz wśród nich coś dla siebie!
Leave a Comment