kieliszki do brandy

Kieliszki do brandy. W czym najlepiej degustować ten trunek?

Brandy to ekskluzywny napój alkoholowy wyróżniający się wysublimowanym smakiem i głębokim aromatem. Wytwarzany jest z destylatu wina, który nadaje mu delikatnie owocową słodycz. W tym artykule omawiamy, jakie kieliszki do brandy wybrać.

Ocena

Rodzaj wybranego szkła w ogromnym stopniu wpływa na smak i aromat wybranego trunku. Odpowiednia wielkość i kształt sprawiają, że wszystkie nuty zapachowe i smakowe są idealnie skoncentrowane i z odpowiednią siłą oddziałują na zmysły smakosza. Na rynku mamy dużą różnorodność kieliszków do brandy, które są przeznaczone do degustacji różnych rodzajów trunku. Dziś przyjrzymy się, w czym najlepiej pić brandy, by wydobyć wszystkie jego walory. 

Brandy – co to za alkohol?

Zanim sprawdzimy jakie kieliszki do brandy wybrać, zobaczmy, jaki to alkohol i czym się wyróżnia. Generalnie brandy to nic innego jak destylat wina gronowego o mocy od 35 do 60 procent. Występują także brandy sporządzone z win owocowych. Pierwszym etapem produkcji jest oczywiście destylacja, po której przyszły trunek trafia do dębowych beczek. To właśnie w nich brandy nabiera odpowiedniej dojrzałości i smaku. Nazwa tego alkoholu pochodzi od wywodzącego się z języka holenderskiego słowa brandewijn, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „destylowane wino”. Tradycyjna i staropolska nazwa brandy to po prostu „wypalanka”. Zanim przejdziemy do kieliszków do brandy, warto przybliżyć rodzaje samego trunku.

Jakie wyróżniamy rodzaje brandy?

Podobnie jak w przypadku wina czy whisky, brandy dzieli się na kilka rodzajów. Ze względu na kraj pochodzenia oraz wykorzystane w procesie produkcji owoce wyróżniamy:

  • Koniak – rodzaj brandy wytwarzany na bazie win pochodzących z okolic miejscowości Cognac w zachodniej Francji;
  • Armaniak – brandy produkowana na bazie białego wina wytwarzanego w regionie Armagnac w Gaskonii;
  • Kalwados – rodzaj brandy produkowany z destylatu cydru w miejscowości Calvados;
  • Kirsch – brandy wytwarzana z destylatu wiśni lub czereśni;
  • Śliwowica – produkowana z destylatu śliwek węgierek;
  • Grappa – włoskiej produkcji brandy pozyskiwana z przefermentowanych pestek winogron i wytłoków;
  • Marc – odpowiednik francuski Grappy;
  • Orujo – odpowiednik hiszpański Grappy.

Jak pić brandy?

Brandy należy do mocnych, wytrawnych alkoholi, dlatego niezwykle ważny jest sposób, w jaki się go degustuje. Ogólne wytyczne mówią, by podana do spożycia brandy miała temperaturę pokojową, która najlepiej oddaje wszystkie walory smakowe i zapachowe trunku. Czy są specjalne kieliszki do brandy? Alkohol ten należy podać w specjalnym szkle zwanym koniakówką, wypełnionym do ¼ wysokości. Nie powinno się wypijać wszystkiego od razu, lecz powoli delektować się smakiem, popijając małymi łyczkami. Brandy występuje najczęściej jako digestif na pobudzenie trawienia po obfitym posiłku, lecz nie ma żadnych sztywnych zasad ustalających porę spożywania tego trunku. 

Jakie kieliszki do brandy? W jakim szkle podawać brandy?

Tradycyjnym naczyniem, w którym podaje się brandy, jest tak zwana koniakówka lub snifter. Kieliszki do brandy przyjmują charakterystyczny pękaty kształt ze zwężającą się ku górze czaszą i krótką nóżką. Dzięki temu nuty zapachowe i smakowe nie „uciekają”, lecz koncentrują się w górnej części szkła, oferując wspaniałe doznania degustacyjne. Budowa naczynia umożliwia delikatne podgrzewanie alkoholu dłonią, zwiększając intensywność aromatu trunku. Brandy doskonale smakuje spożywane solo, ale nie ma przeszkód przed zastosowaniem dodatków. Brandy dobrze komponuje się z gorzką czekoladą, w towarzystwie dobrego cygara, a także jako dodatek do kawy i słodkich deserów. 

Kieliszki do brandy. Podsumowanie

Brandy to wykwintny napój alkoholowy, który wymaga odpowiedniego podejścia smakosza. Swój wyjątkowy smak i aromat uwalnia podany wyłącznie w specjalnym szkle typu snifter, w którym trunek prezentuje się niezwykle elegancko i apetycznie. Osobom, którym wysoka moc alkoholu może przeszkadzać, polecamy sporządzenie drinka z brandy, likieru pomarańczowego i soku z cytryny. Sposobem na wzbogacenie smaku może być dodanie szczypty aromatycznych przypraw, takich jak cynamon lub wanilia.

Archiwum: marzec 2024