Piwo kraftowe cały czas zyskuje na popularności. Browary rzemieślnicze oferują trunki, których próżno szukać w ofercie browarów koncernowych. To właśnie niewielkie browary rozpoczęły w naszym kraju piwną rewolucję. Co warto wiedzieć o piwach rzemieślniczych?
Piwo kraftowe – co warto wiedzieć o piwach z browarów rzemieślniczych?
Piwo kraftowe na polskim rynku jest już od ponad 10 lat i to niejako efekt „piwnej rewolucji”, czyli zmian w branży piwowarskiej. Miały one na celu przekonanie klientów, że piwo to nie tylko jasny lager, lecz także setki innych stylów. Za tą rewolucją stały browary rzemieślnicze, kontraktowe oraz restauracyjne. Piwo kraftowe to obecnie 1% rynku piw w Polsce. Ich udział w rynku może nie jest oszałamiający, ale z roku na rok rośnie. W kraju, w którym synonimem piwa był styl European Lager, rosnąca popularność innych gatunków piwnych sprawiła, że nawet największe koncerny piwowarskie coraz chętniej sięgają po mniej znane style. O jakich mowa? Sprawdź już teraz!
Charakterystyka piwnej rewolucji
Zmiany na rynku piwa na świecie miały na celu zróżnicowanie oferty browarów o nowe style piwne. Początkowo wiązało się to ze zwiększeniem produkcji piw typu ale, czyli górnej fermentacji. Sama rewolucja ma charakter stopniowy, nie można jej wiązać z dosłownym znaczeniem tego słowa, czyli szybką i dynamiczną zmianą. Na początku swojej działalności browary kraftowe były określane mianem rewolucjonistów oraz buntowników, którzy stawali w opozycji do wielkich koncernów piwnych. Koncerny piwne jeszcze kilkanaście lat temu produkowały praktycznie tylko jeden styl piwny, czyli międzynarodowego lagera, oczywiście z małymi wyjątkami.
Rola małych browarów w piwnej rewolucji
To małym browarom można zawdzięczać to, że na rynku piw w Polsce bardzo dużo się zmieniło. Najwięksi gracze na rynku piwnym zauważyli, że klienci coraz chętniej sięgają po inne rodzaje piwa. Obecnie większość koncernów ma w swojej ofercie piwa górnej fermentacji, w których składzie znajdują się często nowofalowe chmiele. Piwna rewolucja sprawiła, że piwo przestaje być postrzegane jako trunek, który ma jedynie dostarczyć procentów.
Czym są piwa kraftowe?
Mimo kilkunastu lat na rynku kraft wciąż bardzo prężnie rozwija się w naszym kraju. Piwo kraftowe to właściwie piwo uwarzone w małym i niezależnym browarze. Na wielu piwach rzemieślniczych znajduje się oznaczenie „Piwo Kraftowe”, czyli znak należący do Polskiego Stowarzyszenia Browarów Rzemieślniczych. Browary rzemieślnicze stawiają przede wszystkim na jakość swoich produktów, a nie na ich ilość. Warzelnie są zdecydowanie mniejsze niż w przypadku dużych browarów, co ma swoje plusy. Każdy etap warzenia może być doglądany przez piwowara, co wpływa na ostateczną jakość produktu.
Browary kraftowe można podzielić na:
- browary restauracyjne;
- browary kontraktowe;
- browary rzemieślnicze;
- browary regionalne.
Czym piwo kraftowe różni się od koncernowego?
Największą różnicą pomiędzy piwem kraftowym a koncernowym jest skala produkcji. Piwa rzemieślniczego jest na rynku zdecydowanie mniej. Koncerny produkują hektolitry piwa, co nie zawsze przekłada się na jakość. Jeszcze kilka lat temu piwo kraftowe można było dostać tylko w sklepach specjalistycznych lub w multitapach. Dzisiaj krafty można dostać już właściwie wszędzie. Nawet największe hipermarkety oferują wiele różnych gatunków piwnych z małych browarów.
IPA – synonim piwnej rewolucji
Piwo kraftowe, chociaż obejmuje setki różnych stylów, to przez wielu kojarzone jest ze stylem India pale ale. Wiele osób rozpoczynało swoją przygodę z piwem rzemieślniczym właśnie od tego stylu. To właśnie IPA połączona z nowofalowymi odmianami chmielu jest dla wielu osób symbolem piwnej rewolucji. Aromatyczne piwa, w których można wyczuć aromaty owoców tropikalnych oraz cytrusowych, bardzo szybko zdobyły rzeszę miłośników.
Amerykańska IPA to piwo o wysokim poziomie goryczki. Piwosze przyzwyczajeni do eurolagerów mogą być zdziwieni tym, jak bardzo aromatyczny jest ten styl piwny. Obecnie IPA to cała rodzina, w której znajduje się wiele różnych odmian. Różne rodzaje użytych słodów i chmieli sprawiają, że jest to wciąż bardzo popularny styl, który praktycznie nie może się znudzić.
Piwo kraftowe – browary domowe
Duży wpływ na piwną rewolucję miały browary domowe. Wielu założycieli browarów rzemieślniczych rozpoczynało swoją przygodę z warzeniem piwa właśnie we własnym domu. Warzenie piwa w domu nie jest wbrew pozorom bardzo trudne. Wymaga to jednak trochę wprawy i zachowania pewnych standardów higienicznych. Piwo uwarzone we własnym domu może do złudzenia przypominać kupione w sklepie.
Sam proces technologiczny wymaga pewnych przygotowań. Bardzo często zdarza się, że pierwsze piwa nie smakują tak, jak wyobraża to sobie piwowar. Ostatecznie dużo zależy tutaj od doświadczenia i uczenia się na błędach. Duma z samodzielnie przygotowanego trunku, który będzie smakował znajomym, to największa nagroda za ciężką pracę. Sklepy dla piwowarów domowych znajdują się w prawie każdym dużym mieście.
Piwo kraftowe to wciąż zdobywający popularność rodzaj (a raczej – rodzaje) złotego trunku. Browary sięgają po coraz więcej piwnych styli, dlatego praktycznie każdy miłośnik piwa znajdzie tutaj coś dla siebie. Piwna rewolucja zatacza coraz większe kręgi i dociera do coraz większej rzeszy odbiorców!
Leave a Comment