Większości osób jabłka kojarzą się ze słodkimi deserami. Szarlotki czy babeczki z tymi owocami to coś, czego zasmakowałeś przynajmniej raz. Mniej popularnym rozwiązaniem jest nalewka z jabłek, z którą także warto się zapoznać.
Nalewka z jabłek, czyli popularne owoce w nietypowej formie dla dorosłych!
Jabłka to owoce, które znajdują się w sporej części polskich ogródków. W konsekwencji ich ceny są stosunkowo niskie ceny w środku sezonu, z czego z pewnością cieszą się osoby mieszkające w mieście. Są one również łatwe w uprawie i hodowane przez rolników i jesteśmy czołowym ich producentem w Europie. Właśnie dlatego śmiało możesz stwierdzić, że nalewka z jabłek to trunek, który jest niezwykle tani w przygotowaniu. Jego popularność możesz porównać do wina z jabłek, a wiele słodyczy oraz prostota samego przyrządzania zachęci cię do stworzenia go w swoim własnym domowym zaciszu. Jak zrobić nalewkę z jabłek?
Nalewka jabłkowa – jakimi właściwościami się charakteryzuje?
Nalewka z jabłek papierówek i innych gatunków dostarczy ci wielu cennych składników. Same owoce zapewniają twojemu organizmowi dawkę takich witamin, jak witamina A, C czy E. Ponadto nalewka jabłkowa z cynamonem czy innymi dodatkami dostarczy ci niemało magnezu, żelaza oraz wapnia, które są kluczowe do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na jakie schorzenia wódka z jabłek okazuje się zbawienna?
Kiedy warto spożywać nalewkę z antonówek?
Mimo tego, że trunki z antonówek nie są zbyt popularne i częściej wykorzystuje się je do różnych deserów, warto się z nimi zapoznać. Nalewka z soku jabłkowego zapobiega miażdżycy oraz znacząco zmniejsza wchłanianie niekorzystnego cholesterolu. Jej aromat jest bardzo przyjemny, a rozgrzewające właściwości z pewnością przypadną ci do gustu. Nalewka z jabłek powinna być tworzona na podstawie dojrzałych owoców. W przeciwnym razie smak samego alkoholu może nieco odbiegać od twoich oczekiwań. Bardzo istotne jest również samodzielne dobranie dodatków, wedle indywidualnych preferencji smakowych. Nalewka jabłkowa z cynamonem, goździkami czy wanilią jest bardzo pyszna.
Nalewka jabłkowa na spirytusie – jak ją zrobić?
Przepis na nalewkę z jabłek jest bardzo prosty. Jedyne, czego będziesz do niej potrzebował, to:
- 1 kg jabłek;
- 30 dkg cukru;
- 250 ml wody;
- 0,7 l spirytusu;
- 5 sztuk goździków;
- pół laski wanilii;
- ok. 3 centymetry laski cynamonu.
Przygotowanie:
- umyj dojrzałe owoce, jednak pozostaw w nich gniazda nasienne;
- pokrój je na mniejsze kawałki, nie musisz zbytnio się do tego przykładać, gdyż najważniejszy jest ich rozmiar, a nie estetyka;
- wsyp owoce do dużego słoja, dodaj pozostałe składniki, zalej całość wodą oraz spirytusem;
- pozostaw mieszankę w ciepłym miejscu na około 6 tygodni;
- po upływie tego czasu nalewka z jabłek może zostać zlana oraz przecedzona przez małe sitko;
- rozlej alkohol do butelek oraz pozostaw w piwnicy na nie krócej niż 3 miesiące;
- z upływem czasu likier jabłkowy będzie tylko i wyłącznie lepszy.
Pamiętaj, że cukier oraz alkohol możesz dowolnie redukować. Działanie to sprawi, że twój trunek będzie bardziej wytrawny lub słodki.
Nalewka jabłkowa przepis na wódce – domowa receptura od babci
Jak się możesz domyślić, nalewka z jabłek, do której przygotowania wykorzystasz wódkę, będzie słabsza niż wariant ze spirytusem. W tym wypadku będziesz potrzebował takich produktów, jak:
- 1 kg dojrzałych jabłek;
- 1 szklanka wody;
- 2 szklanki cukru;
- 3 szklanki wódki;
- cynamon;
- goździki;
- pół laski wanilii;
- otarta skórka z cytryny.
Przygotowanie:
- usuń gniazda nasienne z owoców oraz pokrój w ćwiartki;
- umieść pokrojone jabłka w słoiku, dodaj przyprawy, które wybrałeś oraz zalej wszystko ostudzonym syropem z cukru, oraz wody;
- dodaj alkohol do mieszanki;
- odstaw całość na kilka tygodni w zacienione i chłodne miejsce;
- kiedy czas minie, przefiltruj alkohol oraz rozlej do butelek;
- w ciągu kilku tygodni leżakowania domowa nalewka z jabłek nabierze swojego niepowtarzalnego smaku.
Domowe nalewki zupełnie różnią się od tych, które możesz znaleźć w sklepie. Świetnym tego przykładem jest nalewka z jabłek, której smak jest po prostu niepowtarzalny. Kiedy dodasz do tego wiele leczniczych właściwości, zauważysz, że naprawdę warto samodzielnie ją przyrządzić. Sam przepis jest prosty, także nie pozostaje ci nic innego, jak tylko brać się do pracy, a z pewnością przyniesie ci wiele satysfakcji.
Leave a Comment