Produkcja piwa w domu

Produkcja piwa w domu – podstawy. Sprawdź, jak się za to zabrać i jak samemu warzyć piwo w domu

Ocena

Produkcja piwa w domu to tyleż ciekawe hobby dla amatorów browarnictwa, co działanie wymagające odpowiednich przygotowań i umiejętności. Jakich? Jak samemu zrobić piwo? Dowiedz się i rozpocznij przygodę z warzeniem własnego trunku.

Wszyscy miłośnicy złotego chmielowego napoju wiedzą, że uwarzenie dobrego piwa to wcale nie prosta sztuka. Jak właściwie wygląda produkcja piwa w domu? Czy może się zabrać za nią każdy? I co najważniejsze, co właściwie należy przygotować, angażując się w tę aktywność? W tym miejscu odpowiadamy na te i inne pytania. Czas sięgnąć po garść kluczowych porad.

Produkcja piwa w domu – podstawy. Pojemniki i garnki

Każdy domowy piwowar powinien posiadać podstawowy ekwipunek, dzięki któremu będzie mógł przeprowadzić proces warzelniczy. Bez najważniejszych narzędzi twoje starania spełzną na niczym. W jakie przyrządy i komponenty powinieneś się zaopatrzyć? Przyjrzyjmy się liście kluczowych przedmiotów dla piwowarskiego procesu produkcyjnego.

  1. Po pierwsze musisz mieć właściwe pojemniki fermentacyjne, w których będzie dojrzewać twoje domowe piwo.
  2. Oba powinny mieć pojemność przekraczającą dwadzieścia, a nawet trzydzieści litrów.
  3. Pierwszy z nich musi mieć pokrywę oraz zamontowany w pojemniku kranik, dzięki któremu będziesz mógł rozlewać trunek do butelek. Tego pojemnika będziesz używać m.in. do przeprowadzania procesu filtracji.
  4. Drugi pojemnik powinien mieć pokrywę i rurkę fermentacyjną. W nim będzie się odbywać fermentacja. Mowa tu zarówno o fermentacji cichej, jak i burzliwej.

Jakie garnki do domowej produkcji piwa?

Nie powinieneś także zapomnieć o garnkach, w których podczas produkcji piwa w domu będziesz dokonywać zacierania, a także gotowania brzeczki piwnej. Garnki powinny mieć pojemność zbliżoną do opisanych wyżej pojemników fermentacyjnych (ponad dwadzieścia, a nawet ponad trzydzieści litrów). Tu również przydadzą się dwa garnki. W jednym będziesz gotował wodę potrzebną do wysładzania, zaś w drugim będzie przeprowadzany proces gotowania brzeczki oraz zacierania.

Produkcja piwa w domu – urządzenia pomiarowe

Warząc własne piwo w domowym zaciszu, będziesz musiał dokonywać wielu potrzebnych pomiarów, na kolejnych etapach procesu warzelniczego. Będziesz musiał między innymi kontrolować poziom stężenia cukrów zarówno w brzeczce, jak i w gotowym piwie. Do tego celu będziesz wykorzystywać cukromierz. Powinien być on wyposażony w szklaną menzurkę. Konieczne będzie także nabycie termometru. Nim będziesz mierzyć rzecz jasna temperaturę brzeczki i piwa – (podczas wysładzania go, a także w czasie zacierania).

Co jest potrzebne do próby jodowej?

Podczas produkcji piwa w domu konieczne będzie też przeprowadzenie tak zwanej próby jodowej. To próba wskazująca, ile skrobi znajduje się w badanej cieczy. Aby skutecznie zweryfikować poziom skrobi w twoim piwie, będziesz musiał wykorzystać jodowy wskaźnik skrobi. Potrzebny będzie także talerzyk, dzięki któremu przeprowadzisz badanie na właściwej próbce.

Produkcja piwa w domu – higiena

Należy pamiętać, że przy warzeniu własnego trunku w warunkach domowych bardzo uważnie należy dbać o sterylność garnków, pojemników, wszelkich wykorzystywanych przyrządów oraz oczywiście butelek, do których ostatecznie rozlewane jest piwo. Jeżeli nie będziesz zachowywać należytej staranności w tych aspektach, jest duże ryzyko, że w trakcie procesu warzelniczego może dojść do kontaminacji. Zanieczyszczenie podczas produkcji piwa w domu to zaś prosta droga w najlepszym razie do popsucia smaku, a w najgorszym do stworzenia napoju w ogóle niezdatnego do spożycia.

Podstawa to środek dezynfekujący, którym wyczyścisz butelki czy pojemniki. Dobrym wyborem jest pirosiarczyn sodu, który nie wymaga późniejszego płukania. Warto zaopatrzyć się także w profesjonalną myjkę do butelek, która ułatwi ten żmudny i z zasady nielubiany przez piwowarów domowych proces.

Produkcja piwa w domu – co jeszcze będzie potrzebne?

