Smukły, flet, czy może czarka? Jak wybrać odpowiedni kieliszek do wina białego, czerwonego lub różowego? Dowiedz się, jakie są różnice pomiędzy kształtami kieliszków i czy tak naprawdę wpływają na sposób, w jaki cieszysz się alkoholem. Przeczytaj, od czego to zależy.
Jakie kieliszki do wina wybrać? Czy kształt zawsze ma znaczenie?
Chcąc uchodzić za kogoś, kto ma pojęcie o winie, możesz mieć wrażenie, że potrzebne będzie ci kilka zupełnie różnych kompletów kieliszków. Inny do czerwonego słodkiego, inny do białego wytrawnego… To może okazać się przytłaczające (i w niejednym przypadku zapewne skończyło się piciem trunku ze szklanki). Odczarowujemy tajemnicę kieliszków.
Na co ma wpływ kieliszek do wina?
Kieliszek do wina należy dopasować w zależności od jego rodzaju. Wszyscy to wiemy, warto jednak odpowiedzieć sobie na pytanie – dlaczego kształt ma znaczenie? Wpływa on na istotne kwestie:
- smak – w taki czy inny sposób, każdy kształt kieliszka ma wpływ na ostateczny smak wina. Dlatego dla czerwonych win wybieramy szersze naczynia, które pozwalają na ich napowietrzenie się, a w efekcie, nadają im delikatniejszy smak;
- aromat – zmysł węchu jest niezwykle istotny w procesie odczuwania smaku. Jest w stanie to potwierdzić każdy, kto zmagał się kiedyś z uciążliwym katarem. Dzięki odpowiedniemu doborowi kieliszka do tego alkoholu jesteśmy w stanie lepiej czuć jego zapach, a co za tym idzie – lepiej go posmakować;
- temperatura – alkohol podany w węższych kieliszkach będzie wolniej się ogrzewał, a więc te przeznaczone są do win, które powinny być spożywane ochłodzone, czyli białych.
Czym się różnią rodzaje kieliszków do wina?
Zanim zaczniemy omawiać różnice między nimi, warto na początek zastanowić się nad budową kieliszka do wina. Każdy z nich ma trzy elementy, które będą dla nas interesujące:
- nóżka,
- czasza,
- brzeg.
W większości kieliszków znajdziemy nóżkę o w miarę podobnej długości, ewentualnie nieco dłuższą w naczyniach o mniejszej czaszy.
Kieliszek do wina — od czego zależy wybór?
Dobór kieliszków zależy nie tylko od rodzaju wina, jakie podajemy, ale również od okazji. Im bardziej oficjalna okazja i eleganckie miejsce, tym więcej różnych naczyń mamy szansę znaleźć. W rzeczywistości, jeśli dopiero rozwijamy naszą kolekcję, lub dopiero uczymy się doceniać smak i aromat wina, wystarczą nam dwa typy: takie, jakie kupimy w każdym supermarkecie, oraz wysokie i wąskie.
Jakie kieliszki do czerwonego wina?
Wybór kieliszków przeznaczonych do wina czerwonego nie ogranicza się do jednego typu. Wybór odpowiedniego będzie zależeć nawet od konkretnego gatunku wina. Takiego podziału możemy się spodziewać na bardziej oficjalnych, lub wyspecjalizowanych eventach, czy profesjonalnych degustacjach.
Wybór kieliszka należy dostosować do intensywności smaku alkoholu. Cięższe czerwone wina takie jak Cabernet będziemy pić z naczynia o nieco węższej czaszy i zwężających się brzegach. W przypadku win lżejszych zazwyczaj wybieramy naczynia o mniej typowej budowie. Na przykład do Burgundy może być używany szczególnie pękaty kieliszek, podczas gdy ten do Pinot Noir to trunek, który będziemy serwować ze szkła o charakterystycznych, zakrzywionych brzegach. Znajdą się też dobre wina takie jak Zinfandel czy Bordeaux, których czasza naczynia jest niezbyt szeroka, jak w szkle do białego trunku.
Jakie kieliszki do białego wina wybrać?
Białe wino nie wymaga aż tak dużego przygotowania. Są dwa typy naczyń, których się do niego używa. Są to podobne kieliszki na długiej nóżce. Ta nóżka jest w tym przypadku bardzo ważna i to za nią powinno się trzymać kieliszek, jako że w przypadku wina białego ważne jest zachowanie niskiej temperatury alkoholu, jako że wówczas smakuje on najlepiej.
Jakie kieliszki do wina musującego i szampana?
Szampany i podobne wina podaje się albo w wysokich kieliszkach typu flet, albo tulipan, albo w takich o szerokiej, krótkiej czaszy, zapewniającej, że duża powierzchnia wina ma kontakt z powietrzem. Najbardziej chyba kojarzony z winami z bąbelkami flet, nieco rozszerzony u dołu czaszy, zapewnia zwiększoną teksturę, dzięki temu, że w jego bardzo zwężonej szyjce gromadzą się bąbelki gazu.
Znawcy i smakosze szampana doceniają kieliszki typu tulipan ze względu na to, że szersze czasze rozszerzone ponad połową swojej wysokości, a późnej znów zwężające się ku górze pozwalają docenić aromat alkoholu, jednocześnie zapobiegając ulatnianiu się gazu. Kieliszki do prosecco lub innego wina z bąbelkami typu 'coupe’ był szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych od lat 30. do 80. XX wieku. Wiele osób uważa go za nieporęczny, ze względu na to, że jest bardzo płytki, a więc łatwo rozlać znajdujący się w nim alkohol.
