Wykonany za pomocą robota kuchennego Thermomix likier czekoladowy nie ma sobie równych. Smaczną nalewkę deserową przygotujesz w domu w zaledwie kilku krokach.
Thermomix – likier czekoladowy w kilku prostych krokach!
Potrzebne będzie ci zaledwie kilka składników, takich jak mleko skondensowane, czekolada o wysokiej zawartości kakao, oraz najważniejszy z nich – alkohol. Poniższy przepis to likier czekoladowy na bazie wódki, możesz jednak zamiennie wykorzystać zwykły spirytus lub ulubiony rum.
Likier czekoladowy – składniki przepisu
Do przygotowania 1 litra likieru czekoladowego przygotuj składniki, takie jak:
- 200 g czekolady o zawartości min. 50 % kakao, może być zarówno mleczna jak i gorzka;
- puszka mleka skondensowanego (słodzone lub niesłodzone w zależności od preferencji);
- 250 ml (szklanka) czystej wódki
Do przepisu możesz dodać również wiórki kokosowe, syropy smakowe czy migdały. Najlepiej przygotować kilka wersji likieru czekoladowego i po degustacji wybrać najlepszy z nich. W podanym przepisie przedstawiamy najprostszą wersję bez dodatków.
Likier czekoladowy – przepis krok po kroku z wykorzystaniem Thermomixa
Aby przygotować domowy likier czekoladowy, wykonaj poniższe kroki:
- Czekoladę podziel na kostki lub małe kawałki i wsyp do miksera.
- Dolej mleko skondensowane i włącz Thermomix na mieszanie z podgrzewaniem. Mieszaj składniki na obrocie 3 i 70 stopniach Celsjusza.
- Po pełnym rozpuszczeniu się czekolady w mleku dolej szklankę czystej wódki.
- Powtórz mieszanie na tym samym obrocie (bez podgrzewania).
- Po ostudzeniu przelej likier do butelki i przechowuj w lodówce.
Czekoladowy likier będzie dobry do spożycia po zaledwie kilku godzinach w lodówce. Im dłużej odczekasz, tym intensywniejszy będzie smak i aromat czekolady. Napój możesz pić jako samodzielny, ale możesz wykorzystać go również jako dodatek do ciast i lodów. Smacznego!
Leave a Comment