americano

Słodko–gorzki smak Americano. Jak przygotować drink z Campari?

Choć nazwa drinka kojarzy się z Ameryką, jest on typowo włoskim wynalazkiem. Czym wyróżnia się Americano? Jak go przygotować? Odpowiedzi na te pytania poznasz po przeczytaniu poniższego tekstu.

Americano krok po kroku

Przepis na Americano może cię zaskoczyć swoją prostotą. Skład jest dość krótki, a sam proces wykonania nie należy do skomplikowanych. Americano przygotujesz w ciągu 5 minut. Najważniejszym zadaniem będzie przygotowanie odpowiednich składników, czyli:

  • 35 ml Campari, 
  • 35 ml słodkiego wermutu,
  • wodę gazowaną,
  • plasterek pomarańczy do dekoracji.

Gdy masz przygotowane wszystkie składniki, sięgnij po szklankę highball i wypełnij ją kostkami lodu. Wlej alkohol: najpierw Campari, a następnie wermut. Jeśli nie lubisz gorzkiego smaku Campari, możesz zwiększyć ilość wermutu i osłodzić drinka zgodnie ze swoimi preferencjami. Na koniec dolej wodę gazowaną tak, aby wypełnić szklankę. Przed podaniem udekoruj brzeg kieliszka plasterkiem pomarańczy, by poprawić wygląd koktajlu.

Czym wyróżnia się koktajl Americano? Swoim słodko–gorzkim smakiem oraz długą historią, w której dość istotną rolę odgrywają lata wielkiej prohibicji. Ten drink ma w sobie to coś, jeśli zatem chcesz poszerzyć swe barmańskie umiejętności, powinieneś poświęcić mu nieco więcej uwagi. 

Jaki drink był poprzednikiem Americano? 

Drink Americano, podobnie jak większość klasyków, może się pochwalić znanym poprzednikiem. W jego przypadku jest to Milano–Torino. Drink ten zapisał się w dziejach sztuki barmańskiej jako jeden z najlepszych aperitifów. Co wiadomo na temat znanego przodka Americano? Niewiele. Znany jest jego twórca, Gaspare Campari, wiadomo też, że już w latach 60. XIX wieku serwowano go w Caffe Campari – lokalu, w którym czas spędzał m.in. Ernest Hemingway. 

Americano – co warto wiedzieć o jego przeszłości? 

Drink, który liczy sobie ponad 100 lat, może cię oczarować nie tylko smakiem, ale i przeszłością. Co warto wiedzieć? 

Od Milano–Torino do Americano 

W jaki sposób włoski aperitif stał się słynnym drinkiem Americano? Kiedy rozcieńczono go wodą gazowaną. Stało się tak za sprawą turystów z Ameryki, którzy w okresie międzywojennym bardzo chętnie zaglądali do Włoch. Jeśli myślisz, że podróże te miały związek tylko z włoskimi zabytkami, jesteś w błędzie. 

W dziejach Stanów Zjednoczonych lata 1919–1933 są okresem szczególnym. To czas wielkiej prohibicji, walki z alkoholem i gangami, zarabiającymi na nielegalnej sprzedaży trunków. To czasy, których symbolem stał się Al Capone. 

Dla przeciętnego Amerykanina był to jednak czas zagranicznych wycieczek, w trakcie których można było połączyć przyjemne z pożytecznym. Turyści z USA zwiedzali świat, a jednocześnie korzystali z możliwości sięgania po różne drinki. Znalazł się wśród nich włoski Milano, który jednak okazał się dla zbyt intensywny dla gości ze Stanów. W takich oto okolicznościach narodził się Americano – drink o gorzkim posmaku, dosładzany wermutem i rozcieńczany wodą gazowaną. 

Americano – cocktail Jamesa Bonda 

Co pijał najsłynniejszy agent brytyjskiego wywiadu? Wiadomo – Martini. Jeśli jednak wczytasz się w powieści Iana Fleminga, znajdziesz też wzmianki o Americano. Drink ten pojawia się m.in. w „Casino Royale” – pierwszej powieści o Agencie 007. Z czasem Americano ustępuje miejsca innym drinkom, w tym słynnemu Martini, warto jednak i o nim pamiętać. 

Drink Americano być może nie każdemu przypadnie do gustu, jeśli jednak chcesz poznać smak najsłynniejszych drinków świata, powinieneś go skosztować. To ciekawy koktajl, którego długie dzieje mogą cię zaintrygować i zachęcić do sięgnięcia po szklankę słodko–gorzkiego napoju. 

4.3/5 - (11 głosów)

Archiwum: maj 2024