Bloody Mary jest drinkiem kojarzonym z leczeniem kaca, jednak i w innych okolicznościach możesz się cieszyć jego smakiem. Jak powstaje ten napój alkoholowy? Jakie przyprawy są najważniejsze? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te pytania.
Bloody Mary – koktajl z mroczną historią. Jak powstaje drink na kaca?
Jak powstaje słynny drink z sokiem pomidorowym?
Składniki
Jeśli chcesz delektować się takim drinkiem, przygotuj:
- 50 ml wódki,
- 100 ml soku pomidorowego,
- pół łyżeczki sosu Worcestershire,
- kilka kropli tabasco,
- szczyptę soli morskiej,
- szczyptę czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Jeśli chcesz powyższe składniki zmienić w pikantny drink:
- umieść wszystkie składniki w szklance lub shakerze i zamieszaj,
- do szklanki na drinka włóż kostki lodu,
- przelej połączone składniki do szklanki z lodem,
- udekoruj szklankę bazylią lub selerem naciowym.
Składniki i czas przygotowania
Krwawa Mery jest prostym drinkiem, który przygotujesz w 15 minut. Czego potrzebujesz? Podstawa to wódka i sok pomidorowy. Sok z cytryny, sos Worcestershire, tabasco, pieprz i sól morska są z kolei dodatkami, dzięki którym drink nabiera swojego charakteru.
Kim była Krwawa Mary?
Kim była Krwawa Marry? Większość osób stawia na Marię I Tudor – angielską królową, której rządy wiązały się z egzekucjami i prześladowaniami protestantów. Krwawą Mary może być też kelnerka z Chicago, której klienci nadali taki przydomek.
Krwawa Mery – kto ją stworzył?
Drink Krwawa Mary cieszy się międzynarodową sławą. Podobnie jak w większości znanych napojów, tak i tu trwają spory o to, kto wymyślił przepis. Jakie wersje spotkasz najczęściej?
Wielka miłość Hemingwaya
Ernest Hemingway zapisał się nie tylko w dziejach światowej literatury, ale i sztuki barmańskiej. Znany jako miłośnik Mojito i Daiquiri, docenił również Krwawą Mary. Natknął się na nią w paryskim barze New York Bar, w którym pracował Fernand Petiot. To on w 1921 roku miał podać koktajl, złożony po połowie z wódki i soku pomidorowego, a po dekadzie uzupełnił go o przyprawy.
A Hemingway? Pisarz chętnie sięgał po pikantnego drinka, o którym w liście do przyjaciela pisał tak: „Wprowadziłem ten koktajl [Krwawą Mary] do Hongkongu w 1941 roku”.
Kto jeszcze mógł stworzyć Krwawą Mary?
Być może Krwawa Mery narodziła się w barze New York’s 21 Club, gdzie w latach 30. XX wieku barmanem był Henry Zbikiewicz. Jak było w rzeczywistości? Na to pytanie wciąż nie znajdziesz jednej odpowiedzi, a spór o autora przepisu i tożsamość kobiety, do której odnosi się jego nazwa, trwa.
Bloody Mary to drink wyróżniający się ostrym smakiem i niezwykłymi właściwościami. Sok pomidorowy i ostre przyprawy stawiają na nogi po hucznej imprezie, zatem szybko stał się popularny wśród osób leczących klina klinem. Na szczęście nie musisz mieć kaca, by móc się delektować jednym z najsłynniejszych drinków świata.
Bloody Mary to ciekawy drink, który narodził się w latach 30. XX wieku i szybko zrobił karierę. Idealny dla miłośników ostrych smaków, ceniony przez skacowanych, doczekał się wielu alternatywnych przepisów. Możesz z nich korzystać do woli,ciesząc się smakiem pomidorów i tabasco.
Leave a Comment