nalewka z brzoskwiń

Nalewka z brzoskwiń, czyli jak uzyskać alkohol z popularnego owocu?

Nalewka z brzoskwiń na spirytusie czy wódce to bardzo smaczny, niekiedy wytrawny alkohol. Przepisów na takie trunki nie brakuje, dlatego bez większego problemu będziesz mógł przygotować je w swoim domu.

Brzoskwinia zwyczajna to owoc, którego wartości odżywcze zostały docenione już 4000 lat temu w Chinach. To prawdopodobnie z tego kraju pochodzi, jednak do Grecji dotarła dopiero około 300 r. p.n.e. Z kolei do północnej części Starego Kontynentu trafiła całkiem niedawno, ponieważ w XVI wieku. Od tamtej pory z dekady na dekadę stawała się coraz popularniejsza na całym świecie. Dzięki niej możesz przygotowywać różne dżemy, konfitury, ale również alkohol, jakim jest nalewka z brzoskwiń.

Działanie brzoskwiń – czym charakteryzują się te okrągłe owoce?

Zjedzenie brzoskwini sprawia, że odczuwasz sytość, dlatego jest to świetna przekąska dla osób, które starają się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jeden owoc zawiera zaledwie około 40 kalorii i ma tylko 0,2 g tłuszczu na 100 gram. W związku z tym nalewka z brzoskwiń nie jest zbyt kalorycznym alkoholem. Owoce te pozwalają na zwalczanie chorób krążenia oraz cukrzycy drugiego typu. Zawierają w sobie wiele fenoli, których działanie jest zbliżone do antyoksydantów. Właśnie dlatego nalewka brzoskwiniowa chroni twój organizm przed nowotworami, a także nie pozwala na uszkodzenie komórek. Na tym nie koniec – brzoskwinie działają przeciwbakteryjnie, a specjaliści polecają je osobom, które borykają się z reumatyzmem czy dną moczanową. Jak wygląda przepis na nalewkę brzoskwiniową na spirytusie?

Brzoskwinie – nalewka prosto od babci

Nalewka z brzoskwiń może być przygotowywana na wiele sposobów. W związku z tym na samym początku powinieneś określić, czy chcesz, aby twój alkohol był słodki, czy wytrawny. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak przetestowanie kilku przepisów oraz wybranie tego, który najbardziej przypadnie ci do gustu. Jakie składniki są potrzebne, aby przyrządzić klasyczną nalewkę brzoskwiniową?

  • 0,5 l spirytusu 95%;
  • 2 kg brzoskwiń;
  • 0,5 słoika miodu;
  • 0,5 kg cukru.

Pamiętaj, że zarówno ilość miodu, jak i cukru jest zależna wyłącznie od twoich upodobań. Jeśli wolisz słodkie alkohole, dodaj go więcej, jeśli jednak to wytrawne trunki są w twoim sercu – nieco zmniejsz jego ilość. Z kolei nalewka z brzoskwiń na wódce to propozycja dla ciebie, jeśli przepadasz za słabszymi alkoholami.

Przygotowanie:

  1. Umyj brzoskwinie oraz usuń z nich pestki, po czym pokrój owoce na drobne kawałki.
  2. Wrzuć warstwę brzoskwiń do słoja i zasyp cukrem.
  3. Powtórz czynność, aż twój słoik będzie pełny.
  4. Do pełnego naczynia dodaj miód.
  5. Całość zalej alkoholem oraz szczelnie zamknij.
  6. Zamknięte naczynie pozostaw w ciepłym i ciemnym pomieszczeniu na około 3 miesiące.
  7. Po upływie tego czasu zlej sok z owoców.
  8. Przetrzyj owoce z nalewki przez sitko.
  9. Wlej alkohol wraz z musem owocowym do butelek oraz pozostaw w chłodnym miejscu.
  10. Po około 3 miesiącach twoja nalewka z brzoskwiń będzie gotowa.

Nalewka brzoskwiniowa na spirytusie – przepis na trunek z ciekawymi przyprawami

Nalewka z brzoskwiń z dodatkiem przypraw to podobny alkohol do poprzedniego, który będzie miał w sobie jednak znacznie więcej smaku. 

Składniki:

  • 600 ml spirytusu;
  • 1 kg brzoskwiń;
  • 150 g cukru;
  • 4 pestki z brzoskwiń;
  • 1 łyżka miodu;
  • 2 goździki;
  • ziarenko kawy;
  • cynamon;
  • kardamon.

Przygotowanie:

  1. Umyj i usuń pestki z owoców, po czym pokrój je na kawałki.
  2. Wrzuć brzoskwinie do słoika.
  3. Pestki zwiąż w gazę oraz umieść w naczyniu.
  4. Dodaj do owoców cukier, miód oraz przyprawy.
  5. Zalej całość alkoholem.
  6. Pozostaw słoik na około 3 tygodnie w ciepłym miejscu.
  7. Po upływie 21 dni wyciągnij z naczynia pestki.
  8. Zakręć słoik i odstaw na kolejne 3 tygodnie.
  9. Po upływie tego czasu przefiltruj alkohol i rozlej do butelek.
  10. Zostaw butelki w piwnicy na około pół roku. Po tym czasie twoja nalewka z brzoskwiń będzie gotowa.

Nalewka z brzoskwiń charakteryzuje się prostotą przygotowania oraz niepowtarzalnym smakiem. Kiedy dodasz do tego jej prozdrowotne właściwości, z łatwością samodzielnie ją przygotujesz!

5/5 - (1 vote)

Archiwum: kwiecień 2024