Black IPA to styl piwa pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, który odznacza się oryginalnym aromatem i smakiem. Sprawdź, jakie są kluczowe wyznaczniki tego stylu i czego możesz się spodziewać po takim piwie!
Black IPA to innymi słowy cascadian dark ale. Jest to piwo, które powstało w Stanach Zjednoczonych w tamtejszych Górach Kaskadowych (stąd nazwa). Nikogo też nie zdziwi, że w dominują w nim chmiele amerykańskie, które dają cytrusowe i żywiczne nuty w aromacie. Można wyczuć także charakterystyczny palony aromat oraz czekoladę. Również w smaku uwidacznia się specyficzna mieszanka nut cytrusowych, palonych i karmelowych.
Black IPA to, jak sama nazwa wskazuje, piwo o ciemnej barwie. Mówiąc dokładnie – ciemnobrązowej. To piwo dość wyraźnie goryczkowe. Daje konsumentowi pewien poziom wytrawności, lecz niewolne jest od rześkości, którą z zasady niosą ze sobą india pale ale. Przyjrzyjmy się dokładniej temu trunkowi i jego cechom.
Historia omawianego piwa kraftowego
Najpierw jednak kilka słów o historii black IPA. Jako się rzekło, styl ten powstał w Stanach Zjednoczonych. Rozprzestrzenił się przede wszystkim na zachodnim wybrzeżu USA, a miało to miejsce w latach dziewięćdziesiątych. To właśnie na początku tamtej dekady po raz pierwszy uwarzono omawiane piwo w wersji komercyjnej. Pierwszym piwowarem był wówczas Greg Noonan, zaś piwo uwarzone w jego browarze otrzymało nazwę Blackwatch IPA.
Po 2000 roku black IPA zaczęło zdobywać fanów w różnych częściach USA. Przede wszystkim jednak było obecne na zachodnim i północnozachodnim wybrzeżu Stanów. Dziś jest jednym z najbardziej popularnych stylów i oferuje odbiorcom charakterystyczny mariaż owocowych nut IPA oraz ciężkości typowej dla piw ciemnych.
Black IPA – wygląd
Czas na opis wyglądu. Czerń to rzecz jasna kolor, który wyróżnia omawiany styl. Jednak należy zauważyć, że nie jest to czerń zupełna niczym w porterach. Jest to, jak stwierdzono wyżej, bardzo ciemny brąz, niemal wpadający w ową czerń. Biorąc szklanicę z black IPA pod słońce, zobaczysz także czerwone przebłyski w barwie.
Piwo to nie powinno być mętne lecz klarowne. Jego barwa powinna przypominać szlachetny opal. Chyba że masz do czynienia z niefiltrowanym piwem w tym stylu, które poddano chmieleniu na zimno. W takim przypadku barwa może być lekko mglista i nie jest to błąd. Black IPA charakteryzuje się solidną trwałą pianą. Ma ona barwę brązową lub beżową.
Cytrusy, żywica, czekolada i lekki charakter amerykańskich chmieli
Aromat black IPA to z założenia feeria różnorodnych subtelnych doznań. Przy zetknięciu z tym piwem powinieneś poczuć zapach owoców tropikalnych, ale też aromat sosnowy, jagodowy, czy jak wspomniano na wstępie – żywiczny. Owo przełamanie typowego aromatu india pale ale to jeden z kluczowych wyróżników tego stylu.
Cytrusowość jest w tym przypadku przełamywana przez nuty typowe dla piw ciemnych. Uwidaczniają się aromaty czekoladowe, kawowe i palone. Jednak trzeba zauważyć, że nie powinny one dominować. To rodzaj delikatnego uzupełnienia nut cytrusowych. Czekoladowość nie powinna w black IPA zabijać lekkości cytrusów, lecz zgrabnie ją kontrować, tworząc unikatową mieszankę. Dodatkowo w przypadku wersji chmielonej na zimno mogą się pojawić nuty kwiatowe lub ziołowe. One jednak nie stanowią podstawy charakterystyki stylu.
Charakter piwa – bogactwo smaku
Przejdźmy do kwestii najistotniejszej – smaku. Tu obowiązują podobne rozróżnienia, co w przypadku aromatu. Tropikalność typowa dla IPA powinna się mieszać z palonymi nutami i czekoladą. Z jednej strony powinieneś tu wyraźnie poczuć cytrusy, a nawet smaki takie jak jagoda, sosna bądź melon. Z drugiej zaś nuty tropikalne powinny być kontrowane przez wyraźny, lecz nienarzucający się smak ciemnych słodów, aby przynosić czekoladowość i kawowość. Jednak te cięższe palone nuty w żadnym wypadku nie mogą dominować. Nie powinny zabijać rześkości i mają ją tylko przełamywać i uzupełniać.
Black IPA ma bowiem stanowić pewnego rodzaju pomost między słodyczą, tropikalnością i wytrawnością. Taki właśnie, wytrawny bądź ewentualnie półwytrawny, winien być finisz tego piwa. Dobrze, jeśli będzie wyczuwalna także wysoka chmielowa goryczka, ale nie alkoholowość.
Black IPA – podsumowanie
Podsumowując, black IPA to piwo, które powinno przynosić zróżnicowane doznania smakowe. Ma być lekkie i nie może męczyć intensywnością smaku, lecz powinno oczarowywać umiejętną kombinacją pozornie nieprzystających do siebie nut. Idź do sklepu i sięgnij po nie a nie zawiedziesz się oryginalnym smakiem rodem z Gór Kaskadowych.
Leave a Comment