Nalewka z grejpfruta to owocowy trunek o charakterystycznym wyjątkowym smaku. Przekonaj się, jak ją przyrządzić samodzielnie. Poznaj przepis i zrób nalewkę samemu w domu.
Nalewka z grejpfruta – poznaj sposób na jej przygotowanie!
Grejpfrut to nietypowy owoc. W przeciwieństwie do innych owoców cytrusowych, które z zasady są słodkie tudzież kwaśne, ten odznacza się wyrazistą goryczą. W związku z tym ma tylu samo zwolenników co przeciwników. Czy tym samym może stanowić podstawę dobrej nalewki? Oczywiście! Nalewka z grejpfruta to propozycja dla tych, którzy cenią dobrą owocową goryczkę. Sprawdź przepis na ten trunek.
Nalewka z grejpfruta – o grejpfrucie słów kilka
Zanim przejdziemy do przepisu właściwego przepisu na nalewkę z grejpfruta, przedstawmy kilka najważniejszych informacji o naszym „bohaterze” czyli grejpfrucie. Jest to najpewniej mieszanka pomarańczy chińskiej i pomarańczy olbrzymiej. Pewnego rodzaju dalekim „krewnym” grejpfruta jest także mandarynka. Głównym obszarem uprawy tych owoców są Karaiby, gdzie grejpfruty zostały sprowadzone na początku XVII wieku. Dziś owoc ten uprawiany jest także między innymi na Florydzie i w Kalifornii. Grejpfrut uznawany jest za jeden z najzdrowszych owoców. Zawiera wiele witamin i minerałów.
Nalewka z grejpfruta – składniki
Czego będziesz potrzebować, aby przyrządzić nalewkę z grejpfruta? Przede wszystkim samych owoców. Potrzebne będą ci cztery czerwony grejpfruty. Poza tym potrzebować będziesz pół litra czystej wódki, ćwierć litra spirytusu, półtora litra wody, a także około czterysta gram cukru. Gdy zbierzesz wszystkie składniki, możesz przejść do przygotowania nalewki z grejpfruta.
Nalewka z grejpfruta – proces przygotowania
Pierwszy etap to dokładne umycie owoców. Gdy to uczynisz, weź tarkę i zetrzyj (na małych oczkach) wierzch skórki ze wszystkich grejpfrutów. Wyciśnij także sok z owoców. Następnie zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. Tak powstały syrop następnie ostudź.
W dalszej kolejności musisz zmieszać wyciśnięty sok z grejpfruta ze skórkami, syropem cukrowym, wódką i spirytusem. Wszystko wlej do dużego szklanego słoja. Zakręć słój i odstaw na dwa tygodnie. Pamiętaj, by regularnie mieszać słojem. Po tym czasie całość przefiltruj. Możesz do tego celu wykorzystać gazę albo filtry do kawy. Rozlej nalewkę do butelek i następnie zostaw do leżakowania na okres minimum dwóch miesięcy. Potem już tylko ciesz się wyjątkowym pełnym smakiem nalewki z grejpfruta.
Leave a Comment