Herbata z rumem to coś, co bez większego trudu można przygotować we własnym domu. Ilość przepisów jest ogromna, jednak ty dzisiaj poznasz najlepsze propozycje. W jaki sposób je przygotować?
Herbata z rumem – sprawdzone przepisy od babci
Jesienno-zimowe spacery wśród padającego śniegu mają całą masę uroku. Po powrocie z takiej wędrówki każdy marzy o rozgrzaniu swojego organizmu, a pozwala na to herbata z rumem. Połączenie rumu z herbatą jest naprawdę niesamowite, a dodatkowe składniki sprawiają, że całość smakuje po prostu niepowtarzalnie. Na co pomaga herbata z rumem? Jak ją przygotować? Jaki jest najlepszy przepis na herbatę z rumem? Sprawdź sam!
Początki herbaty z rumem
Być może zastanawiasz się, kto wymyślił połączenie, jakim jest herbata z rumem. Stoją za tym górale, którzy jak zapewne wiesz, na co dzień mieszkają w naprawdę trudnych warunkach. Korzystali oni z naparu ze spirytusem oraz cukrem, który pozwalał im zadbać o swoje zdrowie. Herbata góralska z rumem już od dłuższego czasu jest jednak popularna także poza tamtymi regionami. Na przestrzeni lat opracowano wiele różnych wariantów, takich jak czeska herbata z rumem czy wiśniowa herbata z rumem. Każda wersja jest inna, dlatego warto próbować różnych rozwiązań. Jak przygotować klasyczną zimową herbatę z rumem?
Podstawowy przepis na klasyczną herbatę z rumem
Jeśli nigdy wcześniej nie miałeś do czynienia z trunkiem, jakim jest herbata z rumem, warto zacząć tę przygodę od najbardziej klasycznej wersji. Właściwości rozgrzewające oraz rozluźniające sprawiają, że koniecznie trzeba zainteresować się właśnie tą propozycją. Jak zrobić herbatę z rumem?
Składniki:
- 200 ml świeżo zaparzonej czarnej herbaty;
- 50 ml rumu;
- 5-10 rodzynek, wcześniej namoczonych w rumie;
- szczypta cynamonu;
- łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny;
- łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
- Wlej rum do herbaty, która została świeżo zaparzona.
- Zamieszaj całość oraz przykryj na 5 minut.
- Po upływie tego czasu wlej do naparu miód, sok z cytryny oraz rodzynki.
- Zamieszaj całość.
- Przed podaniem dodaj na wierzch herbaty z rumem szczyptę cynamonu i gotowe!
Herbata z rumem to przepis, który nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Jest on prosty i szybki. Kiedy dobrze go poznasz, znacznie lepiej postawić na więcej składników, które sprawią, że smak trunku będzie jeszcze lepszy. Jak przygotować herbatę z rumem oraz imbirem?
Rozgrzewająca herbata z rumem oraz imbirem
Najlepsza herbata na przeziębienie to ta z dodatkiem imbiru. Jak ją przyrządzić?
Składniki:
- 200 ml wody;
- 50 ml wódki lub rumu;
- torebka czarnej herbaty;
- 2 plastry pomarańczy;
- laska cynamonu;
- 2 gwiazdki anyżu;
- łyżeczka miodu;
- 5-6 goździków;
- plaster imbiru.
Przygotowanie:
- Wlej do garnka wodę oraz dodaj anyż, cynamon, imbir i goździki.
- Zagotuj całość oraz dodaj herbatę.
- Nie doprowadzaj do wrzenia, tylko podgrzewaj przez około 4 minuty.
- Wyjmij imbir oraz torebkę herbaty.
- Dodaj rum i podgrzewaj przez następne 3 minuty.
- Wrzuć do kubka plastry pomarańczy, dodaj anyż, cynamon oraz goździki z garnka i zalej całość herbatą z rumem.
Herbata z imbirem to świetne rozwiązania na chłodne dni. Pamiętaj, że przepisy możesz dowolnie modyfikować i dostosowywać do swoich własnych preferencji. Nie bój się eksperymentować, a na pewno nie pożałujesz!
Leave a Comment