Wyróżniamy wina wytrawne, słodkie i półsłodkie, charakteryzujące się unikalnym smakiem i barwą. Poznaj najpopularniejsze rodzaje win z wybranych szczepów.
Rodzaje win – podział ze względu na kolor, smak i jakość. Poznaj najpopularniejsze trunki, tworzone w winnicach
Historia wina, jednego z najpopularniejszych alkoholi sięga już czasów starożytnych. Najstarsze zapiski na jego temat pochodzą sprzed 8500 lat p.n.e. z okolic Kaukazu. Popularność tego trunku przetrwała po dziś, a smak wina znany jest wielu rodzaju smakoszom wybornych napojów wyskokowych. Istnieje wiele rodzajów wina, które różnią się od siebie odmianą winogron, zawartością cukru, smakiem oraz innymi parametrami. Jak wygląda podział win i jakie są najpopularniejsze gatunki tego alkoholu?
5 podstawowych rodzajów win
Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję spróbować wina, wie, że może ono mieć różny kolor i charakteryzować się różnym aromatem oraz mieć inną zawartość alkoholu. Różnice te pochodzą między innymi ze sposobu uprawiania winorośli, rodzaju winogron, czasu i sposobów fermentacji oraz kilku innych czynników. Podstawowy podział win rozróżnia klasyfikację na 5 kategorii, które podamy poniżej.
Rodzaj wina – wino czerwone
Bardzo popularny rodzaj win, kojarzy się z romantyczną randką oraz specjalnymi okazjami. Często pojawia się na wytrawnych przyjęciach. Wino czerwone powstaje z czerwonych winogron, które posiadają odpowiedni barwnik, uwalniający się w procesie fermentacji. W zależności od gatunku winogron barwnik ten może nadać trunkowi kolor rubinowy, czerno-czerwony wiśniowy, purpurowy lub ceglasty. Takich win używać można jako dodatku do potraw cięższych lub mocno przyprawionych. Cechą czerwonego wina jest to, że powinno zostać otwarte ok. 30 minut przed podaniem w celu napowietrzenia.
Białe wino
Produkuje się je z jasnych odmian winorośli. Występują najczęściej w postaci wytrawnej, półwytrawnej i półsłodkiej, choć są też słodkie białe wina. Świetnie nadają się do posiłków z drobiem, rybami i owocami morza. Ogólnie panuje przekonanie, że wina wytrawne nadają się do wytrawnych potraw, najczęściej tłustych, a słodkie dobrze komponują się z serami cabernet lub słodkimi przekąskami.
Wino różowe
Tego typu wina, powstają również z czerwonych winogron, których skórka w wyniku fermentacji uwalnia barwnik ze skórek winogron i nadaje trunkom odpowiedniego koloru. Najczęściej charakteryzują się smakiem półsłodkim, choć łatwo znaleźć także półwytrawne i wytrawne różowe wino. Wyśmienicie smakują, jeżeli przed podaniem trzyma się je w lodówce, a kieliszek będzie schłodzony.
Wina deserowe
Napój alkoholowy znany jako wino deserowe wytwarzany jest podczas fermentacji bardzo dojrzałych, a czasem nawet przejrzałych winogron, które pokryte są tzw. szlachetną pleśnią. Tego typu trunki to bardzo gęste i słodkie wina, które najczęściej wykorzystywane są jako dodatek do deserów. Ich smak i aromat najlepiej komponuje się właśnie z żywnością, należącą do grupy tzw. słodyczy.
Wino musujące
Większość win musujących nazywanych jest szampanem, choć nie każde z nich faktycznie należy do tego gatunku. Charakteryzują się one tym, że zostały wzbogacone o dwutlenek węgla, który zapewnia bąbelki. Na półkach sklepowych spotkamy najczęściej słodkie i wytrawne wina musujące. Kolor wina zależny jest od tego, czy wykonane jest z białych winogron, czy też z czerwonych.
