Nie ma to jak likier kawowy! Ten pobudzający drink na bazie kawy i alkoholu zazwyczaj serwowany jest z deserowymi ciastami i lodami. Likier kawowy łatwo przygotujesz w domu, wykorzystując Thermomix. Podpowiadamy w jaki sposób!
Likier kawowy – Thermomix. Jak łatwo przyrządzić alkohol w domu?
Jeśli chodzi o likier kawowy, Thermomix pozwala na jego szybkie i sprawne przygotowanie. W tym artykule znajdziesz listę potrzebnych ci składników oraz przepis krok po kroku.
Likier kawowy – niezbędne składniki
Do przygotowania prostego likieru kawowego na bazie wódki potrzebne będzie ci:
- 6 żółtek jajek;
- 200 gramów cukru;
- 250 gramów (średnio jedna szklanka) wódki;
- 100 gramów ekstraktu z kawy;
- 250 gramów (jedna puszka) mleka skondensowanego lub niskotłuszczowej śmietany.
Niezwykle ważnym składnikiem jest ekstrakt kawowy. Może być to zwykła kawa rozpuszczalna, ale dla uzyskania najlepszego efektu smakowego polecamy wykorzystać jednak świeżo zaparzone espresso z drobnoziarnistych mieszanek. Jedynym potrzebnym ci narzędziem będzie Thermomix.
Likier kawowy – przepis krok po kroku
Jak przygotować likier kawowy? Przedstawiamy prosty przepis krok po kroku:
- Żółtka jajek, cukier i kawę umieść w robocie kuchennym i podgrzewaj przez pięć minut na obrocie trzeciego stopnia. Optymalną temperaturą jest 70 stopni Celsjusza.
- Wymieszaj wódkę z mlekiem.
- Dodaj wódkę i mleko do reszty składników.
- Ponownie podgrzewaj w Thermomixie na tych samych warunkach, czyli 70 stopni plus średni obrót.
- Po ukończeniu pracy przez robot kuchenny i wymieszaniu się wszystkich składników przelej likier do butelki.
- Odstaw likier na kilka godzin do lodówki.
Popularnym wariantem likieru kawowego jest likier kawowo-kajmakowy lub kawowo-kakaowy. Obydwa z nich wykonasz w praktycznie taki sam sposób za pomocą Thermomixa.
Leave a Comment