Nalewka z pomarańczy to bardzo prosty w przygotowaniu alkohol, którego smak jest niezwykle uniwersalny. Owoce te kojarzą się często ze świętami, dlatego przygotuj ten trunek i zaserwuj bliskim w okresie Bożego Narodzenia!
Nalewka z pomarańczy, czyli babciny przepis na świąteczny trunek!
Pomarańcze to owoce, których zbawienne właściwości zostały odkryte przez mieszkańców południowych Chin. To właśnie stamtąd pochodzą, a na Starym Kontynencie ich wartości odżywcze doceniono dopiero w XVI wieku. Pomarańcze spożywane są na surowo, wyciska się z nich przepyszny sok, a także wykorzystuje się na wszelkiego rodzaju przetwory. Samodzielnie możesz z nich przygotować także nalewkę pomarańczową, która posiada liczne, nie tylko smakowe, zalety.
Pomarańczówka – jakimi zaletami się charakteryzuje?
Pomarańcza zawiera w swoim składzie dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu oraz wody. Ostatni składnik świetnie wypłukuje wszelkie toksyny z twojego organizmu. Z kolei witamina C to antyoksydant, który sprawia, że agresywne cząstki tlenu pojawiające się w wyniku palenia papierosów, braku snu czy spożywania nadmiernych ilości alkoholu, stają się dla ciebie niegroźne. Nie możemy również zapomnieć o tym, że pomarańcze, poza wspomnianym beta-karotenem, wytwarzają także antycyjany. Co więcej, owoce te zapewnią ci wiele witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na nerwy oraz skórę. To od nich uzależniony jest poprawny rytm serca oraz ciśnienie krwi, dlatego musisz o nie odpowiednio dbać. Na tym nie koniec, ponieważ nalewka z pomarańczy blokuje powstawanie komórek nowotworowych. Warto także zaznaczyć, że owoce te są obfite w błonnik, dlatego spożywanie pomarańczówki na bimbrze pozytywnie wpłynie na twoją przemianę materii.
Nalewka z pomarańczy na spirytusie – jak ją przygotować?
Nalewka z pomarańczy charakteryzuje się swoim niesamowitym smakiem oraz aromatem. Przepis jest naprawdę prosty, a nieduża ilość potrzebnych składników z pewnością zachęci cię do przygotowania tego trunku. W jakie produkty musisz się zaopatrzyć?
- ½ l spirytusu 96%;
- około 10 dojrzałych pomarańczy;
- ½ l wody;
- ½ kg cukru.
Nalewka z pomarańczy – przygotowanie:
- Dokładnie umyj i wyparz wszystkie owoce, z jednego pozostaw skórkę.
- Pomarańcze obierz i podziel na możliwie małe części.
- Z pozostawionej skórki usuń goryczkowe białe błonki.
- Przygotowane owoce włóż do słoja, zasyp cukrem oraz dodaj alkohol wraz z wodą.
- Zamknij słoik i odstaw w zacienione i chłodne miejsce na około 3 miesiące.
- Kiedy czas upłynie, twoja nalewka z pomarańczy będzie mogła zostać zlana oraz przefiltrowana przez gazę.
- Teraz możesz rozlać swój trunek do butelek i pozostawić na kolejne 3 miesiące.
- Po tym czasie alkohol będzie gotowy, a twoja cierpliwość zostanie wynagrodzona jeszcze lepszym smakiem i aromatem.
Prosty przepis na pomarańczówkę na wódce – krok po kroku
Szybka nalewka z pomarańczy przygotowana na bazie wódki zamiast spirytusu jest równie dobra, jak poprzednia wersja. Wersja ta będzie nieco słabsza, a potrzebne składniki wyglądają następująco:
- 0,5 litra wódki;
- około 9 sztuk dojrzałych pomarańczy;
- 20 dag cukru;
- Opcjonalne dodatki w formie cynamonu, wanilii lub goździków.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj owoce oraz w późniejszym czasie je wyparz.
- Z połowy dostępnych pomarańczy zetrzyj skórki, a z pozostałych wyciśnij sok. Wykorzystaj do tego wyciskarkę, gdyż ręcznie nie będziesz w stanie uzyskać odpowiedniej ilości soku. Jeśli nie masz takiego sprzętu, użyj więcej owoców.
- Zagotuj sok z pomarańczy z cukrem w garnku, aż do jego rozpuszczenia – możesz dodać jeden z opcjonalnych składników.
- Przecedź całość przez gazę oraz przelej do słoika.
- Nalewka z pomarańczy musi zostać odstawiona na około 6 dni.
- Kiedy ten czas minie, możesz rozlać ją do butelek po wcześniejszym przefiltrowaniu.
- Alkohol możesz spożywać od razu lub zostawić go w chłodnym miejscu, aby nabrał więcej aromatu.
Nalewka z pomarańczy i miodu – domowy przepis na słodki trunek
Połączanie słodkiego miodu oraz kwaśnych owoców to coś, co przypada do gustu wielu osobom. Nalewka z pomarańczy pozwoli ci wypróbować to połączenie, a jedyne, czego będziesz potrzebował do jej przygotowania, to:
- 2 litry czystej wódki;
- 6 pomarańczy;
- 200 ml wody;
- 400 ml spirytusu 95%;
- 200 ml miodu.
Przygotowanie:
- Wyszoruj pomarańcze oraz sparz je gorącą wodą.
- Obierz przygotowane owoce ze skórki.
- Uzyskaną skórkę umieść w gąsiorze.
- Do naczynia wlej wyciśnięty sok z pomarańczy oraz wódkę.
- Dodaj spirytus.
- Całość mocno wymieszaj i pozostaw na około 48 godzin.
- Z wykorzystaniem wody oraz miodu ugotuj w dużym naczyniu syrop.
- Kiedy mieszanka wystygnie, przefiltruj do niej uzyskany alkohol.
- Wszystkie składniki przelej do szczelnego naczynia.
- Mocno wstrząśnij oraz pozostaw w ciemnym miejscu.
- Nalewka z pomarańczy będzie gotowa po kilku dniach, jednak 3-4 tygodnie pozwolą, aby uzyskała pełnię smaku.
Jak widzisz, domowe alkohole pozwalają ci na wiele eksperymentów. Nie inaczej jest w przypadku trunku, jakim jest nalewka z pomarańczy. Wszelkie modyfikacje są jak najbardziej dozwolone, a nawet wskazane. Ostateczny przepis jest zależny tylko i wyłącznie od twoich indywidualnych preferencji, których nikt nie zna tak dobrze, jak tym sam!
Leave a Comment