Nalewka z suszonych śliwek to nie tylko pyszny napój alkoholowy, ale także naturalny sposób na różne dolegliwości żołądkowe. Kieliszek aromatycznego trunku pozytywnie wpływa również na pracę serca. Sprawdź przepis na ten aromatyczny trunek.
Nalewka z suszonych śliwek to aromatyczny trunek idealny na każdą okazję. Podajemy przepis na nalewkę śliwkową
Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowana nalewka. Za pomocą kilku tanich i łatwo dostępnych produktów możesz stworzyć wykwintny alkohol, który idealnie sprawdzi się rozgrzewający aperitif oraz digestif.
Nalewka z suszonych śliwek – jakie śliwki można wykorzystać?
Nalewka z suszonych śliwek będzie smakować najlepiej, jeśli przygotujemy ją z samodzielnie zerwanych i ususzonych świeżych śliwek węgierek pochodzących z własnej uprawy. Najlepszym i najszybszym sposobem na suszenie śliwek jest umieszczenie ich na 24 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 60 stopni Celsjusza, a następnie przeniesienie ich w suche i przewiewne miejsce. Przed przystąpieniem do całego procesu świeżo zerwane owoce dokładnie myjemy i blanszujemy przez około minutę we wrzątku. Tak przygotowane śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na blaszce do pieczenia, którą wkładamy do piekarnika.
Jakie właściwości mają suszone śliwki?
Śliwki suszone do wspaniała przekąska, która z powodzeniem może zastąpić niezdrowe i kaloryczne słodycze. Suszone węgierki to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który wspiera pracę przewodu pokarmowego i wspomaga procesy trawienne. Zawierają dużą ilość beta-karotenu, który bardzo pozytywnie wpływa na pracę serca i całego układu krążenia oraz wzmacnia funkcje obronne organizmu. Suszone owoce dostarczają cennych witamin C, K i E orz sporą dawkę magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Aromatyczna nalewka przygotowana na bazie suszonych węgierek to niezastąpiona metoda na wszelkie dolegliwości żołądkowe oraz pobudzenie krążenia. Kieliszek aromatycznego trunku wypity po spożyciu tłustej potrawy znacznie przyśpieszy trawienie oraz zapobiegnie niestrawności, wzdęciom i zgagom. Oczywiście należy zachować umiar i nie przekraczać 25 gramów trunku na dobę.
Jak zrobić nalewkę z suszonych śliwek?
Nalewka z suszonych śliwek przygotowana w domu ma znacznie wyższe walory smakowe i zapachowe niż gotowe trunki ze sklepów spożywczych i monopolowych. Rozgrzewający napój można sporządzić na bazie wódki lub spirytusu. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na nalewkę z suszonych węgierek.
Nalewka śliwkowa – przepis
Do przygotowania nalewki potrzebujemy następujących składników:
- 250 gramów suszonych śliwek bez pestek;
- 1,5 litra czystej wódki.
W przypadku nalewki na spirytusie należy zmienić proporcje i zastosować 1 litr wódki oraz 0,25 litra spirytusu rozrobionego w stosunku 1:1 z wodą.
Przygotowanie:
- Pokrojone w drobne kawałki suszone śliwki wrzucić do słoja i zalać wódką.
- Szczelnie zamknąć naczynie i odstawić na 6 tygodni w ciemne miejsce.
- Co kilka dni należy wstrząsnąć naczyniem.
- Po upływie 6 tygodni zawartość należy przefiltrować i ponownie odstawić na 2 tygodnie.
- Gotową nalewkę przelać do butelek
Podsumowanie
Jak widać, przygotowanie domowej nalewki z suszonych śliwek jest proste i nie wymaga użycia wielu składników. Dla urozmaicenia smaku można do powyższego przepisu dodać cienko obraną skórkę z 2 pomarańczy, korę cynamonu oraz przeciętą na pół laskę wanilii. Składniki te należy dodać na samym początku całego procesu przed zalaniem alkoholem.
Leave a Comment