Gorąca mieszanka alkoholu, przypraw, wody oraz miodu to coś, co w Anglii słynie od dziesiątek lat. Napój ten to właśnie grog, który jest świetnym sposobem na przeziębienie. Warto korzystać z niego już w początkowym stadium infekcji, a z pewnością okaże się zbawienny. Co ciekawe, wyróżnia się także wersję bez alkoholu, która przyjmować mogą najmłodsi lub kobiety w ciąży. Co to jest grog? Jak działa? Który przepis okazuje się najlepszy? Sprawdź sam!
Czym właściwie jest grog i jak jeszcze się na niego mówi?
Wedle angielskiej tradycji gorg to napój alkoholowy, który tworzony jest na bazie rumu. Stosuje się go w czasie kataru czy przeziębienia. Anglicy na grog mówią także „hot toddy”. Nie ma odgórnie określonego przepisu na ten trunek. Na początku była to prosta mieszanka gorącej wody oraz rumu. Stosowali ją angielscy marynarze, dlatego często można spotkać się z przepisem na grog marynarski. Z biegiem lat trunek ten był udoskonalany poprzez dodawanie cytryny, miodu czy różnych przypraw.
Jak działa grog?
Teraz już doskonale wiesz, co to jest grog, jednak jeszcze nie masz pojęcia, jak działa. Jego właściwości są naprawdę szerokie, dlatego w czasie walki z przeziębieniem jest po prostu nieoceniony. Grog drink warto stosować jeszcze na początku infekcji, a możliwe, że dzięki temu nawet się nie rozwinie. Jak działa ten napój? Przede wszystkim podnosi temperaturę ciała. Łagodzi kaszel, który towarzyszy wielu infekcjom. Nasila pocenie, za sprawą czego możliwe jest usunięcie z ciała różnych toksyn. Przede wszystkim grog działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwbólowo. Warto także wspomnieć działaniu psychologicznym, jakim charakteryzuje się grog. Pozwala się odprężyć i rozluźnić, dzięki czemu powrót do zdrowia może być znacznie szybszy.
Sprawdzony przepis na grog – wersja alkoholowa
To przepis na wersję z alkoholem. Jak wygląda ten przepis na grog?
Składniki:
- 25 ml alkoholu (wedle klasycznego przepisu powinien to być rum, jednak możesz też zastosować whisky lub koniak);
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki;
- szklanka wody;
- łyżeczka miodu;
- odrobina goździków, cynamonu oraz startego imbiru.
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z cynamonem, goździkami oraz startym imbirem.
- Kilka minut po zdjęciu mieszanki z gazu dodaj do niej alkohol, sok z cytryny oraz miód.
- Pij grog, póki jest gorący, a przyswoisz jego wszystkie właściwości!
Bezalkoholowy grog – jak go przyrządzić?
Nie każdy chce i może spożywać alkohol. Właśnie dlatego bardzo popularnym grogiem jest także jego wersja bezalkoholowa. Poleca się go dzieciom, a nawet niemowlakom. Tym drugim warto serwować go po długim jesiennym spacerze. Takie działanie profilaktyczne sprawi, że dziecko będzie chronione przed wszelkimi rodzaju infekcjami. Jakie są niezbędne składniki, aby przygotować taki grog?
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny;
- szklanka gorącej wody lub ewentualnie herbatka ziołowa dla najmłodszych;
- 2-3 łyżeczki miodu;
- łyżeczka startego imbiru;
- cynamon.
Przygotowanie grogu w takiej formie jest niezwykle proste. Jedyne, co musisz zrobić, to podgrzać wodę oraz dodać do niej miód, przyprawy i sok z cytryny. Taki napój zaserwuj swojej pociesze. Pamiętaj jednak, aby był on ciepły, a nie gorący.
Jak sam widzisz, grog to bardzo ciekawy napój, który może uchronić Cię oraz Twoich bliskich przed groźnymi infekcjami. Pamiętaj o tym, że zaprezentowane przepisy to klasyczne wersje. W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dodał do nich swoje ulubione składniki. W końcu każdy ma inne preferencje smakowe i to do nich trzeba się dostosować!
Leave a Comment