Jeśli lubisz południowoamerykańskie klimaty oraz drinki o słodko–kwaśnym smaku, z pewnością docenisz Pisco Sour. W tym tekście znajdziesz nie tylko prosty przepis na ten koktajl, ale i garść porad, które ułatwią ci jego przygotowanie.
![pisco sour](https://dobredrinki.pl/wp-content/uploads/2021/02/pisco-sour.jpg)
Pisco Sour – skarb z Ameryki Południowej. Jak go przygotować?
Pisco Sour – składniki i czas przygotowania
Na przygotowanie tego koktajlu potrzebujesz 10 minut. Tyle wystarczy, by kurze białko połączyć z Pisco, syropem cukrowym oraz sokiem z cytryny lub limonki.
![Pisco Sour – składniki i czas przygotowania](https://dobredrinki.pl/wp-content/uploads/2021/09/pisco-sour-skladniki-i-czas-przygotowania-1024x655.jpg)
Jak przygotujesz Pisco Sour?
Przygotowanie tego drinka nie powinno ci sprawić zbyt wiele problemów. Co musisz zrobić? Na początek zdecydować, którą wersję słynnego koktajlu chcesz podać swoim gościom.
Pisco Sour – przepis i instrukcja wykonania w wersji peruwiańskiej
W Peru Pisco Sour serwowany jest z kurzym białkiem. Aby go przygotować, potrzebujesz:
- 60 ml pisco,
- 10 ml soku z limonki,
- 10 ml soku z cytryny,
- 20 ml syropu cukrowego,
- 2 krople angostury,
- kurze białko.
Do przyrządzenia tego drinka potrzebujesz shakera, który wypełniasz pokruszonym lodem. W blenderze łączysz ze sobą wszystkie składniki (z wyjątkiem angostury), a następnie przelewasz je do shakera z lodem. Wystarczy kilka sekund energicznego potrząsania, by osiągnąć oczekiwany efekt. Kolejnym krokiem jest przelanie koktajlu do wysokich kieliszków. Skorzystaj tu z sitka barmańskiego, tak, aby zatrzymały się na nim resztki lodu. Na sam koniec dodaj do drinka angosturę.
Wersja z Chile dla minimalistów
Przygotowanie Pisco Sour w wersji chilijskiej jest jeszcze łatwiejsze. Postępujesz tak, jak w przypadku opcji peruwiańskiej, jednak z listy składników wykluczasz białko. W tej wersji możesz od razu wlać wszystkie składniki do shakera, pomijając blendowanie. I taki drink zachwyca swoim smakiem, nie posiada jednak charakterystycznej pianki.
Pisco – co powinieneś wiedzieć o tym trunku?
![Pisco – co powinieneś wiedzieć o tym trunku?](https://dobredrinki.pl/wp-content/uploads/2021/09/pisco-co-powinienes-wiedziec-o-tym-trunku-1024x655.jpg)
Podstawowym składnikiem tego drinka jest Pisco – winogronowa brandy, której nazwa pochodzi od peruwiańskiego miasta Pisco. Ponieważ w Polsce nie zawsze znajdziesz taki alkohol, możesz go zastąpić białą wódką o mocy 40–50%.
Pisco Sour – burzliwe dzieje koktajlu
Do dziś trwa spór o to, czy Pisco Sour pochodzi z Chile, czy też jego ojczyzną jest Peru. Nie zdziw się zatem, jeśli znajdziesz dwa różne przepisy na ten koktajl. W każdej z nich smakuje on wybornie, w każdej może stać się gwiazdą towarzyskiego spotkania.
Wiadomo za to, że w obu tych krajach produkuje się Pisco, które jest podstawowym składnikiem koktajlu.
Pierwsze przepisy na Pisco Sour
Kiedy powstał pierwszy przepis? Wiadomo, że już w XVI wieku na terenie Peru znany był trunek powstający ze sfermentowanych pestek winogron. Sam koktajl po raz pierwszy miał się pojawić w początkach XX wieku w barze Morris w Limie. 30 lat później drink ten znany był już w Stanach Zjednoczonych, powoli podbijał też europejskie bary.
![Pierwsze przepisy na Pisco Sour](https://dobredrinki.pl/wp-content/uploads/2021/09/pierwsze-przepisy-na-pisco-sour-1024x682.jpg)
Klasyczny koktajl z międzynarodowym konfliktem w tle
Choć większość osób uznaje, iż drink ten jest narodowym dobrem Peru, mieszkańcy Chile wciąż roszczą sobie prawo do Pisco Sour. Dlaczego? Bo choć Pisco wcześniej znane było w Peru, w Chile produkuje się je na większą skalę. Pamiętaj jednak, że to w Peru koktajl z Pisco ma swe własne święto, z tego kraju pochodzą też najstarsze wzmianki na jego temat.
Z jakimi wariacjami możesz się spotkać?
Podobnie jak większość znanych drinków, tak i Pisco Sour doczekał się wielu wersji. Możesz dzięki temu korzystać z przepisów na:
- Aji Sour, w którym pojawia się chili,
- Mango Sour z dodatkiem soku z mango,
- Sour de Campo, wzbogacony o miód i cytrynę,
- Colca Sour, gdzie sok z limonki zastąpiony jest sokiem z kaktusa.
Orzeźwiający Pisco Sour świetnie sprawdzi się w okresie letnim, gdy towarzyskie przyjęcia w ogrodzie są normą. Słodko–kwaśny smak i elegancki wygląd sprawią, że ten południowoamerykański koktajl stanie się gwiazdą niejednego przyjęcia.
Leave a Comment