Domowy likier czekoladowy powstaje z idealnego połączenia gorzkiej czekolady, mleka i alkoholu. Obok tego delikatnego i słodkiego trunku wprost nie można przejść obojętnie. Sprawdź, jak zrobić likier czekoladowy!
Przepis na domowy likier czekoladowy, czyli sposób na nalewkę z gorzkiej czekolady
Połączenie mleka, cukru i spirytusu to idealny sposób na stworzenie delikatnego i kremowego alkoholu deserowego. Likier czekoladowy to prawdziwy przysmak, który można pić samodzielnie, ale również dodawać do ciast, lodów i kawy. Sprawdź, jak w warunkach domowych stworzyć ten wyśmienity, kuszący aksamitem i lekkością trunek!
Likier czekoladowy – dlaczego warto spróbować?
Dobrze przygotowany likier czekoladowy stanowi niebanalne połączenie wyśmienitych smaków, kusi swoją kremową konsystencją, miękkością i słodyczą. To lekki alkohol deserowy, który świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań, wieczorów z przyjaciółmi czy zimowych posiedzeń we dwoje przy kominku. Likier można łączyć z deserami, używać jako bazę do drinków lub po prostu pić samodzielnie w niewielkich kieliszkach. To niezwykle uniwersalny alkohol, lubiany nawet przez tych, którzy stronią od napojów procentowych.
Przepis na domowy likier czekoladowy
Likier czekoladowy to bardzo łatwy w przygotowaniu trunek, który zachwyci podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych koneserów alkoholi. Jego składniki są stosunkowo tanie i łatwo dostępne, a co najważniejsze – likier jest gotowy do spożycia zaraz po przyrządzeniu.
Składniki domowego likieru czekoladowego
- 3 szklanki cukru;
- 2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 1 szklanka spirytusu;
- 3/4 szklanki kakao lub starta na drobnej tarce tabliczka ciemnej czekolady;
- ciepła woda.
Sposób przygotowania domowego likieru czekoladowego
Poniżej krok po kroku prezentujemy niezawodny sposób na przygotowanie domowego likieru czekoladowego.
- Pierwszym krokiem będzie podgrzanie cukru, mleka i cukru waniliowego. Najlepiej robić to w małym garnku i cały czas mieszając. Mieszankę należy gotować aż do momentu uzyskania jednolitej masy, bez widocznych śladów drobinek cukru.
- Kolejno należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub kakao w niewielkiej ilości ciepłej wody. Płynną czekoladę dodać do ciepłego jeszcze garnka z mlekiem i cukrem. Cały czas mieszając, doprowadzić do zagotowania.
- Po zagotowaniu składników należy zdjąć je z gazu i dokładnie ostudzić. W tym czasie warto co jakiś czas zamieszać mieszankę, aby nie dopuścić do powstania w niej grudek.
- Do wystudzonej mieszanki trzeba powoli dodawać spirytus. Zadbaj o to, aby podczas tego procesu nie pojawiły się grudki. Całość należy dokładnie wymieszać.
- Otrzymany likier przelać do butelek. Każdorazowo przed nalaniem, dokładnie wstrząsnąć trunkiem. Likier najlepiej smakuje schłodzony, dlatego warto trzymać go w lodówce lub podawać z lodem. Smacznego!
Z czym pić nalewkę z mleka i czekolady?
Likier czekoladowy najlepiej smakuje schłodzony, dlatego warto go podawać w zmrożonych kieliszkach lub z dodatkiem kostki lodu. Trunek można również potraktować jako sos do lodów, ciast lub kawy. Likier może też stanowić bazę dla mlecznych koktajli. W tym przypadku miesza się go z wódką, mlekiem i lodem. Dla uzyskania bardziej kremowej i gęstej konsystencji można wykorzystać mleko skondensowane. Warto spróbować połączenia likieru czekoladowego z syropem kokosowym, śmietankowym, toffi lub kawowym.
Domowy likier czekoladowy to jeden z prostszych w wykonaniu domowych trunków. Jego dużą zaletą jest uniwersalność wykorzystania oraz lekki, delikatny i kremowy smak, który większości przypadnie do gustu. Likier nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu, więc to idealna opcja na wyjątkowy trunek dla osób niecierpliwych.
Leave a Comment