Brandy jest wysokoprocentowym winiakiem, który otrzymuje się ze szczepów białych winogron. Istnieje jednak wiele rodzajów brandy, a co za tym idzie – może ona być podawana na wiele różnych sposobów – samodzielnie, jako aperitif, digestif oraz do drinków.
Jak pić brandy? Do jakich drinków się sprawdzi?
W tym artykule przeczytasz, czym jest i z czego powstaje brandy. Dowiesz się również, jak może być podawana, serwowana i jakie są najlepsze drinki na bazie brandy.
Co to jest brandy?
Nazwa brandy wywodzi się właściwie z języka niderlandzkiego – słowo bradewijn oznacza „palone wino”. Napój ten wytwarza się poprzez destylację wina albo wytłoków, które powstają w czasie wyciskania owoców. Należy jednak zaznaczyć, że przepisy, które regulują cały proces produkcji, nie są jasno określone. W związku z tym można się spotkać z wieloma rodzajami tych trunków, np. szlachetnymi, ciężkimi, gronowymi, a także lekkimi owocowymi. Brandy może osiągać moc od 35% do nawet 60%.
Tworzenie tego winiaka składa się z dwóch etapów: destylacji oraz leżakowania. Część brandy butelkuje się zaraz po procesie destylacji, np. w przypadku brandy owocowych. Oficjalna klasyfikacja i oznaczenia w zależności od czasu leżakowania to:
- A.C. – brandy, która leżakowała przynajmniej 2 lata;
- V.S. – brandy, która leżakowała przynajmniej 3 lata, zalicza się ją do grupy szlachetnych;
- V.S.O.P. – brandy, która leżakowała przez 5 lat, nazywana jest 5-gwiazdkową;
- X.O. – brandy, która leżakowała przynajmniej 6 lat;
- Vintage – brandy, która leżakowała do 10 lat;
- Hors D’age – brandy, która leżakowała przynajmniej 10 lat, jest najbardziej szlachetną i luksusową.
Choć nazwa pochodzi z Niderlandów, brandy jest wynalazkiem Arabów. W 711 roku do hiszpańskiej Andaluzji przywieźli ją najeźdźcy arabscy. Ujawnili oni także proces destylacji. Szybki rozwój tego alkoholu miał miejsce w wiekach XVII oraz XVIII, kiedy Holendrzy mieli coraz większe wpływy – m.in. stąd przyjęła się nazwa tego trunku w ich języku. Handlarze oraz marynarze także rozpowszechnili brandy, już XIX wieku była znana w praktycznie całej Europie.
Jak pić brandy?
Brandy jest trunkiem, który może być podawany na wiele sposobów. W zależności od rodzaju, możesz go pić jako samodzielny trunek. Brandy serwuje się również przed posiłkiem jako aperitif. Sprawdzi się także po jedzeniu w formie digestifu, ale równie dobrze będzie znakomitym dodatkiem do drinków. Niektórzy lubią połączenie brandy z colą.
Drinki, które zawierają brandy, nie są szczególnie popularne, jednak mają opinie bardzo wytwornych i eleganckich. Odznaczają się bardzo ciekawymi walorami smakowymi. Brandy świetnie sprawdza się jako wykończenie do drinków łagodnych, które nie mają dominującej nuty smakowej.
Brandy drink – Irish Aleksander
Aby przygotować drinka z brandy Irish Aleksander, będziesz potrzebować następujących składników:
- 40 ml brandy;
- 40 ml Irish Cream;
- 20 ml słodkiej śmietanki;
- kilka kostek lodu.
Na początek schłódź kieliszek, wsypując do niego kilka kostek lodu lub umieszczając go na chwilę w zamrażalniku. Następnie należy umieścić składniki w shakerze i dokładnie je wymieszać. Na koniec należy przelać je do schłodzonego wcześniej kieliszka. Drinka Irish Aleksander podaje się bez lodu.
Drink z brandy – K.G.B.
Kolejnym doskonałym drinkiem z brandy jest K.G.B. To shot podawany w wąskim, wysokim kieliszku do wódki. Do jego przygotowania potrzebne będą:
- 10 ml brandy;
- 10 ml likieru kawowego;
- 10 ml likieru Galliano.
Rozpocznij od wlania do naczynia likieru kawowego. Teraz należy ostrożnie dodać likier Galliano. Pamiętaj jednak, aby nie połączyć poszczególnych warstw. Następnie trzeba wlać brandy – także bez połączenia warstw.
Drink z brandy – Brandy Sour
Do drinka Brandy Sour potrzebujesz takich składników, jak:
- 50 ml brandy;
- 20 ml syropu cukrowego;
- 10 ml soku z limonki;
- 5 ml soku z cytryny;
- kilka kostek lodu.
Powyższe składniki umieścić w shakerze, a następnie dobrze wymieszaj. Zawartość wlej do niskiej szklanki wypełnionej kostkami lodu. Szklankę udekoruj pomarańczą, a przed podaniem wyciśnij do drinka kilka kropel soku z tego owocu.
Drink z brandy – Jack Rose
Jack Rose to drink, do którego będzie potrzebne:
- 50 ml brandy;
- 10 ml grenadyny;
- sok z połowy cytryny.
Składniki należy po prostu dobrze wymieszać w shakerze. Drink Jack Rose podaje się w szerokim kieliszku koktajlowym albo tulipanowym.
Leave a Comment