Nalewka z kukułek to nic innego, jak popularna kukułkówka, którą bez większego problemu możesz przygotować w swoim własnym domu. Przepis jest łatwy i szybki, a finalny smak zachwyca nawet wymagających smakoszy.
Nalewka z kukułek, czyli ekspresowy sposób na przepyszny likier alkoholowy
Smaczne, słodkie i zawsze zajadane z uśmiechem na twarzy. Właśnie takie są kukułki, czyli nieduże cukierki o niepowtarzalnym smaku. Produkt ten stanowi idealną podstawę wszelkich likierów i nalewek. Rozgrzewa w czasie chłodnych dni, pasuje do deserów, a także uzupełnia imprezowe drinki. Jak przyrządzić domowy likier kukułkowy?
Nalewka z kukułek – jak ją poprawnie podawać?
Kukułka nalewka, nalewka z kukułek, czy też kukułkówka – nazw na ten tradycyjny trunek jest wiele. Nie inaczej jest ze sposobami jego przygotowania, dlatego dzisiaj przedstawimy kilka najlepszych przepisów. Same cukierki są niezwykle słodkie i łatwo się rozpuszczają, dzięki czemu możliwe jest stworzenie gęstej masy, której połączenie z alkoholem nie jest niczym trudnym. Właśnie dlatego likier kukułka na bimbrze, spirytusie lub wódce to bardzo zdradliwy trunek.
W czym i z czym serwować?
W czasie spożywania kukułkówki czujesz więcej słodyczy niż mocy. W związku z tym musisz być bardzo ostrożnym. Alkohol ten sam w sobie smakuje naprawdę dobrze. Brązowy likier w sporych kieliszkach prezentuje się niesamowicie, dlatego nalewka z kukułek to elegancki sposób na ugoszczenie niezapowiedzianych gości. Możesz także przygotować drinki – jedyne, co musisz zrobić, to dodać do nich świeże lub skondensowane mleko oraz cynamon i czekoladę. Świetnie sprawdzają się w zimowych wieczorach, a ich czekoladowy posmak sprzyja towarzyskim spotkaniom.
Nalewka z kukułek bez mleka – babciny przepis na tradycyjny alkohol
Klasyczna nalewka kukułkowa na spirytusie to naprawdę niezwykle prosty przepis. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi trunkami, wybierz go, a na pewno sobie poradzisz. Jakie produkty będą ci potrzebne?
- 1 l spirytusu;
- 600 g cukierków kukułek.
Przygotowanie:
- Wsyp cukierki do szklanej butelki oraz zalej alkoholem.
- Odstaw w zacienione miejsce, co jakiś czas potrząśnij butlą.
- Kiedy cukierki całkowicie się rozpuszczą, twoja nalewka z kukułek będzie gotowa!
Jak sam widzisz, alkohol przygotujesz w kilka chwil. Warto jednak poczekać ok. 14 dni przed spożyciem. Czas ten sprawi, że aromat cukierków zostanie w pełni wydobyty, a smak będzie jeszcze lepszy.
Likier z kukułek na wódce – najlepszy przepis
Nalewka kukułka przygotowana z dodatkiem wódki będzie nieco łagodniejsza niż poprzednia wersja. Co więcej, trunek ten możesz spożywać od razu po zakończeniu pracy, dlatego jeśli jesteś niecierpliwy, jest to idealna propozycja dla ciebie. Produkty, w które będziesz musiał się zaopatrzyć to:
- 1 l wódki;
- 600 g kukułek;
- 1 szklanka wody – możesz dodać mniej, jeśli chcesz, aby twoja nalewka z kukułek była nieco mocniejsza.
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlej wodę oraz wsyp cukierki.
- Podgrzewaj całość na małym ogniu, mieszając do momentu, kiedy cukierki się roztopią.
- Wystudź masę, jednak uważaj, aby nie stężała.
- Dolej do całości alkohol i wymieszaj.
- Przelej swoją nalewkę z butelek.
Jak sam widzisz, przepis jest naprawdę prosty, a kukułkówka przygotowana w ten sposób może być spożywana od razu po zakończeniu pracy. Jeśli jednak pozostawisz ją na kilka tygodni, trunek stanie się słodszy. W przypadku, gdy zdecydujesz się na taki ruch, pamiętaj o potrząsaniu butlą co jakiś czas.
Nalewka z kukułek z mlekiem skondensowanym – jak ją zrobić?
Kukułówka z mlekiem skondensowanym to ostatnia propozycja, jaką przygotowaliśmy. Mimo tego, że o gustach się nie dyskutuje, przez wielu trunek ten jest uważany za najlepszy. Niezwykle kremowa, smaczna oraz delikatna nalewka z kukułek to właśnie wersja, w której wykorzystasz mleko skondensowane.
Składniki:
- 1 mleko skondensowane;
- 300 g kukułek;
- 0,5 l spirytusu.
Przygotowanie:
- Odpakuj cukierki i rozkrusz je za pomocą noża lub wałka do ciasta.
- Wsyp kukułki do wyparzonej i osuszonej butelki.
- Dodaj alkohol do przygotowanych cukierków oraz pozostaw całość na około 48 godzin.
- W czasie tego okresu od czasu do czasu energicznie wstrząśnij butlę.
- Podgrzej mleko, po czym doprowadź je do temperatury pokojowej.
- Chłodne mleko dodaj do alkoholu i mocno wymieszaj.
Mimo tego, że tak przygotowana nalewka z kukułek jest już gotowa do spożycia, to znacznie lepiej odczekać jeszcze kilka dni. Dzięki takiemu działaniu wszystkie aromaty się uwolnią, a efekt będzie jeszcze lepszy. Jeżeli przepadasz za słodkimi alkoholami, możesz zwiększyć ilość mleka w przepisie. Pamiętaj jednak, że same cukierki są dość słodkie, dlatego uważaj, aby nie przesadzić.
Nalewka z kukułek to bardzo interesujący alkohol. Idealnie sprawdza się w czasie spotkań towarzyskich, rozgrzewa, a jej smak zachęca do spożycia. Wszystkie przepisy są naprawdę proste oraz szybkie do wykonania, dlatego jest to idealny alkohol, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi trunkami. Nie czekaj zatem, tylko bierz się do pracy!
Leave a Comment