Cachaca, zwana brazylijskim rumem, może przemienić się w wyjątkowy drink. Czy wiesz, w jaki sposób powstaje słynna Caipirinha?
Caipirinha – drink z brazylijskim rumem w roli głównej
Caipirinha – przepis na drinka dla miłośników prostoty
Do przygotowania tego drinka nie potrzebujesz wielu składników, a łatwość wykonania jest jego kolejnym walorem. Abyś mógł się cieszyć jego orzeźwiającym smakiem, wystarczy cachaça, kruszony lód i limonki. Jak go przygotować?
Caipirinha – przepis podstawowy
Do przygotowania najsłynniejszej wersji tego napoju alkoholowego potrzebujesz zaledwie trzech składników i paru dodatków. To:
- 50 ml cachacy,
- limonka,
- 2 łyżeczki cukru,
- kilka kostek lodu,
- gałązka mięty i plaster limonki do dekoracji.
Sposób przygotowania krok po kroku
Jeśli chcesz przyrządzić najsłynniejszy brazylijski drink:
- przygotuj szklankę old fashioned,
- podziel limonkę na ćwiartki,
- ułóż limonkę na dnie szklanki i zasyp cukrem, a następnie ugnieć tak, by nie naruszyć skórki owoców,
- wlej alkohol,
- dodaj lód,
- wymieszaj wszystkie składniki,
- udekoruj drinka plastrem limonki i miętą.
Caipirinha drink – przepisy alternatywne
Jak większość znanych drinków, tak i ten doczekał się wielu modyfikacji. Jeśli nie możesz skorzystać z cachaca, wykorzystaj jedną z alternatywnych wersji tego napoju. Możesz postawić na drinki:
- Caipiroska, w którym zamiast cachaca pojawia się wódka,
- Sakedina, który powstaje na bazie sake,
- Caipiríssima, w którym głównym składnikiem jest rum,
- Caipifruta, czyli Caipirinha dla miłośników owocowych dodatków (truskawek, mango lub ananasów).
Jest najsłynniejszym napojem alkoholowym w Brazylii, który potrafi zaskoczyć nie tylko smakiem, ale i mocą. Chcesz podać takie drinki na imprezie? Zobacz, co będzie ci potrzebne.
Choć kaszasa i powstający na bazie tego alkoholu drink są dumą Brazylii, mieszkańcom tego kraju trudno jest przedstawić jego genezę. Jedni twierdzą, że już w XIX wieku takim napojem raczono się na uroczystych przyjęciach, organizowanych przez posiadaczy ziemskich. Inni twierdzą, że zanim Caipirinha stała się modnym drinkiem, była lekiem, wykorzystywanym do walki z grypą hiszpanką w latach 1918 – 1919. Jedno jest pewne – cachaca jest obecnie dobrem narodowym Brazylii, a przygotowany z niej drink zdobył sławę na całym świecie.
Cachaca – co warto wiedzieć o brazylijskim rumie?
Cachaca, nazywany brazylijskim rumem, to alkohol powstający z nierafinowanego cukru trzcinowego. Trunek ten powstaje tylko w Brazylii, jednak z ciekawymi pomysłami na drinki z jego udziałem możesz się spotkać na całym świecie.
Drinki z cachaca – co możesz przygotować z tego alkoholu?
Caipirinha jest najsłynniejszym napojem alkoholowym z brazylijskim rumem w roli głównej. Cachacę możesz jednak wykorzystać na wiele sposobów. Powstają z niej m.in. takie drinki, jak:
- Caipiruva – napój z dodatkiem syropu cukrowego, limonki i winogron,
- Batida – drink z marakują, miętą i syropem cukrowym,
- Azure Martini – koktajl z jabłkiem, sokiem z cytryny i likierem cynamonowym,
- Beja Flor – alkoholowy napój dla miłośników likieru bananowego.
Caipirinha to najlepszy dowód na to, że proste rozwiązania są najlepsze. Trzy proste składniki, kilka minut pracy i już możesz się cieszyć drinkiem, który stanie się gwiazdą każdej imprezy.
Leave a Comment