Likier śmietankowy to uwielbiany przez wielu słodki deserowy napój alkoholowy o kremowej strukturze. Można go pić bez dodatków lub dodawać do lodów i ciast. Podpowiadamy, dlaczego jest taki wyjątkowy oraz jak przygotować go samodzielnie w domu!
Likier śmietankowy i jego słodki smak. Prezentujemy najlepszy przepis na domowy likier śmietankowy!
Jeśli szukasz alkoholu, który z powodzeniem możesz potraktować jako uzupełnienie deseru, to likiery śmietankowe będą dla ciebie świetną propozycją! Ich kremowa struktura oraz delikatny, ale słodki smak z pewnością niejednej osobie przypadną do gustu. Taki trunek z łatwością można znaleźć na sklepowych półkach, ale również przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu. Podpowiadamy, dlaczego likier śmietankowy jest wart uwagi oraz jak przygotować go samodzielnie.
Likier śmietankowy – charakterystyka
Likiery śmietankowe należą do grupy słodkich alkoholi deserowych. Cechują się lepką konsystencją i kremową strukturą. Powstają z połączenia:
- śmietany;
- cukru;
- miodu;
- żółtek jaj;
- alkoholu.
Niejednokrotnie dodaje się do nich kakao, ekstrakty owocowe, olejki eteryczne, aromaty lub przyprawy, aby w ten sposób uzyskać jasny i niebanalny smak. Ostatnio prawdziwym hitem stały się likiery śmietankowe dla wegetarian, które wyprodukowano na bazie mleka owsianego lub kokosowego.
Pierwsza wzmianka o produkcji likieru śmietankowego pochodzi z XIV wieku i znajduje się w dokumentach starego irlandzkiego klasztoru. Wówczas śmietanę mieszało się z whisky i tymiankiem, anyżem oraz miętą. Mieszanka miała wspierać walkę z zaburzeniami pamięci oraz stanami zapalnymi skóry.
Przepis na domowy likier śmietankowy
Obecnie likier śmietankowy niejedno ma imię. Na sklepowych półkach znaleźć można likiery na bazie śmietanki o przeróżnych smakach i aromatach. Poniżej prezentujemy przepisy na wykonanie kilku podstawowych trunków.
Klasyczny likier śmietankowy
Klasyczny i prawdopodobnie najprostszy do przygotowania likier śmietankowy będzie składał się z czterech składników:
- 1000 ml śmietany kremówki 36%;
- 200 ml spirytusu 95% lub 300–400 ml wódki 40%;
- cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii;
- 300 g cukru.
- Śmietankę, cukier i wanilię mieszaj w garnku i postaw na gazie.
- Grzej, mieszając składniki do momentu, aż cukier się roztopi.
- Nie możesz dopuścić do zagotowania mikstury.
- Następnie zdejmij garnek z gazu i odstaw do wystygnięcia.
- Kolejno stopniowo dodaj alkohol (na tyle wolno, aby nie zwarzyć śmietany).
Trunek jest gotowy do spożycia, ale najlepiej podawać go w schłodzonej formie.
Likier czekoladowy
Aby przygotować likier śmietankowy z dodatkiem czekolady, będziesz potrzebować:
- 200 g gorzkiej czekolady;
- 1,5 l wódki 40%;
- 1 kg cukru;
- 1 l mleka;
- 2 g cukru waniliowego.
- Czekoladę należy schłodzić, a następnie zetrzeć na tarce.
- Do startej czekolady dodaj alkohol i szczelnie zamknij na 7 dni.
- Mieszankę przechowuj w ciemnym i zimnym pomieszczeniu. Codziennie ją mieszaj.
- Kolejno zagotuj mleko z cukrem, a powstały syrop schłódź do temperatury pokojowej.
- Wymieszaj go z miksturą alkoholową i szczelnie zamknij.
- Likier będzie gotowy do wypicia po upływie około 40 dni, kiedy jego smak się ustabilizuje. W tym czasie najlepiej przechowywać go w lodówce lub chłodnej piwnicy.
Bananowy likier śmietanowy – składniki
Sposób przygotowania już znasz, dlatego proponujemy nieco bardziej urozmaicone składniki. Oto one:
- 3 sztuki bananów;
- 300 ml wódki;
- 400 g mleka skondensowanego;
- 2 sztuki jajek z kurczaka;
- 150 ml mleka.
Kokosowy likier śmietankowy – składniki
Warto sprawdzić także kokosowy likier śmietankowy. Będzie ci potrzebne:
- 400 g chipsów kokosowych;
- 800 g mleka skondensowanego;
- 400 ml wody;
- 1 l wódki.
Jak widzisz, likier śmietankowy niejedno ma imię. Dawniej wyróżniał go mocno wyrafinowany smak. Obecnie jest głównie słodkim dodatkiem do deserów. Może występować w wielu odmianach i smakach, ale zawsze przyrządza się go na bazie mleka lub śmietanki.
Leave a Comment