Wódka z jagód jałowca jest jednym z najbardziej uniwersalnych alkoholi. Jej smakiem możesz cieszyć się na wiele sposobów. Lubisz drinki proste i wytworne zarazem? Postaw na gin z tonikiem.
Gin z tonikiem i jego fenomen. Jak go przygotować?
Jakie drinki przygotujesz z ginu?
Gin Tonic Drink to popularny napój alkoholowy, który doczekał się wielu ciekawych wariantów. W jaki sposób możesz go serwować swoim gościom?
Składniki i czas przygotowania
Gin z tonikiem przygotujesz w 5 minut. W podstawowej wersji tego napoju wystarczy połączyć ze sobą gin z tonikiem, a następnie udekorować kieliszek. Możesz też wykorzystać bardziej rozbudowane przepisy.
Gin z tonikiem – przepis klasyczny
Klasyczny przepis na dżin z tonikiem jest bardzo prosty. Chcesz przygotować ten drink?
Wykonuj następujące czynności:
- wysoką szklankę wypełnij kostkami lodu (do ⅓ wysokości),
- wlej gin (40 ml) i tonik (80 ml),
- delikatnie zamieszaj,
- udekoruj szklankę plasterkiem cytryny lub limonki.
Możesz też przygotować większa porcję tego napoju. Pamiętaj, że w przypadku takich drinków, jak gin z tonikiem, proporcje są najważniejsze. Najpopularniejsze rozwiązanie to 1:2, możesz jednak postawić na proporcje 1:1, 1:3 lub 2:3.
Jak pić gin z tonikiem?
Sposób podania jest równie ważny, jak sposób przygotowania. Dżin z tonikiem podawaj w wysokiej i prostej szklance Highball. Ma ona pojemność od 240 do 350 ml i jest powszechnie wykorzystywana do serwowania napojów gazowanych i rozcieńczonych alkoholi. Dobrze sprawdzi się też szklanka typu Long lub szkło typu Copa.
Nie tylko tonik – z czym pić gin?
Drinki z tonikiem to klasyka, możesz jednak skorzystać z innych rozwiązań. Możesz postawić na:
- Dry Martini – drink z ginu i wermutu,
- Vesper Martini – napój z ginu, wódki i gorzkiego likieru owocowego,
- Coco Chanel – z ginu, likieru kawowego i śmietanki,
- Fifty–fifty – z ginem, martini i oliwkami.
Drinki z ginem możesz też przygotować według klasycznego przepisu, zastępując tonik innym napojem. Dobrym zamiennikiem jest lemoniada lub sok owocowy o dowolnym smaku. Najciekawsze efekty daje sok żurawinowy lub kaktusowy, dobrze sprawdzą się też tradycyjne soki z czerwonej porzeczki lub jabłka.
Czym jest gin?
W przypadku tego drinka podstawą jest gin. Jest to jałowcówka – mocna wódka o charakterystycznym smaku i zapachu, ciesząca się wielką popularnością w krajach anglosaskich. Wielka kariera ginu zaczęła się w Anglii, w czasach Wilhelma Orańskiego. Sprowadzał on z Holandii osadników już wtedy raczących się jałowcówką uznawaną za lek o moczopędnych właściwościach. W ten sposób 300 lat temu Anglicy odkryli tani i mocny alkohol, któremu nadali nazwę gin.
Jak drink z ginem i tonikiem podbił świat?
Modę na gin zawdzięczamy Holendrom, a trend polegający na łączeniu go z tonikiem jest już zasługą Brytyjczyków. W jakich okolicznościach połączono ze sobą te dwa napoje?
Tonik – gorzki dodatek do koktajli i drinków
Gin, znany od ponad trzech wieków, to podstawa drinka. Drugim jego składnikiem jest tonik – gorzki napój który świetnie gasi pragnienie, a jednocześnie dobrze sprawdza się w połączeniu z takimi alkoholami jak jałowcówka. Powstał on z połączenia wody gazowanej i chininy, którą już w XVII wieku ceniono ze względu na lecznicze właściwości. Pierwszy tonik, który pojawił się w XIX wieku, był traktowany jako lek. Dzisiejsza wersja tego napoju nie ma takiej mocy, wciąż jednak świetnie sprawdza się jako składnik drinków.
Jak powstał gin z tonikiem?
Drink ten jest dziełem żołnierzy British East India Company, którzy w XIX wieku stacjonowali w Indiach. Narażeni na upały i malarię, zaczęli sięgać po tonik. Wierzyli, że napój o zawartość chininy uchroni ich przed chorobą, a jednocześnie ugasi pragnienie. Z czasem połączyli go z ginem, tworząc napój alkoholowy, który wkrótce podbił świat.
Gin i drinki z jego udziałem z czasem zagościły w popkulturze. Alkohol ten pojawił się w powieściach o Bondzie, śpiewali o nim Billy Joel i zespół Oasis. W ten sposób napój stworzony w tropikach stał się jednym z najsłynniejszych drinków świata oraz najprostszym sposobem na długie wieczory.
ROKU GIN, czyli baza na szóstkę
Do przygotowania wszystkich powyższych drinków trzeba mieć odpowiednią bazę. A taką stanowi z pewnością japoński gin premium – ROKU. Każda jego kropla to czysta esencja Japonii. Co ciekawe, już sama nazwa “Roku” oznacza po japońsku „szóstkę”. Szóstkę, bo właśnie tyle wyjątkowych składników dostępnych tylko w kraju kiwtnącej wiśni znajduje się w tym wybornym ginie. Do składników Roku należą: kwiaty i liście wiśni, herbata sencha, herbata gyokuro, pieprz Sanshō oraz owoce yuzu. Idealnie zbalansowane, indywidualnie traktowane podczas produkcji i do tego zebrane w szczycie swojej dojrzałości (zgodnie z filozofią shun), tworzą harmonijną kompozycję smaków. W tej perfekcyjnej układance jest jednak jeszcze jeden element. Sprawdź, jaki!
ROKU GIN i monozukuri
Japońskie monozukuri, czyli dążenie do doskonałości rzemiosła i stałe poszukiwanie innowacji. To podejście również jest odczuwalne w ginie Roku. Każdy element kompozycji – destylowany osobno i to w inny, specjalny sposób – jest przygotowywany tak, aby wydobyć z niego najznakomitsze nuty smakowe. Dzięki temu finalny smak ginu Roku jest niezwykły, dopracowany do perfekcji i uniwersalny jednocześnie. Idee shun i monozukuri zostały połączone w jedno, aby wspólnie stworzyć produkt głęboki, charakterystyczny oraz niezapomniany. A to czyni go idealną bazą każdego drinka z ginem.
Artykuł powstał przy współpracy z partnerem.
Leave a Comment