Klasyfikacja win – popularne szczepy
Przemysł winiarski jest bardzo rozgałęziony, a samo wino może być wytwarzane na różne sposoby. Sama jakość wina oraz ogólny szczep w klasyfikacji, zależny jest między innymi od szczepu winogron, z jakiego jest wytwarzany, ale także sposobu leżakowania, przechowywania wina czy maceracji. Gatunków winogron jest sporo, a co więcej, niektóre z nich rosną tylko w określonych krajach, dlatego czasami dane wino powstaje tylko i wyłącznie na określonym obszarze. W produkcji win bardzo ważne są też takie elementy jak:
- rodzaj gleby;
- panujące warunki atmosferyczne;
- regionalne tradycje winiarskie.
Cabernet sauvignon
Ten szczep winorośli charakteryzuje się twardym drewnem, dzięki czemu jest zdolny przetrwać zimę. Uprawiany jest głównie w Kalifornii, na terenie Australii i Nowej Zelandii, choć jego popularność jest tak duża, że znajdziemy go praktycznie w każdym mieście winiarskim. Australijska odmiana charakteryzuje się najwyższą kwasowością i wyrazistym smakiem. Wytwarzany jest z czerwonych owoców i też taki ma kolor.
Pinot noir
Wywodzi się z Burgundii i charakteryzuje delikatnie czerwonym kolorem. Jest to wino lekkie, ale dość kwaśne. Idealne do drobiu i miękkich serów.
Chardonnay
Wyróżnia go aromat cytrusów, jabłek i gruszek z wyraźnymi dodatkami owoców egzotycznych, a czasem i karmelu. Jest to jedno z win białych, wytrawnych. Świetnie nadaje się do owoców morza, białego mięsa oraz miękkich serów.
Sauvignon blanc
Lekkie wino, dość kwaśne, wyraźnie cytrusowe i trawiaste z lekką nutą owoców egzotycznych. Zaleca się pić wino do ryb, drobiu i sera koziego.
Syrah
Wino strukturalne czerwone o średniej zawartości taniny. Najlepiej jest podawać wino do czerwonych lub wędzonych mięs i twardych serów.
Rodzaje win ze względu na zawartość cukru w winie
Różne gatunki win określa się także ze względu na zawartość cukru resztkowego w trunku. Zazwyczaj łatwo jest nam odróżnić wina półsłodkie i słodkie, wytrawne czy półwytrawne. To właśnie tutaj ważna jest zawartość cukru na 1 litr wina. Przyjmuje się, że wina wytrawne nie powinny zawierać więcej niż 10 gramów cukru na litr, najczęściej jest to 4 g/l lub 9 g/l, dlatego też poszczególne wina wytrawne mogą być słodsze od innych. Wina półwytrawne zawierają od 10 do 30 g cukru na litr, półsłodkie od ponad 30 do 60, a słodkie, takie jak porto, powyżej 60.
Rodzaje win ze względu na jakość
W przypadku jakościowych kryteriów wina wyróżniamy:
- wina stołowe;
- wina regionalne;
- wina jakościowe/apelacyjne.
Wina stołowe
Trunki te nie muszą pełnić żadnych określonych kryteriów. Producent musi podać na etykiecie jedynie zawartość alkoholu oraz określenie, że jest to właśnie tego typu wino. Wśród tego rodzaju znaleźć można różne szczepy wina, np. merlot, które świetnie smakują i nadają się na różne okazje.
Wina regionalne
Jakościowo uznawane są za lepsze od wymienionych powyżej. Są to trunki gronowe, pochodzące z konkretnego regionu. Cechy wina regionalnego to między innymi ograniczona dostępność, ponieważ pochodzą one tylko z konkretnego obszaru.
Wina jakościowe
Jest to kategoria win apelacyjnych, które muszą spełniać określone warunki. Na przykład być produkowane wyłącznie z winogron danego szczepu i spełniać inne parametry, charakterystyczne dla danego kraju i regionu.
Rodzaje win – podsumowanie
Dojrzewanie wina to proces, który wpływa na jego smak i jakość. Kategoria win słodkich, podobnie jak wina wytrawne, mogą różnić się smakiem, kolorem, a nawet mocą. Rodzajów win jest bardzo dużo, a fakt, że każdy z nich ma indywidualne cechy i charakteryzuje się unikalnym kolorem, smakiem i aromatem, sprawia, że jest to wyjątkowa rodzina trunków.
Leave a Comment