Jak nietrudno wywnioskować po powyższym akapicie, aby przygotować domowe piwo, będziesz musiał zaopatrzyć się w przynajmniej kilkadziesiąt butelek, do których będziesz mógł rozlać gotowy produkt. Co logiczne, przyda się też rurka lub wąż, który pomoże w zlewaniu i przelewaniu piwa. Konieczne będzie także nabycie kapsli oraz kapslownicy (najlepiej w wersji stojącej, bardzo stabilnej). Warto przy tym mieć kapsle w liczbie większej niż liczba butelek, na wypadek gdyby jedna czy druga próba kapslowania się nie powiodła.

Poza tym najważniejsze elementy piwowarskiego osprzętu, które warto posiadać, to:

  • reduktor osadów, który pomoże w procesie butelkowania;
  • łyżka piwowarska, którą będziesz mieszał swoje mikstury;
  • filtrator, który będziesz mógł umieścić w fermentorze wyposażonym w kranik.

Produkcja piwa w domu – kolejne etapy. Podstawowe zasady

Wiesz już, jaki ekwipunek będzie niezbędny do przeprowadzenia omówionego tu procesu. Pora odpowiedzieć na pytanie o to, jak wygląda domowy proces warzelniczy. Jakie są jego poszczególne etapy i o czym należy pamiętać?

Przede wszystkim na wstępie przygody z domowym piwowarstwem warto sobie uświadomić, że kluczowe znaczenie w procesie warzenia piwa ma słód, nie zaś chmiel. Ten ostatni to jedynie rodzaj przyprawy, którą dodaje się do piwa, nie zaś kluczowy surowiec. Tym samym stwierdzenie, że omawiany tu alkohol to napój chmielowy, jest błędne. Pamiętaj – choć nie uwarzysz dobrego piwa bez chmielu, podstawowym elementem jest dobry słód. Niezależnie od tego czy mówimy o słodzie przygotowywanym od podstaw, czy o ekstrakcie słodowym. Oczywiście w produkcji domowego piwa rzemieślniczego ważne będą też drożdże piwowarskie.

Kolejne stopnie produkcji piwa w domu

Przejdźmy teraz do opisu etapów procesu warzelniczego. Jak wygląda produkcja piwa w domu?

  1. Pierwszy etap to zacieranie. Na początku musisz bowiem odpowiednio rozdrobnić wybrany przez ciebie słód.
  2. Następnie słód przerabiasz na zacier, podgrzewając go wraz z wodą. Ważne, aby woda była przefiltrowana. To pomoże w jej dotarciu do ziaren i ukonstytuowaniu ekstraktu. Potem słód trzeba przefiltrować tak, by zacier nie miał kontaktu z tlenem. Proces ten trwa kilka godzin.
  3. Czas na właściwe warzenie piwa. Jest to innymi słowy gotowanie brzeczki wraz z chmielem. Pamiętaj, by kontrolować temperaturę brzeczki i by ta nie była zbyt wysoka. Ma to związek z faktem, że będziesz do niej dodawał drożdże. Te zaś mogą zginąć w zbyt gorącym wywarze.
  4. Jeżeli jednak zrobiłeś wszystko prawidłowo, nadchodzi etap czwarty – jest to fermentacja. W jej trakcie drożdże działają w piwie, tworząc alkohol.
  5. Piąty etap produkcji piwa w domu to leżakowanie. Musi ono „odstać swoje”, aby jego smaki się ułożyły, a trunek nabrał wyrazistości i charakteru. Ten proces powinien trwać od 30 dni do półtora miesiąca. Piwo powinno leżakować w niskiej temperaturze – w okolicach półtora stopnia Celsjusza.
  6. Wreszcie nadchodzi ostatni, szósty etap, czyli rozlew piwa. Po uprzednim przygotowaniu butelek (dokładnym czyszczeniu), kapsli i kapslownicy kończysz proces produkcji. Rozlewasz piwo do butelek i cieszysz się smakiem pierwszego piwa domowego.

Produkcja piwa w domu – podsumowanie

Jak widzisz, produkcja piwa w domu to proces, który wymaga gruntownych przygotowań. Niezbędna w nim jest także skrupulatność. Nie możesz zapominać także o właściwym podejściu do zasad higieny. Dezynfekcja butelek, a także naczyń czy pojemników fermentacyjnych jest konieczna. Bez tego będziesz ryzykować, że uwarzone piwo okaże się niezdatne do spożycia.

Jeżeli jednak będziesz pamiętać o wszystkich kluczowych zasadach, a także wyposażysz się w najbardziej potrzebny sprzęt, będziesz mógł w owocny sposób rozpocząć swoją przygodę jako piwowar domowy. Eksperymentuj z różnymi recepturami i ciesz się urokami piwowarstwa domowego. Poznawaj różne gatunki piwa i rodzaje – piwa dolnej fermentacji, górnej fermentacji, piwa pszeniczne i inne. Domowa produkcja piwa to zawsze radość z własnego wyrobu.

Archiwum: kwiecień 2024