Jednym z najsłynniejszych koktajli z ginem jest Martinez – cocktail, który sprawdzi się na rodzinnych imprezach i towarzyskich spotkaniach. Chcesz go przygotować? Tu znajdziesz najprostszy przepis.
Klasyczny Martinez – jak przygotować tego drinka?
Jak przygotujesz Martineza?
Martineza przygotujesz w ciągu 5 minut. To prosty drink, którego zrobienie nie sprawi ci najmniejszych problemów. Co musisz zrobić? Oto prosty przepis i instrukcja, dzięki której w parę minut przygotujesz ten klasyczny napój.
Martinez krok po kroku
Zacznij od przygotowania:
- 60 ml ginu, nie bez powodu nazywanego jałowcówką;
- 20 ml słodkiego wermutu, czyli deserowego wina z ziołową nutą;
- 10 ml cointreau, czyli likieru o smaku gorzkiej pomarańczy;
- 10 ml syropu cukrowego.
- 2 kropli angostury, która wyróżnia się gorzkim smakiem i ziołowym aromatem.
Następnie:
- przygotuj schłodzony kieliszek,
- wlej do shakera wszystkie składniki drinka i dokładnie wymieszaj,
- przelej koktajl do schłodzonego kieliszka.
Jak możesz podać tego drinka?
Martinez najlepiej będzie się prezentował w smukłym kieliszku do Martini. Jeśli chcesz, by gotowy koktajl robił jeszcze większe wrażenie, przygotuj dekorację ze skórki pomarańczy.
A kiedy warto podawać Martineza? Taki koktajl świetnie sprawdzi się jako dodatek podczas uroczystych obiadów, a obecność ziołowego wermutu sprawia, iż z powodzeniem możesz go wykorzystywać jako aperitif.
Wódka Martinez znana jest w Polsce doskonale, a wiele osób ceni jej ziołowy smak i charakterystyczną barwę. Podobnymi cechami może się pochwalić koktajl Martinez, który – za sprawą ginu – również przyciąga ziołową nutą.
Martinez – ojciec Martini, krewniak Manhattanu
W wielu opracowaniach znajdziesz informację, że Martinez jest ojcem słynnego Martini. Drink ten jest jednak najbardziej zbliżony do Manhattanu. W 1884 roku w książce O. H. Byrona „The Modern Bartenders’ Guide” ukazała się nawet wzmianka, że wystarczy zastąpić whisky ginem, by Manhattan przemienił się w Martineza.
Martinez i jego dzieje
Ten drink znany jest od lat 80. XIX wieku, jednak do dziś nie są znane okoliczności jego powstania. Niejasne jest też pochodzenie nazwy tego koktajlu. Zdaniem niektórych nawiązuje ona do kalifornijskiego miasta Martinez, w pobliżu którego drink ten został przygotowany po raz pierwszy. Są jednak i tacy, którzy opowiadają o sędzim Martinezie, znanym swego czasu jako wielki miłośnik drinków z ginem i słodkim wermutem.
Przez lata przepis na tego drinka zmieniał się, przy czym modyfikacje dotyczyły proporcji między ginem a wermutem. Ten duet do dziś sprawdza się doskonale, a drinki bazujące na tych składnikach cieszą się sporym uznaniem na całym świecie. Chcesz w prosty sposób oczarować swoich gości? Postaw na Martineza!
Leave a Comment