Słodko–kwaśny smak oraz intensywna barwa sprawiły, że kamikadze stały się gwiazdami wśród drinków typu shot. Chcesz je zaserwować w trakcie imprezy? Zobacz, jak przygotować je w odpowiedni sposób.
Kamikadze shot – kolorowy shot z odległej Japonii
Kamikadze – jak zrobić japońskie shoty?
Japoński drink powstaje z wódki i soku z cytryny, którym w wersji podstawowej towarzyszy błękitny likier. Możesz jednak modyfikować podstawową recepturę i eksperymentować z kolorami kolejnych shotów.
Kamikaze shot – drink niebieski
Najsłynniejszy przepis na kamikadze zakłada wykorzystanie Blue Curacao – likieru, dzięki któremu gotowy shot ma charakterystyczną błękitną barwę.
Niebieski kamikadze – przepis podstawowy
Do przygotowania shotu w tej wersji potrzebujesz:
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Jedyne, co musisz zrobić, to połączyć ze sobą wszystkie składniki w tym samym czasie. Najlepiej sprawdzi się tu shaker, do którego możesz dorzucić kilka kostek lodu. Możesz też wykorzystać dowolny pojemnik ze szczelnym zamknięciem, choć w tym przypadku musisz schłodzić alkohol przed rozlaniem do kieliszków.
Jak zrobić kamikadze w innych barwach?
Skład kamikaze w ostateczności uzależniony będzie od tego, na którą z wersji kolorystycznych tego drinka postawisz. Czym zastąpić Blue Curacao, aby uzyskać inną barwę? Jeśli chcesz przygotować drink kamikadze w kolorze:
- zielonym, weź 60 ml likieru miętowego,
- żółtym, weź 60 ml smakowej wódki (np. cytrynówki),
- czerwonym, weź 60 ml wódki truskawkowej, arbuzowej lub żurawinowej.
Kamikadze – drink podawany w zestawie
Kamikadze świetnie sprawdza się na większych imprezach. Tu zwykle shot podawany jest na niewielkiej tacce, na której stawia się kilka kieliszków o pojemności 50 ml. Standardowy zestaw to cztery shoty, które zwykle wypija się jeden po drugim. Jeśli chcesz, by każda porcja prezentowała się wyjątkowo, możesz obok siebie ustawić kamikadze o różnych barwach, tworząc ciekawą kompozycję.
Shoty znane dziś na całym świecie, pojawiły się pod koniec II wojny światowej w jednym z barów w Tokio. Od początku wyróżniały się intensywną barwą, sposobem podania oraz nazwą, przypominającą o japońskich kamikadze – pilotach gotowych na samobójcze misje w walce z wrogiem.
Orzeźwiający smak, ciekawy wygląd oraz łatwość przygotowania to czynniki, dzięki którym kamikaze zdobył wielką popularność. Jeśli szukasz pomysłu na smaczne drinki, a nie chcesz się męczyć ze skomplikowanymi przepisami, japońskie shoty będą dla ciebie idealne.
Leave a Comment