Nalewka z aronii na bimbrze to prawdziwy rarytas wśród domowych trunków. Dzięki zawartości owoców aronii ma ona intensywny owocowy smak. Jak przygotować taką aroniówkę na domowym spirytusie?
Nalewka z aronii na bimbrze — przepis na zdrowy i aromatyczny trunek
Aronia
Aronia, zwana też jarzębiną czarną, to prawdziwa bomba witaminowa. Owoce te zawierają duże ilości witaminy C, flawonoidów i antocyjanów. Regularne spożywanie aronii wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Dlatego aroniówka jest polecana osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia i cukrzycą.
Składniki na nalewkę z aronii na bimbrze
Aby przyrządzić aroniówkę na domowym spirytusie, potrzebne będą:
- 1 kg aronii,
- 2 l wody,
- liście malin lub wiśni,
- 1 kg cukru,
- cukier waniliowy,
- kwasek cytrynowy,
- 1 l bimbru.
Jak zrobić nalewkę z aronii na bimbrze?
Przygotowanie aroniówki na domowym spirytusie jest proste. Owoce aronii mrozimy, a następnie gotujemy z liśćmi malin i wodą. Po odstaniu przecedzamy, dodajemy cukier, wanilię, kwasek i na końcu wlewamy bimber. Tak sporządzoną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na kilka miesięcy. W tym czasie aroniówka nabiera intensywnego smaku i aromatu.
Domowa aroniówka na bimbrze to prawdziwa gratka dla podniebienia i zdrowia. Ma ona wyrazisty, owocowy smak i bukiet, a także działa niczym witaminowa bomba. Kilka kieliszków takiej nalewki zimą to prawdziwa aromatyczna przyjemność i skuteczna broń na infekcje. Warto więc spróbować i przyrządzić ten wyśmienity trunek samemu.
Leave a Comment