Weizen wyróżnia się charakterystyczną piwną goryczką oraz długo utrzymującą się pianą. To jedno z najpopularniejszych piw pochodzących z Niemiec, które cieszy się w naszym kraju dużym powodzeniem. Dowiedz się, czemu zawdzięcza swoją popularność.
Weizen to typowe niemieckie piwo pszeniczne o bogatym smaku. Dowiedz się, jak powstaje i dlaczego warto go spróbować!
Niemieckie piwa pszeniczne cieszą się sporym zainteresowaniem w całej Europie. Są chętnie wybierane zarówno przez piwnych koneserów, jak i osoby, które chcą orzeźwić się w ciepły dzień lub spędzić miły czas w gronie przyjaciół. W tradycyjnym bawarskim stylu utrzymane jest pewne słynne piwo. Weizen to prawdziwa ikona gatunku i jedno z najpopularniejszych piw. Jego nazwa oznacza pszenicę i jest to bez wątpienia jeden z najbardziej klasycznych przedstawicieli tego rodzaju piw. Występuje też w wersji niefiltrowanej pod nazwą hefe-weizen. Poznaj jego smak!
Weizen – co powinieneś o nim wiedzieć?
Weizen to orzeźwiające i lekkie piwo górnej fermentacji, którego znakiem charakterystycznym jest gęsta i trwała piana. Wynika ona głównie z udziału słodu pszenicznego w zasypie oraz wysokiego nagazowania dwutlenkiem węgla. To pszeniczne piwo o tradycyjnej goryczce oraz bogatym smaku, w którym wyczuwalne są nuty owocowe i korzenne. W jego składzie znajduje się jedynie chmiel, drożdże oraz słody jęczmienne i pszeniczne. Inaczej nazywany bywa weissbier, co w języku niemieckim oznacza „białe piwo” i nawiązuje do jego mętnego i naturalnego charakteru. Weizen pochodzi z Bawarii, która jest stolicą pszenicznego piwa.
Czym charakteryzuje się weizen?
Weizen przybiera odcienie od jasnego do ciemnozłotego, a ego smak tworzą nuty słodowe. W składzie znajduje się co najmniej 50% słodów pszenicznych. Zaliczane jest do jasnych, lekkich i aromatycznych piw. Najbardziej wyczuwalne są w nim nuty banana oraz goździka. Ponadto, obecne są aromaty:
- wanilii;
- gałki muszkatołowej;
- gumy balonowej.
Ze względu na niską zawartość chmielu trunek ten nie jest gorzki lub wyróżnia się jedynie subtelną goryczką. Jest lekko musujący i szczypie w język. Zazwyczaj zawartość alkoholu wynosi około 4,5 do 5,5%, chociaż na rynku dostępne są też wersje o zmniejszonej zawartości alkoholu lub produkty bezalkoholowe.
Hefeweizen, czyli niefiltrowana odmiana weizena
Popularną odmianą piwa pszenicznego jest też hefe-weizen. Od tradycyjnego weizena różni się tym, że nie zostało przefiltrowany, dlatego jego cechą charakterystyczną jest osad drożdżowy. Jest ono gęste, pełne i kremowe oraz doskonale gasi pragnienie.
Jak serwować piwa pszeniczne?
Tradycyjnie piwa typu weizen serwuje się schłodzone, powinny być przetrzymywane w temperaturze od 4 do 9 stopni Celsjusza. Podaje się je w wysokiej i wąskiej szklance, które rozszerza się ku górze oraz jest w stanie pomieścić obfitą pianą. Dla piwnych koneserów serwowanie pszenicznego piwa jest prawdziwym rytuałem, do którego przykładają ogromną wagę. Jak więc powinno się to robić?
- Do szklanki wlewa się trunek po ściance nieprzerwanym strumieniem aż do poziomu 4/5 objętości butelki.
- Następnie trzeba zmienić kąt nalewania tak, aby wytworzyć pianę.
- Butelkę należy wstrząsnąć, aby wymieszać napój z drożdżami, a następnie wlać do szklanki.
Jak widzisz, piwa weizen nie bez przyczyny są tak popularne. Czy ty również jesteś fanem tego trunku? Jeśli go nie próbowałeś, nadrób zaległości!
Leave a Comment