likier ziołowy

Najpopularniejszy likier ziołowy na świecie, czyli Jägermeister. Czy w domu przygotujesz ten trunek?

Jägermeister to niezwykły likier. Pije się go samodzielnie, ale stanowi też doskonały dodatek do drinków. Ponadto wykazuje właściwości lecznicze. Sprawdziliśmy, kiedy i dlaczego warto pić likier ziołowy oraz jak zrobić go samodzielnie!

5/5 - (1 głos)

Jägermeister to bardzo specyficzny alkohol. Z uwagi na swój charakterystyczny smak i zapach, ale też właściwości lecznicze jest jednym z najbardziej znanych likierów na świecie. Jego bardzo wysoka wytrawność równie szybko zyskuje swoich zwolenników, jak i przeciwników. Kiedy warto wykorzystać właściwości zdrowotne likieru ziołowego? Czy łatwo go przyrządzić samodzielnie w domu? Podpowiadamy!

Czym właściwie jest Jägermeister?

Jägermeister jest likierem ziołowym, który ma 35% zawartości alkoholu, a stworzył go w 1935 roku pewien niemiecki myśliwy. Z tego względu logo i butelka przyjmują leśny i nieco mroczny klimat. To alkohol o silnym i specyficznym, wytrawnym smaku i zapachu.

Jägermeister powstał na skutek zalania 56 ziół i przypraw korzennych czystym spirytusem. Proces macerowania doprowadził do powstania likieru o słodko-gorzkim smaku. Dokładny sposób przygotowania trunku do dziś owiany jest tajemnicą, chociaż istnieje wiele domowych sposobów na przyrządzenie jego odpowiedników. Niektóre z nich dają efekt naprawdę zbliżony do oryginału.

Jägermeister – zastosowanie

Niepodważalnie Jägermeister to przede wszystkim trunek, który wielu docenia za wyjątkowy smak i pije dla przyjemności. Nie zmienia to jednak faktu, że likier ziołowy wykazuje cenne właściwości lecznicze i właśnie dlatego czasami warto sięgnąć po butelkę. Likier należy przede wszystkim docenić z uwagi na właściwości takie, jak:

  • wspomaganie procesu trawienia;
  • podtrzymywanie uczucia sytości (wskazany dla osób pozostających na diecie odchudzającej);
  • działanie uspakajające;
  • działanie redukujące ilość gazów w żołądku;
  • działanie wzmacniające odporność;
  • działanie pomagające zwalczać stany zapalne organizmu;
  • działanie przeciwbólowe;
  • działanie przeciwgorączkowe i wspomagające w walce z przeziębieniem.

Działanie lecznicze zapewni już wypicie jednego kieliszka tego trunku. To jednak silny alkohol, dlatego nie poleca się jego picia w większych ilościach.

Likier ziołowy – domowa receptura

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, tradycyjna receptura oryginalnego likieru ziołowego Jägermeister od niespełna 100 lat jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Z tego względu nie sposób jej odtworzyć w wierny sposób. My znaleźliśmy jednak przepis, dzięki któremu stworzysz trunek niezwykle bliski oryginałowi.

Składnikami niezbędnymi do przygotowania domowego likieru ziołowego są:

  • 500 ml wódki;
  • 2 łyżeczki korzenia lukrecji;
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego;
  • 11 gwiazdek anyżu;
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry;
  • kawałek korzenia imbiru;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka kardamonu;
  • 100 ml miodu spadziowego lub gryczanego;
  • 2 łyżeczki tymianku;
  • 2 łyżeczki suszonego rumianku.
  1. Pierwszym krokiem będzie dokładne zgniecenie ziół w moździerzu.
  2. Następnie należy wsypać je do butelki i dodać przyprawy korzenne.
  3. Na końcu całość zalewaj wódką i zamknij naczynie.
  4. Mieszankę odłóż na tydzień do ciemnego i chłodnego miejsca. Trunek należy codziennie mieszać.
  5. Warto wybrać ciemną butelkę wykonaną z grubego szkła. Taka będzie najlepsza z uwagi na fakt, że zioła pod wpływem światła tracą swoje cenne właściwości zdrowotne.
  6. Po siedmiu dniach likier należy dokładnie przesączyć przez gazę, aby ten uległ procesowi filtracji.
  7. Kolejno wzbogacaj go o miód, mieszaj i znowu filtruje.
  8. Ostatnim krokiem będzie przelanie otrzymanej mikstury do butelki i dokładne jej zakręcenie.

Domowy likier ziołowy jest gotowy do spożycia!

Likier ziołowy – z czym podawać?

Wiele osób pije likier ziołowy bez dodatków, dla niektórych jednak trunek może okazać się zbyt mocny i aromatyczny. Wówczas jego smak można próbować przełamać plasterkiem pomarańczy.

Na bazie likierów ziołowych powstają też bardzo popularne drinki. Najczęściej zamawianym jest Jagerbomb, czyli połączenie Jägermeistera z Red Bullem. Likier z powodzeniem można też mieszać z tonikiem, colą, sokiem pomarańczowym lub ananasowym.

Jägermeister to bardzo popularny likier ziołowy. Jego odpowiednik możesz z powodzeniem przygotować w domowym zaciszu. Wielu ceni ten trunek z uwagi na charakterystyczny smak i zapach, ale również właściwości prozdrowotne.

Archiwum: marzec 2024