grzane piwo

Grzane piwo – domowe sposoby na aromatyczny grzaniec

Grzane piwo doskonale rozgrzewa. Jeśli zawiera imbir, pomarańczę lub miód, pomaga też łagodzić objawy przeziębienia. Świetnie smakuje z miodem i dodatkiem cynamonu, pomarańczy, anyżu i kardamonu. Poznaj przepis na grzaniec z procentami i ten bezalkoholowy!

Grzane piwo kojarzy się głównie z jesienią i zimą, nic dziwnego – mało który napój tak wspaniale rozgrzewa ciało w chłodne, pochmurne dni. Uważane jest także za remedium na zmory sezonu zimowego, czyli przeziębienie i grypę, nie jest to jednak całkowita prawda. Niewątpliwie grzaniec poprawia samopoczucie chorego poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i usprawnienie przepływu krwi, jest to jednak poprawa chwilowa. Więcej dobrego niż samo piwo mogą zdziałać natomiast dodatki, takie jak miód, imbir lub pomarańcza. Jak zatem przyrządzić piwo grzane? Podpowiadamy!

Grzaniec – przepis

Aby delektować się smakiem grzanego piwa, nie musisz udawać się do kawiarni lub pubu, z powodzeniem możesz bowiem przyrządzić je samodzielnie. Jak zrobić grzańca? To prostsze, niż myślisz! Poznaj recepturę, którą na pewno nie raz zastosujesz! 

Prosty i szybki grzaniec – piwo, które bez trudu przygotujesz!

Na początek dobra informacja. Nie ma określonego gatunku piwa, które jako jedyne nadaje się na grzańca – wybierasz to, które najbardziej lubisz. Podobnie jest z dodatkami – możesz je dowolnie zestawiać, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Najprostszy i najszybszy przepis to grzane piwo z miodem. Aby je sporządzić, wystarczy podgrzać 0,5 l alkoholu na małym ogniu (bez gotowania!), a następnie dodać do niego łyżkę miodu. Tylko tyle, a efekt – doskonały. Dla miłośników bardziej wyrafinowanych smaków proponujemy natomiast piwo z dodatkiem owoców i przypraw. 

Składniki grzańca

Składniki potrzebne do przygotowania piwa grzanego to:

  • 0,5 l jasnego piwa;
  • 1 laska cynamonu;
  • 1 pomarańcza;
  • kilka goździków;
  • kawałek imbiru;
  • 1 łyżeczka kardamonu.

Sposób przygotowania grzańca 

Zacznij od końca, czyli od przygotowania dodatków – dzięki temu nie będziesz musiał się martwić, że piwo wystygnie. 

  1. Pomarańczę dokładnie umyj, ale nie obieraj ze skóry. Następnie ją pokrój – część na plastry, część na ćwiartki. Z tych drugich wyciśnij sok i odstaw na chwilę.
  2. Imbir pokrój na plasterki – wystarczy mały kawałek. Roślina ta jest bowiem bardzo intensywna i lubi dominować nad smakiem pozostałych składników potrawy. Możesz też zastąpić świeży korzeń imbirem w proszku, pamiętaj jednak, że jego posmak w piwie będzie wówczas mniej wyrazisty. 
  3. Teraz możesz już zająć się samym (jeszcze nie grzanym) piwem. Wlej je do garnka.
  4. Następnie dodaj przyprawy i sok z pomarańczy.
  5. Podgrzej na małym lub średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do zagotowania. Od czasu do czasu możesz zamieszać, by składniki dobrze się wymieszały, ale niezbyt energicznie.
  6. Dopiero pod koniec podgrzewania dodaj do piwa plastry pomarańczy. Jeśli chcesz, by twój grzaniec był bardziej treściwy, utrzyj odrobinę miodu z żółtkiem, a następnie dodaj do podgrzewanego piwa. Grzane piwo jest już gotowe!

Grzaniec po angielsku

Piwo grzane to polska specjalność, ale nie oznacza to, że inne nacje nie znają tego napoju. Ciepłym piwem, zwanym „mulled ale”, chętnie delektują się zwłaszcza Brytyjczycy. Chcesz spróbować ich sposobu na grzańca bez ruszania się z domu? Z naszym przepisem będzie to dziecinnie łatwe.

Składniki angielskiego grzańca 

  • 1 l piwa miodowego lub ale; 
  • 300 ml soku jabłkowego;
  • 100 ml brandy;
  • 1 laska cynamonu;
  • kilka goździków;
  • gwiazdka anyżu;
  • ½ cytryny;
  • pomarańcza lub skórka pomarańczowa;
  • 5 łyżek cukru.

Sposób przygotowania grzańca po angielsku 

  1. Umieść wszystkie składniki w garnku.
  2. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzaj do gotowania. 
  3. Laski cynamonu nie musisz zeskrobywać – lepszy smak uzyskasz, wrzucając ją do naczynia w całości. 

Proste? A jakże! Takie grzane piwo jest w dodatku pyszne i rozgrzewające. 

Bezpieczny grzaniec bez procentów

A co z kierowcami, a także kobietami karmiącymi lub w ciąży? Te osoby też mogą delektować się pysznym i aromatycznym grzańcem, tyle że pozbawionym procentów. Wystarczy za podstawę napoju wybrać piwo bezalkoholowe, szeroko dostępne w polskich sklepach. Jest równie smaczne, jak to z alkoholem, a zapewnia całkowite bezpieczeństwo. W dodatku grzańca z jego udziałem przyrządza się dokładnie tak samo, jak napój z piwem z procentami. Możesz powiedzieć, że piwo bez alkoholu to nie piwo, ale to już temat na odrębny artykuł. 

(Nie tylko grzane) piwo i jego historia

Skoro mowa o grzanym piwie, warto przybliżyć historię samego napoju. Piwo to narodowy trunek Polaków już od zamierzchłych czasów. W średniowieczu podawano je nie tylko na mniej lub bardziej uroczystych biesiadach, ale też na co dzień, jako dodatek do posiłku. Pili je przedstawiciele wszystkich stanów – chłopstwo, mieszczanie i szlachta. Dawni Polacy traktowali piwo jako zwyczajny sposób na ugaszenie pragnienia oraz lekarstwo na wiele chorób. Grzany trunek już w XVII wieku służył do rozgrzania ciała w zimie oraz prewencji chorób sezonowych.

Jak widzisz, grzane piwo to wieki tradycji. Trudno chyba jej nie podtrzymywać i odmówić sobie tego rozgrzewającego napoju, prawda? Dzięki naszym przepisom na pewno szybko i bez trudu go przygotujesz.

5/5 - (1 głos)

Archiwum: styczeń 2024