Jägermeister to niezwykły likier. Pije się go samodzielnie, ale stanowi też doskonały dodatek do drinków. Ponadto wykazuje właściwości lecznicze. Sprawdziliśmy, kiedy i dlaczego warto pić likier ziołowy oraz jak zrobić go samodzielnie!
Najpopularniejszy likier ziołowy na świecie, czyli Jägermeister. Czy w domu przygotujesz ten trunek?
Jägermeister to bardzo specyficzny alkohol. Z uwagi na swój charakterystyczny smak i zapach, ale też właściwości lecznicze jest jednym z najbardziej znanych likierów na świecie. Jego bardzo wysoka wytrawność równie szybko zyskuje swoich zwolenników, jak i przeciwników. Kiedy warto wykorzystać właściwości zdrowotne likieru ziołowego? Czy łatwo go przyrządzić samodzielnie w domu? Podpowiadamy!
Czym właściwie jest Jägermeister?
Jägermeister jest likierem ziołowym, który ma 35% zawartości alkoholu, a stworzył go w 1935 roku pewien niemiecki myśliwy. Z tego względu logo i butelka przyjmują leśny i nieco mroczny klimat. To alkohol o silnym i specyficznym, wytrawnym smaku i zapachu.
Jägermeister powstał na skutek zalania 56 ziół i przypraw korzennych czystym spirytusem. Proces macerowania doprowadził do powstania likieru o słodko-gorzkim smaku. Dokładny sposób przygotowania trunku do dziś owiany jest tajemnicą, chociaż istnieje wiele domowych sposobów na przyrządzenie jego odpowiedników. Niektóre z nich dają efekt naprawdę zbliżony do oryginału.
Jägermeister – zastosowanie
Niepodważalnie Jägermeister to przede wszystkim trunek, który wielu docenia za wyjątkowy smak i pije dla przyjemności. Nie zmienia to jednak faktu, że likier ziołowy wykazuje cenne właściwości lecznicze i właśnie dlatego czasami warto sięgnąć po butelkę. Likier należy przede wszystkim docenić z uwagi na właściwości takie, jak:
- wspomaganie procesu trawienia;
- podtrzymywanie uczucia sytości (wskazany dla osób pozostających na diecie odchudzającej);
- działanie uspakajające;
- działanie redukujące ilość gazów w żołądku;
- działanie wzmacniające odporność;
- działanie pomagające zwalczać stany zapalne organizmu;
- działanie przeciwbólowe;
- działanie przeciwgorączkowe i wspomagające w walce z przeziębieniem.
Działanie lecznicze zapewni już wypicie jednego kieliszka tego trunku. To jednak silny alkohol, dlatego nie poleca się jego picia w większych ilościach.
Likier ziołowy – domowa receptura
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, tradycyjna receptura oryginalnego likieru ziołowego Jägermeister od niespełna 100 lat jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Z tego względu nie sposób jej odtworzyć w wierny sposób. My znaleźliśmy jednak przepis, dzięki któremu stworzysz trunek niezwykle bliski oryginałowi.
Składnikami niezbędnymi do przygotowania domowego likieru ziołowego są:
- 500 ml wódki;
- 2 łyżeczki korzenia lukrecji;
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego;
- 11 gwiazdek anyżu;
- 1 łyżeczka ziaren kolendry;
- kawałek korzenia imbiru;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka kardamonu;
- 100 ml miodu spadziowego lub gryczanego;
- 2 łyżeczki tymianku;
- 2 łyżeczki suszonego rumianku.
- Pierwszym krokiem będzie dokładne zgniecenie ziół w moździerzu.
- Następnie należy wsypać je do butelki i dodać przyprawy korzenne.
- Na końcu całość zalewaj wódką i zamknij naczynie.
- Mieszankę odłóż na tydzień do ciemnego i chłodnego miejsca. Trunek należy codziennie mieszać.
- Warto wybrać ciemną butelkę wykonaną z grubego szkła. Taka będzie najlepsza z uwagi na fakt, że zioła pod wpływem światła tracą swoje cenne właściwości zdrowotne.
- Po siedmiu dniach likier należy dokładnie przesączyć przez gazę, aby ten uległ procesowi filtracji.
- Kolejno wzbogacaj go o miód, mieszaj i znowu filtruje.
- Ostatnim krokiem będzie przelanie otrzymanej mikstury do butelki i dokładne jej zakręcenie.
Domowy likier ziołowy jest gotowy do spożycia!
Likier ziołowy – z czym podawać?
Wiele osób pije likier ziołowy bez dodatków, dla niektórych jednak trunek może okazać się zbyt mocny i aromatyczny. Wówczas jego smak można próbować przełamać plasterkiem pomarańczy.
Na bazie likierów ziołowych powstają też bardzo popularne drinki. Najczęściej zamawianym jest Jagerbomb, czyli połączenie Jägermeistera z Red Bullem. Likier z powodzeniem można też mieszać z tonikiem, colą, sokiem pomarańczowym lub ananasowym.
Jägermeister to bardzo popularny likier ziołowy. Jego odpowiednik możesz z powodzeniem przygotować w domowym zaciszu. Wielu ceni ten trunek z uwagi na charakterystyczny smak i zapach, ale również właściwości prozdrowotne.
Leave a Comment