Weizenbock to inaczej koźlak pszeniczny. To piwo bardzo charakterystyczne, które potrafi trafić w gusta różnych grup konsumentów. Komu powinno smakować najbardziej? Poznaj jego najważniejsze cechy i wyróżniki!
Weizenbock czyli pszeniczny koźlak to mocne piwo, które charakteryzuje się ciemną barwą. Może być to kolor jasnobursztynowy lub rubinowy. Co nie może dziwić, jego naczelną charakterystyczną cechą jest fakt, że piwo to łączy w sobie cechy typowe dla koźlaka, a także dla piw pszenicznych. Nadaje mu to wyjątkowego charakteru. To tym samym połączenie najbardziej znanych stylów piw niemieckich. Czy to styl dla ciebie? Czy to piwo odznaczające się wyraźną słodowością w aromacie i smaku jednak niewolne od swoistej owocowości może utrafić w twoje gusta? Poznaj najważniejsze informacje na temat pszenicznego koźlaka i zdecyduj sam.
Weizenbock – historia
Najpierw pora jednak na kilka słów na temat historii weizenbocka. Jest to piwo, które towarzyszy smakoszom alkoholu już od ponad stu lat. Pierwszy trunek utrzymany w omawianym stylu uwarzono bowiem w 1907 roku na terenach Bawarii.
Co ciekawe, do stworzenia go zmotywowały piwowarów sukcesy ówczesnego głównego konkurenta koźlaka – doppelbrocka. Koźlak pszeniczny powstał jako swego rodzaju alternatywa właśnie dla tego piwa. Na początku weizenbock był piwem bardzo ciemnym i mocnym. Po latach nie jest to już tak jednoznaczna cecha tego piwa. Można odnaleźć koźlaki w omawianym typie, które są dużo lżejsze i jaśniejsze.
Weizenbock – główne wyznaczniki stylu
Czym przede wszystkim charakteryzuje się weizenbock? Mówiąc o cechach charakterystycznych tego trunku, można wskazać przede wszystkim głębię nut słodowych oraz ogólną treściwość tego piwa. Mimo że dziś weizenbocki nie są tak mocne jak kiedyś, pozostają bardziej trunkami gęstymi i mocniejszymi niż typowe piwa pszeniczne (takie jak weissbier czy hefe-weizen).
Niektóre wersje koźlaka pszenicznego mogą w barwie przypominać typowy dunkelweizen. Jednak zawsze weizenbock zachowuje swój oryginalny koloryt, którego nie sposób pomylić z jakimkolwiek innym piwem. Jest to piwo w barwie bardziej opalizujące niż zwykły koźlak. Ma ono także nieco odmienny profil fermentacyjny.
Weizenbock – jak powinien być wykonany?
Istnieją określone regulacje, które sankcjonują to, jak ma być przygotowany weizenblock, by był w istocie koźlakiem pszenicznym. Przede wszystkim należy w tym piwie zachować właściwe proporcje. Powinno się w nim znaleźć co najmniej pięćdziesiąt procent słodu pszenicznego. Aczkolwiek wypada zauważyć, że w zależności od konkretnego piwa liczba ta może być nawet wyższa. Nigdy zaś nie może być niższa. Poza tym w owym koźlaku powinny się znaleźć słody monachijski, wiedeński lub pilzneński. Te dwa pierwsze dotyczą ciemniejszej odmiany piwa. Ten ostatni zaś jaśniejszej.
Weizenbock – wygląd
Weizenbock pod względem koloru może mieć różne oblicza, np. barwę jasnozłotą, ale także bursztynową. Wszystko zależy od określonej wersji piwa, które z zasady jest średnio klarowne. Cechuje je pewien poziom mętności, co ma związek dużą zawartością białek w słodzie, a także z występowaniem osadu drożdżowego w piwie.
Piana w przypadku tego piwa jest gęsta i dość trwała. Pęcherzyki, które się w niej uwidaczniają, są drobne. Barwa piany może być biała, ale może także zahaczać o beż. Po nalaniu piwa piana będzie dość wysoka.
Weizenbock – smak
Gdy mowa jest o smaku omawianego tu piwa, na pierwszy plan wysuwa się słodowość. To właśnie te nuty mają kluczowe znaczenie w przypadku weizenbocka. Mogą być średnio wyczuwalne lub bardzo mocne. Zawsze grają jednak pierwsze skrzypce. W jaśniejszych piwach utrzymanych w tym stylu wyraźniejsze są melanoidy. W ciemniejszych zaś uświadczysz nut zbożowych i chlebowych.
Pojawić się mogą także lekkie nuty pochodzące od drożdży powstające w wyniku fermentacji (w smaku przypominające gruszkę lub banana). W piwach utrzymanych w przedstawianym tu stylu mogą pojawić się też nuty zbieżne ze smakiem suszonych owoców (np. śliwkowe).
Odstępstwa od tego stylu
W piwie weizenbock może pojawić się także pewien poziom kwaśności, jednak powinien być on niski. Jeżeli kwaśność jest wysoka, należy to uznać za wadę piwa. Podobnie niewskazane są w tym przypadku posmaki, które można określić jako palone.
Piwo to powinno odznaczać się niską lub średnią goryczką. Nie powinna ona zbyt długo zalegać na podniebieniu. Chmiel wzorcowo jest tu bardzo delikatny. Jeżeli jest inaczej, jest to błąd. W aromacie piwa mają zaś dominować nuty słodowe.
Weizenbock – podsumowanie
Jak widzisz, mariaż typowego koźlaka z piwem pszenicznym może przynieść wiele pozytywów. Omawiane tu piwo odznacza się bardzo oryginalnym profilem smakowym. Może zaspokoić gusta tych, którzy szukają w owym szlachetnym trunku czegoś oryginalnego i nietypowego. Jeśli jesteś taką osobą, z pełnym przekonaniem możesz sięgnąć po piwo typu weizenbock, czyli czołówkę wśród piw pszenicznych i koźlaków.
Źródło zdjęcia: Erdinger Pikantus.CC by 2.0,by Flickr
Leave a Comment