Niewątpliwie są jednak bardzo efektowne. Kieliszek do szampana typu 'coupe’, który na plakacie do filmu „Wielki Gatsby” z 2013 roku, trzyma w ręku Leonardo di Caprio będzie kojarzył nam się wyjątkowo dekadencko.
Jakie kieliszki do wina różowego?
Kieliszki do różowego wina są w kształcie diamentu – o dość szerokiej czaszy, która jednak mocno zwęża się ku górze od niskiego załamania pod dość ostrym kątem. Możemy jednak spokojnie serwować je w tym samym kieliszku co białe – średniej wielkości. Ten kolor wina lubi się z naczyniami o kształcie zbliżonym do tulipana.
Jak podawać wino?
Różne wina nie tylko wymagają różnego szkła, ale również mogą być podawane w inny sposób. Jeśli chcesz popisać się przed znajomymi wiedzą godną prawdziwego sommeliera lub wydajesz elegancką kolację i nie chcesz popełnić żadnego faux pas, spróbuj poznać chociaż podstawy tej prawdziwej sztuki.
Poniżej prezentujemy krótki przewodnik po podawaniu szampana i wina różnego rodzaju dla amatorów tych trunków.
- Jedną z pierwszych i najłatwiejszych kwestii, o jaką powinniśmy zadbać, jest odpowiednia temperatura trunku. Wszelkie wina powinniśmy serwować w temperaturze od około 6 do 18 stopni Celsjusza. Poniżej 5 stopni smak alkoholu zostaje stłumiony, a przez to przy zachowaniu niskiej temperatury alkoholu należy pamiętać, by nie przesadzić z ich schładzaniem. Najzimniejsze podaje się alkohole z bąbelkami, natomiast wino czerwone powinno być serwowane w temperaturze pokojowej. Białe znajduje się gdzieś pośrodku tej skali.
- Kolejna sprawa, o której zazwyczaj nie myślimy, kiedy podajemy swój ulubiony trunek znajomym to zapewnienie alkoholowi małego lub dużego kontaktu z powietrzem — w zależności od jego wymagań. Dzięki temu wino zostanie w odpowiedni sposób „odfiltrowane” i do naszych kubków smakowych trafi już w takiej formie, w jakiej powinno. Dlatego właśnie kieliszki należy dopasować do koloru i gatunku wina, które wybieramy. Dlatego też wino warto otworzyć wcześniej i pozwolić mu pooddychać.
- Pozostaje oczywiście kwestia kieliszków. Tę omówiliśmy szeroko w powyższym artykule, ale warto przypomnieć podstawowe zasady. Ich prawidłowy wybór pozwala na swobodne cieszenie się całością aromatów nawet najbardziej złożonego wina. Powinniśmy wybrać je również pod kątem tego, w jakiej temperaturze chcemy je podawać, jako że smak bardzo zależy od temperatury wina. Aby trunek dłużej pozostał chłodny, powinniśmy podać go w mniejszej czaszy, bo dzięki temu wolniej będzie się ogrzewać. W celu wydobycia aromatu białego wina podawajmy je więc w mniejszych, wąskich kieliszkach. Jeszcze węższe i mniejsze kieliszki nadadzą się do win musujących i deserowych. W pękatej czaszy będziemy serwować zazwyczaj wina czerwone — te mogą być nawet pozbawione nóżki i ogrzewać się od ciepła naszej ręki.
- Ostatnia sprawa to pojemność kieliszka i to, jak bardzo będziemy naczynie napełniać. Należy pamiętać, że powinniśmy nalewać trunek maksymalnie do 1/3 pojemności naczynia, którą zazwyczaj wyznacza najszersze miejsce lampki. Wyjątkiem będą różne rodzaje wina deserowego i musującego, podawane w mniejszych lub węższych naczyniach.
Jakie jeszcze są kieliszki?
Kiedy zastanawiamy się nad wyborem najlepszego naczynia, w którym będziemy serwować trunki gościom, mamy oczywiście dużo więcej możliwości wyboru, niż tylko prosty wybór między większą i szerszą a mniejszą i węższą czaszą, czy pojemnością kieliszka. Może to niektórych zaskoczyć, ale wiele może zostać powiedziane o materiale, z jakiego wykonane są nasze kieliszki — zwykłego, przezroczystego szkła, czy kryształu.
Szklane naczynia są dużo częściej wybierane, ze względu na to, że są zdecydowanie tańsze i częściej możemy spotkać je w dowolnym supermarkecie. Te wykonane z kryształu są nie tylko mniej dostępne, ale także zdecydowanie droższe. Mają jednak swoje zalety, są zdecydowanie wytrwalsze, a odporność materiału pozwala na to, by ich brzegi były bardzo cienkie.
Czy wpływa to jednak na smak alkoholu? Niektórzy entuzjaści twierdzą, że jak najbardziej, chociaż nie do końca w taki sposób, w jaki może nam się wydawać. Oczywiście sam materiał, z którego wykonane jest naczynie, nie ma tu wpływu na nasze kubki smakowe. Różnica wynika tutaj raczej z nastawienia psychicznego.
Leave a Comment